PARDAVIDEO ⟩ Ukraina droonpaat ikkagi jõudis Vene sõjalaeva külje alla (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Aasta loetuimate  tehnikauudiste hulka kuulus ka üks esimesi Ukraina droonpaadi eduka kasutamise lugusid, kui avaldati video Vene sõjalaeva hävitamisest. Tiheda kuulipildujatule all õnnestus suitsiidipaadil ikkagi militaaraluse külje alla jõuda.
Aasta loetuimate tehnikauudiste hulka kuulus ka üks esimesi Ukraina droonpaadi eduka kasutamise lugusid, kui avaldati video Vene sõjalaeva hävitamisest. Tiheda kuulipildujatule all õnnestus suitsiidipaadil ikkagi militaaraluse külje alla jõuda. Foto: Kaader videost

Kuigi Venemaa kaitseministeerium teatas kolmapäeval, et kolm Ukraina mehitamata kiirpaati ründasid varahommikul Mustal merel edutult Vene sõjalaeva «Ivan Hurs», ilmus eile sotsiaalmeediasse pardakaamera video, kust on näha, et vähemalt üks ründepaat jõudis Ivanov-klassi luurelaevale täiesti  külje alla.

Kas plahvatus toimus ja millised olid Venemaa aluse vigastused, seda videost näha pole. Laev on aga äratuntav ja video lõpeb vaid mõne meetri kaugusel pardast.

Kaitseministeeriumi teatel turvas sõjalaev mustal merel 140 kilomeetri kaugusel Bosporuse väinast TurkStreami ja Blue Streami gaasijuhtmeid, mis transpordivad gaasi Türki, kui alust ründasid kolm mehitamata kiirpaati.

Vene meedias avaldati video ühe Ukraina droonpaadi hävitamisest raskekuulipilduja tulega:

Videost on näha kujult ilmselt sama tüüpi Ukrainas valmistatud alus, millega rünnati oktoobris Sevastopolit ja mille üks eksemplar on leitud Krimmi rannast. Ukraina plaanis eelmisel aastal alustada sadadest sellistest mehitamata alustest laevastiku loomist. Neid toodetakse Ukrainas.

Luurelaev «Ivan Hurs» asus teenistusse 2018. aastal. Samal aastal luuras see Läti piiri lähedal. Laeval on pardal erinevad raadioluure ja elektroonilise sõjapidamise süsteemid ning sidesüsteem laevastiku juhtimiseks. Venemaal on ainult kaks sellist «Ivanov» klassi sõjalaeva.

Eile avaldatud video põhjal aga pidi kolmest droonist vähemalt üks jõudma sõjalaevani ja kui see ka plahvatas, nagu ette nähtud, pidi uus luurelaev saama olulisi vigastusi.

Pardavideost on näha, et Ukraina ründedroon jõuab üsna Vene sõjalaeva külje alla
Pardavideost on näha, et Ukraina ründedroon jõuab üsna Vene sõjalaeva külje alla Foto: Kaader videost

Ukraina poliitik Anton Geraštšenko, kes samuti video avaldas, väidab, et droon «plahvatas otse laeva parda kõrval ja kahjustas seda tõsiselt». Mereväeteemadele spetsialiseerunud sõjameelne Vene Telegrami kanal «Ptitškini märkmed» ja teised Venemaa kanalid kirjutavad, et laev on liikumisvõimeline, seega nad ei eita otseselt, et miski võis alust kahjustada.

Droonivideost on näha, et ründajaid tulistatakse raskekuulipildujatest, kuid pardal olevad kuus 9K38 Igla tüüpi raketiheitjat pole tööasendis, kirjutab The Drive. Väljaanne juhib veel tähelepanu, et aluse nimi on küljelt eemaldatud, kuid see pidavat olema Vene sõjalaevade tavaline käitumine Mustal merel pärast Ukraina sõja algust.

Video edukalt «Ivan Hursi» külje alla jõudvast droonist on näha siit (Telegrami kanal Orestocracy):

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles