Tuntud tehnoloogiasait avaldas mitu kuud tehisintellekti kirjutatud artikleid ja keegi ei märganud (3)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Tehisintellekti kirjutatud artiklid on imbunud juba uudistesaitidele. Selle illustratsiooni on teinud samuti tehisintellekt.
Tehisintellekti kirjutatud artiklid on imbunud juba uudistesaitidele. Selle illustratsiooni on teinud samuti tehisintellekt. Foto: Dall-E
  • Vaata ka eestikeelset artiklit, mille on kirjutanud tehisintellekt.
  • Google muretseb, et tehisintellekt esitab muu sorava teksti sees ka valeinfot.

Uudisteportaalis CNET on 11. novembrist ilmunud juba üle 75 artikli, mille autoriks märgiti CNET Money. Iseenesest täiesti tavalised lood, mis räägivad rahamaailma tarkustest, on aga kirjutanud hoopis tehisintellekt. See selgub, kui klõpsata autori nimel ja lugeda selle kohta käivat lisainfot. Keegi ei ole aga seni veel neis artiklites märganud midagi iseäralikku, et robotit kahtlustada.

CNET Money kirjutatud nagu papa Jannseni stiilis õpetlik-selgitavad lood lood räägivad näiteks sellest, mis on panganduses liitintress, kuidas kasutada deebetkaarti nagu krediitkaarti ja kas on kahjulik maksta ära krediitkaardivõlg enne, kui tähtaeg kukub?

Nagu viimasest näitest näha, on lood piisavalt pikad ja soravad, varustatud linkidega, üsna asjalikud ja miski ei reeda tehisintellekti osalust peale loo alguses avaldatud selgituse, et selle on kirja pannud masin, mille loodu on üle vaadanud inimene.

Kui palju on toimetaja sekkunud, pole teada, aga eelmisel aastal välja tulnud vestlusrobot GhatGPT, mis oskab juba üsna hästi tekste koostada, on saanud blokeeringu koolilt, et õpilased seda tööriista kurjasti ära ei kasutaks. Google muretseb samuti tehisintellekti võime pärast toota sisu, mis on otsimootorile hästi optimeeritud ja suudab otsingualgoritme petta. Mure põhjus on see, et tehisintellekt võib välja mõelda asju, mida tegelikult pole olemas ja keegi ei tea, miks see nii on, kirjutab NPR.

Uudiseid on automaatselt loodud varemgi, nii on näiteks AP koostanud ülevaateid, milles vahetatakse vaid numbreid, kuid artikli erinevad põhjad on siiski olnud inimese loodud, kirjutab Futurism. ChatGPT on sellest tase kõrgemal, sest suudab luua täiesti uut teksti, mis on inimese jaoks loetav. 

Esimesena märkas tehisintellekti toodangut CNETi saidil turundaja Gael Breton, kirjutades sellest Twitteris:

CNET ise pole tehisintellekti abi artiklite kirjutamisel kommenteerinud. CNET Money autoriga lugude juures on vaid mainitud toimetaja nimi, kes teksti üle vaatas ja lisatud lause: «Seda artiklit aitas luua AI-mootor ning toimetus on selle läbi vaadanud, fakte kontrollinud ja redigeerinud.»

Kuidas eesti keeles selliseid artikleid luua?

ChatGPT on praegu kõigile tasuta ning tuleb vaid anda täpne juhis, millist teksti tahad saada. Paraku on juhis ja tulemus inglise keeles, kuid Google aitab teksti üsna soravasse eesti keelde tõlkida, tehes siiski ka tõlkevigu, mis vajavad inimese kohendamist. 

Ühe näite, mille ChatGPT kirjutas teemal, kas masin suudab luua artikli, ilma et inimene sellel vahet teeks, leiab siit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles