Levi kogu planeedil: Eestis tuleb müügile esimene satelliit-sõnumisidega nutitelefon

tehnika.postimees.ee
Copy
Telefon.
Telefon. Foto: Bullitt

Suurbritannia mobiilitootja Bullitt esitles Barcelonas toimuval aasta suurimal mobiilitehnoloogia üritusel Mobile World Congress oma esimest kahepoolse satelliitsõnumisidega telefoni, millega saab tekstiteateid saata või vastu võtta ükskõik kus maailmas. Ühenduse tagavad geostatsionaarsed ehk maapinna suhtes justkui ühe koha peal püsivad satelliidid 37 500 kilomeetri kõrgusel.

Koos Bullitti enda pakutava satelliitsõnumisidega on Cat S75 ilmselt esimene kahepoolse kosmosesidega tavasuuruses nutitelefon, mis meil müügile jõuab ja mida Eestis kasutada saab. Maailmas esimesena tõi satelliidiühendusega nutitelefoni välja Huawei, teisena Apple, kuid need teenused pole Eestis saadaval.

Satelliitside kaudu peaks saama kasutada ka SOS-hädaabi teenuseid, mis aitavad hädakutsungi kohale toimetada kohalikule päästeteenistusele.

Cat S75 on sellele kaubamärgile omaselt kestvustelefon ehk siis varustatud põrutus- ja kukkumiskindla korpusega ning vee- ja külmakindel. Andmeside on lisaks kosmosesidele (mille kaudu saab vaid tekstisõnumeid vahetada) tagatud ka uusima põlvkonna 5G võrguga. Cat S75 nutitelefonil on MediaTeki uusim NTN (non-terrestrial network ehk maavälise võrgu toega) kiibistik, mis tagab ühenduse satelliitidega ning töötab ka piirkondades, kus mobiililevi puudub.

Cat S75 kasutab Bullitti enda satelliitsõnumiside teenust.
Cat S75 kasutab Bullitti enda satelliitsõnumiside teenust. Foto: Bullitt

Cat S75 on Bullitti kõige tugevam telefon. Testides on katsetatud korduvalt terasest põrandale 1,8 meetri kõrguselt kukkumist ning pandud proovile tolmu, liiva ja mustusega. Mobiil peab vastu viie meetri sügavusel vee all ja on välja teeninud IP68 ja IP69K standarditele vastavuse. See tähendab, et lisaks peab seade vastu ka kuuma veega kokkupuutele ja ekstreemsetele temperatuurimuutustele.

Telefon vastab MIL-SPEC 810H standarditele ja on nende järgi on põhjalikult testitud näiteks ka soolaudu, vibratsioonide ja põrutuste vastu.

Cat kannatab kukkumist ja jääb terveks väga karmides tingimustes.
Cat kannatab kukkumist ja jääb terveks väga karmides tingimustes. Foto: Bullitt

Korpust saab puhastada seebi, vee ja ka alkoholisisaldusega lappidega, sel mudelil on kasutusel ka Bullitti Hygiene+ tehnoloogia, mis tähendab, et kõik seadme välised pinnad sisaldavad baktereid tõrjuvaid hõbedaioone.

Mitte tavaline «tellis»

Kui tugevad kestvustelefonid kipuvad tavaliselt olema paksud «tellised», sealhulgas Cati enda varasemad mudelid, siis seekordne uudismudel on üllatavalt õhuke. Suure 6,6-tollise ekraaniga telefon on Full HD+ eraldusvõimega ja 120 Hz värskendamissagedusega, aku mahutavus on 5000 mAh ja see peab vastu keskmise kasutamisega kuni kaks päeva. Lisaks on toetatud 15 W kiirlaadimine ja Qi standardiga juhtmevaba laadimine.

Mobiilil on MediaTek Dimensity 930 kaheksatuumaline 2,2 GHz protsessor koos 6 GB operatiivmälu (RAM) ja 128 GB massmäluga, mida on võimalik suurendada MicroSD kaardiga. Telefonil on kolm kaamerat (50 MP põhikaamera, 8 MP lainurk- ja 2 MP makrokaamera), millel on ka veelalune režiim ja 8 MP esikaamera. Cat S75 saab tootja poolt garanteeritult kaks operatsioonisüsteemi uuendust ja turvapaikamisi viie aasta jooksul.

Uus nutitelefon kestab ühe laadimisega ligi kaks päeva.
Uus nutitelefon kestab ühe laadimisega ligi kaks päeva. Foto: Bullitt

«Viimase kümne aasta jooksul oleme kujundanud standardeid kestvustelefonidele nii usaldusvääruse kui uuenduslikkuse vallas. Cat S75 mudel pakub täiesti uut vastupidavust nutitelefonide maastikul, millele ei vasta täna ükski teine nutitelefon turul. See on parim Cat telefon, mis me üldse kunagi teinud oleme,» ütles Bullitt Grupi kaasasutaja Richard Wharton.

Satelliidiühendus on kahepoolne

Cat S75 pakub Bullitti enda satelliitsõnumiside katkematut ühendust kõigiga ka siis, kui mobiililevi pole.

«Satelliittehnoloogia lisamine igale nutitelefonile on järgmine suur arenguhüpe mobiiliühenduses ja MediaTek on siin panustanud standarditele vastava satelliitside kiibiga. Integreerisime koos Bullittiga meie 3GPP NTN tehnoloogia ja kiibistiku maailma esimestesse tavakasutajale mõeldud seadmetesse, mis lubavad kahesuunalist satelliitsõnumisidet,» ütles MediaTeki asepresident ning juhtmevaba kommunikatsiooniäri juht JC Hsu, «tegu on märkimisväärse arenguga klientidele, kes töötavad distantsilt ja päästeteenistuses, kuid see tehnoloogia sillutab teed ka unikaalsele nutitelefonide satelliitsideteenustele.»

Satelliitsõnumite kaetus on praegu Euroopas ja Põhja-Ameerikas, kuid aasta lõpuks katab see kogu planeedi.
Satelliitsõnumite kaetus on praegu Euroopas ja Põhja-Ameerikas, kuid aasta lõpuks katab see kogu planeedi. Foto: Bullitt

Bullitti satelliitsõnimiside on esimene 3GPP standarditel põhinev satelliidi NTN või otse seadmega ühendatav teenus. Uus Cat S75 kasutab Bullitti enda satelliitsõnumiside teenust olemasolevatele geostatsionaarsetele satelliitidele ligipääsuks.

Sõnumi saatmiseks ja vastuvõtmiseks ning SOS hädasõnumi saatmiseks satelliidi vahendusel peab olema teenuse tellija. Iga vastava toega telefoniga saab Bullitti satelliitsõnumiside vahendusel saadetud sõnumeid vastu võtta. See laekub tavalise sõnumina ja vastata saab tasuta nii iOS-i kui Androidi versiooniga Bullitti satelliitsõnumiside rakendusest, mis on saadaval vastavalt App Store’s või Play Store’ís.

Teenuse tellijad saavad kasutada 12 kuu pikkust tasuta ligipääsu SOS hädaabiteenusele, mis võimaldab 24/7 ligipääsu esmaabi keskustele FocusPoint Internationali kaudu. Teenuse paketihinnad algavad 4,99 eurost kuus, valikus on ka suurema mahuga pakette.

Cat S75 hind ja saadavus

Cat S75 telefoni on võimalik praegu ette tellida valitud operaatoritelt ning edasimüüjatelt Euroopas. Soovituslikus hinnas 599 eurot sisaldub kolme kuu pikkune tasuta Bullitti satelliitsõnumiside teenuse põhipaketi tellimus, mis lubab saata kuni 30 satelliidi otseühendusega sõnumit kuus.

Kuidas töötab mobiilide kahepoolne satellitside?

  • Tekstisõnum (kuni 140 tähemärki) koos asukohainfoga ühilduvalt telefonilt (nt Cat S75) liigub umbes lähima satelliidini ja edastatakse Maale tagasi Skylo maapealsesse tugijaama, kust see omakorda liigub üle interneti mobiilse andmeside või WiFi kaudu vastuvõtvasse seadmesse.
  • Vastuvõtuks on vajalik internetiühendus ning Bullitti enda mobiiliäpp, mille võib alla laadida iOS-i (versioon 14 või uuem) või Androidi (versioon 10 või uuem) nutitelefoni, kuhu on installitud rakendus Bullitt Satellite Messenger (BSM).
  • Esimene satelliitsõnum saabub vastuvõtjale SMS-ina, milles palutakse telefoni satelliitsidesõnumi rakendus paigaldada, et teateid edaspidi vastu võtta (ja saata).
  • Vastused liiguvad vastupidisel teel (WiFi või mobiilside kaudu maapealsesse tugijaama, siis edasi satelliidi kaudu satelliitside toega vastuvõtutelefoni).
  • Bullitt Satellite Connect kasutab oma teenuses geostatsionaarseid satelliite, mis kuuluvad Inmarsatile ja EchoStarile ning mida haldab Bullitti satelliidivõrgu teenusepartner Skylo.
  • Bullitt Satellite Connect alustas 27. veebruaril tööd Euroopas ja Põhja-Ameerikas, 2023. aasta keskpaigaks lisanduvad Austraalia, Uus-Meremaa, Aafrika, Lõuna-Ameerika ning kogu planeet saab kaetud selle aasta lõpuks.

Allikas: Bullitt Group

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles