Amazoni uus robottakso läheb tänavatele ristlema ilma rooli ja saatjata

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Selline näeb välja Amazoni esimene ilma rooli ja pedaalideta iseauto Zoox - reisisaatjat pole ning masinat ei juhi keegi eemalt, see peab linnaliikluses ise hakkama saama.
Selline näeb välja Amazoni esimene ilma rooli ja pedaalideta iseauto Zoox - reisisaatjat pole ning masinat ei juhi keegi eemalt, see peab linnaliikluses ise hakkama saama. Foto: Zoox / Amazon

Juba aastaid on räägitud sellest, et tänavatele tulevad isejuhtivad taksod, kuid enamasti on need tavalistest sõiduautodest ümber ehitatud lisavarustusega masinad või juhib neid keegi kuskilt eemalt, nagu Eestis on Clevoni robotkuller. Autodes peab kaasas olema reisisaatja. Amazon sai aga California osariigilt esimest korda loa oma röstrikujulisse masinasse võtta inimesi ning ringi sõidutada täiesti iseseisvalt, ainult roboti juhtimisel.

Tuntud tehnoloogiaettevõttele Amazon kuuluv autonoomsete sõidukite ettevõte Zoox teatas, et nende röstrit meenutav ja Eesti oma MiCa-ga üsna sarnane juhita, roolita ja pedaalideta sõiduk sai loa Californias avalikel tänavatel sõitmiseks koos reisijatega. Seda nimetas Amazon oma pressiteates «esimest korda ajaloos spetsiaalselt ehitatud robottaksoks ilma käsitsijuhtimise seadmeteta».

Tegemist pole siiski veel täisintelligentse masinaga, mille võib lasta suvalistele teedele. Loa põhjal tohib reisijaid sõidutada Foster Citys, kus asub Zooxi peakorter ja sealgi vaid ainult kindlas testipiirkonnas, kuid avalikel tänavatel. Esimest korda sai robottakso avalikuks 11. veebruaril, kui Zoox korraldas oma töötajatele taksoteenuse kindlal marsruudil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles