Arvustus ROG Strix G18 – võimekas lauaarvuti asendaja

Copy

Järjest kasvav arvutite jõudlus on tekitanud olukorra, kus võimas sülearvuti asendab täiesti edukalt lauaarvutit. Nii näeme aina enam suure ekraaniga rüperaale, mis pole kaalult konti murdvad. Täna vaatame lähemalt 18” ja 240Hz ekraaniga varustatud võimast sülearvutit ASUS ROG Strix G18.

Sülearvutit valides on seni pidanud tegema kompromisse, kas kaalus, võimsuses, ekraanis või isegi kõigis kolm valdkonnas. Võimsad 4000 seeria NVIDIA graafikakiibid ning 13. põlvkonna mobiilsed protsessorid on toonud lauaarvutitele sarnase võimsuse sülearvutite maailma. Erandiks ei ole ka Strix G18, mis on varustatud RTX 4070 graafikakaardi, i9-13980HX protsessori ning meie testis olnud mudelil kiire 16gb DDR5 muutmäluga. Tavakasutusesse ümber teisendades tähendab see, et on raske leida ülesannet, millega antud arvuti hakkama ei saa.

Foto: Andri Allas

Suurem võimsus toob paratamatult kaasa võimaluse kasutada paremat ekraani. Strix G814 mudelil helendab vastu 18” 2560x1600 resolutsiooniga 240Hz värskendussagedusega ekraan. Asus nimetab ise antud seeria ekraane hellitavalt Nebula. Siin on märksõnaks mini-LED tehnoloogia, mis võrreldes OLED-iga pakub sügavamaid musti, paremat kontrastsust ning vähendatud võimalust ekraani sissepõlemise tekkeks.

Lisaks on G18 ekraan karbist välja võttes kohe kallibreeritud pakkudes 100% sRGB värviruumi ulatust. Vast kõige märkimisväärsem antud ekraani puhul on just silmadele loomulik 240Hz värskendussagedus. See on eriti oluline just kiiret reaktsiooni nõudvates mängudes nagu CS:GO või League of Legends. 240Hz värskendussagedust on seni nähtud vaid spetsiaalsetes mängurimonitorides, mille hind võib küündida üle 1000 euro.

Strix G18 ei ole pelgalt suur ja võimas sülearvuti. Selle disain on spetsiifiliselt suunatud mänguritele. Igas võimalikus vaatenurgas paistavad silma muudetavad RGB-tulukesed. Asus on antud rüperaali kokku pannes arvestanud eelmiste põlvkondade häid külgi ning neid isegi parandanud. Näiteks on kogu korpus kaetud materjaliga, mis ei võta külge sõrmejälgi. Ka klaviatuuri on võimalik oma äranägemise järgi muuta, kasutades selleks Asuse arendatud Aura Sync tarkvara.

Foto: Andri Allas

Strix G18 klahvistik tundub kergem ning sellel trükkimine võrreldes eelmise põlvkonna süleritega parema tagasilöögiga. Nii muutub pikaaegne klaviatuuri kasutamine meeldivaks kogemuseks. Tegemist on täismõõdus klaviatuuriga ehk eraldi on leitav ka numbriklahvistik. Samuti on siin erinevad septsiaalsed nupud lühikäskluste jaoks, et lülitada näiteks välja mikrofon. Klaviatuuri alt leiame aga suure ja väga mugava puuteplaadi.

Sülearvuti külgedelt leiame HDMI 2.1 liidese, võrgukaabli, 3.5mm helisisendi, kaks USB-C ja ja kaks USB tüüp-A liidest. Esmapilgul tundub, et neist jääb kindlasti väheks, kuid erinevaid USB-liideseid on lihtsasti võimalik jagada, kui selle järgi peaks vajadus tekkima.

Foto: Andri Allas

Kuna tegemist on peamiselt mänguritele suunatud tootega, saab antud sülearvuti ka sellega väga hästi hakkama. Uusimad mängud jooksevad maksimaalsetel sätetel vähemalt 60 kaadrit sekundis. E-spordi teoste puhul on võimalik mõningate sätete muutmisega saavutada ka ideaalne 240 kaadrit sekundis.

ASUS ROG Strix G18 on suurepärane lahendus olukorras, kus lauaarvuti tundub liiga suur ja tülikas väljaminek, samas ei soovi teha järeleandmisi võimekuses. 18” ekraan ja 3 kg kaal võivad esmapilgul tunduda liiga suured, et antud masinat kaasas kanda, kuid spetsiaalse seljakotiga jaotuvad kilogrammid ühtlaselt ning lõpuks on see ikkagi üks sülearvuti, mitte eraldi monitor, klaviatuur, hiir ja arvutikast. ROG Strix G18 mudeli hinnaks jääb antud arvustuse tegemise ajal umbes 2500€.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles