Google´i tehisintellekti esimene vale läks firmale maksma sada miljardit (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
OpenAI on oma vestlusrobotiga ChatGPT kaardid segi löönud. See sundis Google´it kiirustades välja tooma oma tehisintellekti Bard, mis tegi juba esimesel esitlusel oma esimese suure vea. Aga ega ChatGPT pole ka päris veatu olnud.
OpenAI on oma vestlusrobotiga ChatGPT kaardid segi löönud. See sundis Google´it kiirustades välja tooma oma tehisintellekti Bard, mis tegi juba esimesel esitlusel oma esimese suure vea. Aga ega ChatGPT pole ka päris veatu olnud. Foto: Andre M. Chang / ZUMA Press Wire / Scanpix

6. veebruaril, kui Google tõi välja oma tehisintellekti Bard, mis asub konkureerima Microsofti rahastatud ChatGPTga, tegi tehistaibu kohe oma esimese suure vea. See läks firmale maksma kolossaalse summa.

Nimelt avaldas Google nii-öelda näidisküsimuse, milles taheti teada, kuidas tehisintellekt Bard seletaks lihtsalt üheksa-aastasele lapsele, milliseid tähtsaid avastusi on teinud uus James Webbi kosmoseteleskoop?

Ühe vastusena pakkus tehisintellekt välja, et see on teinud ajaloo esimese pildi väljaspool Päikesesüsteemi asunud eksoplaneedist, mis ajas astronoomid protestima: esimese eksoplaneedi pildi tegi tegelikult juba 2004. aastal Euroopa kosmoseteleskoop VLT. Tulemust on lihtne Google´i enda otsinguga guugeldada.

Uudisteagentuuri Reuters andmetel kaotas Google ehk emafirma Alphabet oma piinliku vea pärast turuväärtusest kiiresti 100 miljardit dollarit. Tööstusharu vaatlejad kardavad, et Google kaotabki lähemal ajal kiiresti väärtust konkureeriva OpenAI tehisintellekti pärast, mis võib aidata Microsoftil otsimootorite turu juhtpositsiooni peagi üle võtta. OpenAI on idufirma, mis lõi suhtlusroboti ChatGPT ning mida on tehnoloogiafirma Microsoft juba toetanud miljardite dollarite väärtuses. Viimaseks löögiks Google´ile oli Microsofti teade, et tehisintellekt hakkab nüüd nende otsimootori Bing osaks.

ChatGPT on samuti vigu teinud. Nii on see teinud valesti lihtsaid matemaatilisi arvutusi kui ka faktidega mööda pannud.

OpenAI tehisintellektimootor ChatGPT ilmus avalikkuse ette 2022. aasta novembris ja suudab nüüd toota inimese jaoks soravat ja arusaadavat teksti ligi tuhandes erinevas keeles ning isegi erinevates kirjutamisstiilides. Samuti annab masin välja töötavat programmikoodi, lahendades etteantud ülesandeid, kirjutab luuletusi või e-kirju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles