VIDEO Vaata, kuidas lendab Ukrainas õhku venelaste termobaarilise relva raketiheitja (5)

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline näeb välja Vuhledari lähedal õhku lennanud Vene mitmikraketiheitja, mis tulistab välja termobaarilise lõhkelaenguga rakette. Pilt on illustreeriv.
Selline näeb välja Vuhledari lähedal õhku lennanud Vene mitmikraketiheitja, mis tulistab välja termobaarilise lõhkelaenguga rakette. Pilt on illustreeriv. Foto: Vitali V. Kuzmin / Wikipedia

Venemaa kasutatav termobaariline ehk vaakumpomm on hirmus relv: see tekitab plahvatades tulekera ja vaakumi, mis hävitab läheduses kõik elusa ka maa-alustes käikudes ja ehitistes. Venelased on seda kasutanud Ukraina sõja algusest peale. Mitmikraketiheitja hüüdnimega Buratino, mis selliseid välja tulistab, sai Vuhledari lähedal tabamuse ja selle laskemoon hävis põledes nagu ilutulestik.

Väidetavalt tabas venelaste mitmikraketiheitjat TOS-1A Solntsepjok Ukraina 72. brigaad. 

Termobaarilised relvad neelavad enda ümber olevast õhust hapnikku, et tekitada kõrgel temperatuuril plahvatus ehk tulekera. Just sellised relvad on väga tõhusad vaenlase kaevikute ja kindlustatud kaitsepositsioonide hävitamisel.

Nii näeb välja TOS-1A tegutsemine lahinguväljal. Pilt on illustratiivne.
Nii näeb välja TOS-1A tegutsemine lahinguväljal. Pilt on illustratiivne. Foto: Vitali V. Kuzmin / Wikipedia

Relv pole lahingutegevuses sõjaliste objektide vastu otseselt keelatud, kuid selle mõju võib olla üsna kohutav. Korraks tekkiv vaakum hävitab ümbrusest kõik elusa ja laienev tulekera aurustab lähedusse jäävad kehad. Vaakumpommi on nimetatud ka võimsaimaks praegu eksisteerivaks taktikaliseks mittetuumarelvaks.

Ühel raketiheitjal on peal 30 toru 220-millimeetriste rakettide jaoks. Selliseid raskerelvi on nähtud juba Ukraina sõja esimestel päevadel. Buratino sai sõjamasin hüüdnimeks oma pika «nina» tõttu. 

Vaata videost, mismoodi vaakumpommid põledes plahvatavad, kui mitmikraketiheitja saab tabamuse:

Siin on samast tabamusest veel üks video:

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles