Tehisintellekt soovitab: millised võiksid olla Eesti erakondade parimad valimislubadused? (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Tehisintellekt ChatGPT on aasta jooksul tõstnud kogu selle valdkonna tähelepanu keskmesse. On ka põhjust, sest kunstmõistus on viimaste kuudega tunginud pea kõikidesse eluvaldkondadesse.
Tehisintellekt ChatGPT on aasta jooksul tõstnud kogu selle valdkonna tähelepanu keskmesse. On ka põhjust, sest kunstmõistus on viimaste kuudega tunginud pea kõikidesse eluvaldkondadesse. Foto: Alexandra Koch / Pixabay

Kuna soravat teksti tekitav tehisintellekt ChatGPT oskab juba ka eestikeelsetele küsimustele ümmarguselt vastata, siis mis oleks, kui küsiks masinalt eesolevate riigikogu valimiste kohta? Selgub, et ChatGPT-l on välja pakkuda kuus soovitust.

Taani Sünteetiline Partei (Syntetiske Parti) juba kandideeris valimistel tehisintellekti loodud platvormiga, kuid nüüd on see veelgi lihtsamaks läinud. Tuleb vaid esitada küsimus ja masin loob sulle valimisprogrammi selges eesti keeles.

Novembris OpenAI poolt käivitatud uuele tehisintellektile ChatGPT sai esitatud järgmine küsimus:

«Millised võiksid olla parimad valimislubadused Eesti riigikogu valimistel?»

Tehisintellekti vastus on (toimetamata kujul) järgmine.

See on subjektiivne ja sõltub valijate eelistustest ja prioriteetidest. Mõned võimalikud valimislubadused, mis võiksid olla populaarsed, võivad olla:

  1. Tööhõive: Erakond võiks lubada teha rohkem tööd selleks, et suurendada tööhõivet ja parandada inimeste elatustaset.
  2. Haridus: Erakond võiks lubada investeerida haridusse, et parandada hariduse kvaliteeti ja võimaldada inimestel saada paremat haridust.
  3. Majandus: Erakond võiks lubada teha rohkem tööd majanduse tugevdamiseks ja parandada inimeste elatustaset.
  4. Tervishoid: Erakond võiks lubada investeerida tervishoiusse, et parandada tervishoiuteenuste kvaliteeti ja võimaldada inimestel saada paremat tervishoiuabi.
  5. Kliimamuutused: Erakond võiks lubada teha rohkem tööd kliimamuutuste vastu võitlemiseks ja parandada elukeskkonda.
  6. Sotsiaalne õiglus: Erakond võiks lubada teha rohkem tööd sotsiaalse õigluse saavutamiseks ja parandada inimeste elatustaset.

Lõpuks on oluline meeles pidada, et valimislubaduste täitmine on oluline ning valimiskampaania ajal on vaja hoolikalt uurida ja hinnata erinevate erakondade lubadusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles