Soomes käivitub mikroobide abiga õhust metaani sünteesiv tehas (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Soome rajatav sünteetilise metaani tehas saab tooraine samas asuvast vesinikutehasest, mis omakorda võtab algmaterjali õhust ja veest. Tehased toodavad tuulikutest ja päikesepaneelidest saadava energiaga. Süsihappegaas, millest vesinikku ja metaani saadakse, tuleb õhust ja tootmisettevõtetest, mis muidu oleks selle kasvuhoonegaasi atmosfääri paisanud.
Soome rajatav sünteetilise metaani tehas saab tooraine samas asuvast vesinikutehasest, mis omakorda võtab algmaterjali õhust ja veest. Tehased toodavad tuulikutest ja päikesepaneelidest saadava energiaga. Süsihappegaas, millest vesinikku ja metaani saadakse, tuleb õhust ja tootmisettevõtetest, mis muidu oleks selle kasvuhoonegaasi atmosfääri paisanud. Foto: Pexels

Soome on võtnud eesmärgiks saada Euroopa juhtivaks vesiniku ja sünteetilise metaani tootjaks, mille üks järgmine etapp on metaanitehase rajamine Harjavalta linna Pori lähistel. Selle jaoks tarnis Enersense tehase sisseseade rajajale Q Powerile moodulreaktorid, kus hakatakse mikroobide abiga gaasi sünteesima.

Emissioonivabade energialahenduste pakkuja Enersense ja Power-to-X tehnoloogiale spetsialiseerunud ettevõte Q Power sõlmisid kokkuleppe metaani sünteesimise tehase reaktorimoodulite tarnimiseks.

Sünteetilise metaani tootmistehases, mille Q Power tarnib P2X Solutionsile Harjavaltas, hakatakse ühenduses rohelise vesiniku tootmistehasega, mille nurgakivi pandi poolteist kuud tagasi, tootma nii rohelist vesinikku kui sünteetilist metaani, mis saadakse vesinikust. Need on esimesed omalaadsed ja nii ulatuslikud tootmisüksused kogu riigis. Vesiniku tootmiseks kasutatakse vett ja süsihappegaasi, mis saadakse osaliselt õhust, osaliselt tuuakse kohale tööstusliku jäätmena. Energiaallikana kasutatakse sünteesis roheenergiat näiteks elektrituulikutest, mis jääb ideaalse ilmaga tarbimisest üle.

Osa Harjavaltas säästvalt toodetud vesinikust töödeldakse Q Poweri tarnitavas metaanitehases sünteetiliseks metaaniks. Tehas alustab tootmist juba 2024. aastal samal ajal rohelise vesiniku tootmistehasega.

Q Poweri reaktorites käib metaani süntees elavate mikroobide abiga, need nõuavad äärmiselt kõrge ja ühtlase kvaliteediga reaktoreid.

Esimene sünteetilise metaani tootmistehas on käegakatsutav märk Soome plaanist minna täielikult üle taastuvallikatest energiale ning saada Euroopa juhtivaks vesiniku ja sünteetilise metaani tootjaks. Yle avaldas hiljuti ülevaate, milliseid vesiniku ja Power-to-X rajatisi on riigis plaanis lähiajal rajada. Vesinikumajandus on toonud põhjanaabritele juba kümne miljardi euro mahus investeeringuid.

Enersense omab 16,3 protsenti ettevõttest P2X Solutions. P2Xi kaudu tegeleb Enersense vesinikku ja sünteetilisi kütuseid kasutava rasketranspordi heitkoguste vähendamisega ning rohelise vesiniku loodud energia salvestamise võimaluste pakkumisega näiteks päikese- ja tuuleenergia jaamadele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles