PILDID ⟩ USA katsetas uut militaardrooni, millele pole stardirada vaja

tehnika.postimees.ee
Copy
Uue universaalse drooni katselennud toimusid Eglini õhujõudude baasis.
Uue universaalse drooni katselennud toimusid Eglini õhujõudude baasis. Foto: USA kaitsejõud
  • Tulevikus võivad droonid XQ-58 lennata parves piloodi juhitava hävitajaga
  • Lennumasin stardib kergelt katapuldilt ja stardi- või maandumisraja puudumine pole probleemiks

Eelmise aasta lõpus startis USA õhuväe uus suur katselennumasin, mis lastakse üles spetsiaalselt katapuldilt - stardirada pole suure drooni jaoks vaja. Maandumine toimub aga langevarjude ja pehmendavate õhkpatjadega. Võimas mehitamata lennuk on võimeline luurama, transportima, teist drooni kandma või laskemoona tulistama.

Sõjaväedroon nimega XQ-58A on modulaarse disainiga, nii nagu on planeeritud ka  tulevased kuuenda põlvkonna sõjalennukid ning seda saab seadistada erinevate ülesannete täitmiseks alates luurest ja sideseadmest kuni elektroonilise sõjapidamise või laskemoona kohaletoimetamiseni. Peale selle on droon näidanud, et suudab kasuliku koormana kanda teist mehitamata lennukit.

XQ-58A lendab kuni 5600 kilomeetri kaugusele ning lennukõrgus ulatub 14 kilomeetrini. 
Õhkutõusmiseks ja laskumiseks pole lennurada vaja, start käib spetsiaalsest kergest katapuldist ning maandumine toimub sujuvalt langevarjudega.

Kuna tulevikus on planeeritud tehisintellekti abiga juhitavatele mehitamata hävitajatele kaaslaseks drooniparvesid, siis just selline mudel võibki olla üks kandidaatidest. Neid saab kasutada ka olemasolevate F-16 saatjatena, aidates piloodil erinevaid ülesandeid täita.

Tulevased kuuenda põlvkonna hävitajad on lennukiparved, mille piloodiga juhthävitaja ümber lendavad kaasa automaatsed mehitamata droonid. XQ-58A võibki olla üks sellistest. Testis katsetati parvlemist hävitajaga F-16.
Tulevased kuuenda põlvkonna hävitajad on lennukiparved, mille piloodiga juhthävitaja ümber lendavad kaasa automaatsed mehitamata droonid. XQ-58A võibki olla üks sellistest. Testis katsetati parvlemist hävitajaga F-16. Foto: USA kaitsejõud
Spetsiaalne katapult droonilennutamiseks on kerge, selle saab haagisena järgi võtta suvalise auto järel.
Spetsiaalne katapult droonilennutamiseks on kerge, selle saab haagisena järgi võtta suvalise auto järel. Foto: USA kaitsejõud
Nii toimubki uue drooni start.
Nii toimubki uue drooni start. Foto: USA kaitsejõud
Lennumasin on korduvkasutatav ning tuleb oma stardikohta sujuvalt langevarjudega liueldes tagasi. Selline droon on kasulik paikades, kus lennuväljad on hävitatud või kui on vaja asustamata paikades lahinguülesandeid täita.
Lennumasin on korduvkasutatav ning tuleb oma stardikohta sujuvalt langevarjudega liueldes tagasi. Selline droon on kasulik paikades, kus lennuväljad on hävitatud või kui on vaja asustamata paikades lahinguülesandeid täita. Foto: USA kaitsejõud
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles