Ukrainas Luhanski lähedal nähti USA saadetud «peibutusparte», mis eksitavad Vene õhutõrjet

tehnika.postimees.ee
Copy
Peibutusrakett ADM-160 on USA firma Raytheon välja töötatud laskemoonata relv, mis mõeldud imiteerima suurt õhurünnakut, et välja peilida vaenlase radarisüsteemide ja õhutõrje asukohad. Kui vaenlasel on väärtuslik laskemoon peibutiste peale ära kulutatud, järgneb päris rünnak.
Peibutusrakett ADM-160 on USA firma Raytheon välja töötatud laskemoonata relv, mis mõeldud imiteerima suurt õhurünnakut, et välja peilida vaenlase radarisüsteemide ja õhutõrje asukohad. Kui vaenlasel on väärtuslik laskemoon peibutiste peale ära kulutatud, järgneb päris rünnak. Foto: Raytheon

Venemaa Ukrainasse sissetungi esimestel nädalatel nähti väikseid oranže Iskanderitega kaasa lennanud peibutusrakette, mis pidid eksitama Ukraina õhutõrjet ja selle üle koormama, kui venelased ründasid. Nüüd on aga Luhanski lähedal nähtud ukrainlaste saadetud kõrgtehnoloogilisi nn «peibutusparte» ehk rakette ja lennukeid imiteerivat USA päritolu uuemat laskemoona, mis peab Vene õhutõrje segadusse ajama ning tähelepanu tegelikelt sihtmärkidelt kõrvale juhtima.

Twitterisse postitatud piltidelt on näha USA peibutusraketti ADM-160B, mille idee on pärit juba 1990ndatest ja varasemast ajast: kasutada lõhkelaenguta kiiret lennuvahendit suure õhurünnaku jäljendamiseks, imiteerides lahingulennukite radarisignatuure ja lennuprofiile. Ukrainasse saadetud ADM-160B MALD (Miniature Air-Launched Decoy) on väga kaasaegne, spetsiaalselt oma otstarbeks ehitatud relv, mida saab käivitada nii väikese lennuki pealt kui ka rambiga varustatud transpordilennukilt. Sellele on paigaldatud raadiosignaalide imiteerimise süsteem, mis annab vaenlase radarile signatuuri alates suurest transpordilennukist mõne väiksema sõjalennukini, kuidas parajasti vaja.

Kui selliseid rakette lastakse välja hulgi, viib see vaenlase õhutõrje automaatselt kõrgendatud valmisolekusse ning peibutiste allatulistamiseks kulutatakse kiiresti ära kõige kallim ja efektiivsem laskemoon, paljastades samas ka oma radarite asukohad.

Kohe sellise võltsrünnaku järel võib vaenlast üllatada päris rakettidega.

Postitatud pilt ilmus sotsiaalmeediasse eile ja sellel on väidetavalt näha raketirusud, mis leiti kohe pärast Ukraina rünnakut venelaste kontrolli all olevale Luhanski linnale sealtsamast lähedalt, kirjutab väljaanne The Drive.

Juba on levinud ka kuulujutte, mis on veel kinnitamata, et Ukraina väed võisid selle löögi anda Ühendkuningriigi ilmselt juba rindele saadetud võimsate tiibrakettide Storm Shadow abil, mille tabamisulatus on kuni 250 kilomeetrit. Raketisüsteem HIMARS Luhanskini veel ei ulatu.

Katkisel lennuvahendil on The Drive´i andmetel märgis, mis viitab peibutusraketi esimese põlvkonna 2009. aastal teenistusse võetud versioonile.

Täpsemalt on see mudel ADM-160B, mis on raskem ja pikema lennuulatusega kui versioon A. Selle hind on ligikaudu 110 tuhat eurot, peibutis on mõeldud vaenlase oluliselt kallima laskemoona kulutamiseks ning õhutõrje radarisüsteemide asukoha paljastamiseks, mis on sõjas väga hinnaline teave.

Sarnast tüüpi vanemaid raketiversioone kasutati ka Lahesõjas Iraagi õhutõrje halvamiseks.

Kuidas taolised relvad täpsemalt töötavad, on näha selle tootja Raytheoni videost:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles