Keevitusrobotite kasutamine väiketootmisettevõtetes tõhustab nende tootmisprotsesse tootepõhiselt 2023. aastal

Laen.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Väikeettevõtted on 2023. aastal võtnud eesmärgiks tõhustada oma tootmisprotsesse veelgi enam. Kuna leidub firmasid, kes toodavad vaid tellimuspõhiselt, leitakse firmades siiski keevitusrobotitele kindel koht nende inventaris.

Alati leidub tooteid, mida tellitakse regulaarselt suuremates kogustes. Sestap saab lisaks käsitsi keevitamisele kasutada ka robotkeevituse võimalust (ehk progressiivne robotkeevituse meetod/tootmisviis aitab leevendada manuaalset tööd, millele muidu kuluvat inimressurssi saab rakendada teistel töödel). Efektiivsus tootmisprotsessis toimub kõige paremini siis, kui tootmisele kulub suurem osa ajast ning seadistustele minimaalselt. Selgitame natuke lähemalt seda väidet: ettevõte teenib enim siis, kui tootlikkus on maksimaalne ning igasugune seisak on minimaalne. Masina eesmärk on kasutada töötamiseks mõeldud aega maksimaalselt ehk töötundide jooksul suudetakse toota tooteid kõrge kvaliteediga.

Keevitusrobotite eelised

Keevitusrobotid on viimastel aastatel muutunud üha populaarsemaks, kuna neil on traditsiooniliste käsitsi keevitusmeetodite ees mitu eelist. Need eelised hõlmavad suuremat tõhusust, täpsust ja väiksemaid tööjõukulusid. Lisaks on keevitusrobotid võimelised töötama keskkondades, mis võivad olla inimestele ohtlikud, näiteks kõrgetel temperatuuridel või ohtlike gaasidega piirkondades. Eeldatakse, et keevitusrobotite kasutamine jätkub, kuna tehnoloogia areng muudab need taskukohasemaks ja hõlpsamini kasutatavaks. Tegemist on eeldusega, et ettevõtted suudavad soetada robotid ning koolitusi, mis võimaldavad koolitada oma töötajaid parimal tasemel. Efektiivsus säilib, kui roboti käsitlejal on selleks vajalikud tehnilised teadmised.

Keevitusrobotite kasutamine väikeettevõtetes

Pärnumaal Kõmsil tegutsevas tootmisettevõttes K.MET AS valmistatakse traadist, torust ja plekist valmistatud tooteid tellimuspõhiselt. TalTechi ja AIRE robootikakeskuse korraldatud koolitusel osalenud K.MET AS esindaja Anni Pea sõnul kasutatakse nende ettevõttes MIG-keevitusrobotit praegu vaid teatud toote valmistamiseks. «Roboti kasutamine vaid ühe tootegrupi keevituseks aitab luua alustala hiljem tootegruppide laiendamiseks. Esmalt lihvime kõik oskused, et suudaksime tagada parima kvaliteedi ning seejärel laiendame oma arendust teiste toodete valmistamiseks.»

Väikeettevõtted seisavad tihti tööjõuga seotud probleemide ees, ning üritavad võimalikult efektiivselt korraldada oma tootmisprotsesse. Tihti kaasneb sellega tööjõu laenamine või allhanke korraldamine, mis on aga liigne kulu. Osakonna meistrina töötav Anni Pea aga ei pea sellist võimalust problemaatiliseks. «Alati tuleb anda jõudu sinna juurde, kus pitsitab. Laena sealt, kus ressursse on piisavalt ning hiljem anna samas panuses tagasi – tootmises peab kõik toimima ühtse organismina. Vaid sel juhul toimub sümbioos, millest saavad kasu kõik osapooled.» Küsimusele, kas väikeettevõtted peaksid järgmise 5 aasta jooksul investeerima veelgi enam AIsse, robootikasse ning tootmise digitaliseerimisse, vastab Pea jaatavalt. «Kindlasti. Eestis on nüüdseks enamik teenuseid digitaliseeritud ning eraettevõtted ei tohiks karta populariseerimist. Ka mina olen nüüd üks neist, kelle rahakotis on krediitkaart, telefonis AIga seotud äpid ning kodus rohkem elektroonikat kui kunagi varem. Milleks karta tehnoloogia arengut?»

Investeerige oma töötajatesse

Väikeettevõtted, kelle eesmärk on toota tellimuspõhiselt, ei saa alati lubada endale keevitusroboti ostu. Selline investeering ei pruugi olla ka pikemas perspektiivis rahaliselt kasulik, sest iga minut, mil masin ei tööta, on tegemist rahalise kaotusega. Masina soetamisel on peamine eesmärk oma tootmisprotsesside efektiivsuse tõstmine – sel puhul kasutatakse roboteid erinevate toodete keevituseks. Juhul kui ettevõttel ei jätku ressursse oma töötaja koolitamiseks, sobivad lahendusteks ka töötaja iseseisvad õpingud. Koolituse soetamiseks võetakse kiirlaen ning koolituse eest maksmisel investeeritakse ka iseenda õpingute ja oskuste arendamisse. Tegemist on targa investeeringuga, mille abil täiendatakse oma oskustepagasit.

Euroopa ning robootika kasv võrreldes Ida-Aasiaga

Ida-Aasia on tuntud nii autotööstuse eestvedaja kui ka robotite arendaja ja tootja. Kuid ka Euroopas on palju keevitusettevõtteid, mis toodavad ja tarnivad erinevatele tööstusharudele keevitusroboteid. Mõned näited:

  • Austrias asuv Fronius International GmbH, mis pakub mitmesuguseid keevitusroboteid ja -süsteeme erinevateks rakendusteks, sealhulgas MIG-keevitus ja laserkeevitus.

  • Saksamaal asuv KUKA AG, mis toodab laias valikus roboteid erinevatele tööstusharudele, sealhulgas keevitusroboteid TIG-, MIG- ja laserkeevitustööde jaoks.

  • Šveitsis asuv ABB Robotics, mis projekteerib ja toodab roboteid paljudele tööstusharudele, sealhulgas keevitusroboteid MIG-keevituseks.

  • Saksamaal asuv Yaskawa Europe GmbH, mis on tööstusrobotite ja liikumisjuhtimistoodete, sealhulgas keevitusrobotite tarnija

Need on mõned suured tegijad Euroopa turul, on ka palju teisi väiksemaid ettevõtteid, kes pakuvad keevitusroboteid ja -teenuseid. Paljud Euroopa ettevõtted on tuntud oma kvaliteetsete ja kõrgtehnoloogiliste toodete poolest ning neid peetakse sageli keevitusrobotitehnoloogia esirinnas olevateks.

Copy
Tagasi üles