Eesti kaitseidu Vegvisir valmistub oma liitreaalsusprillide sügiseseks turuletulekuks

tehnika.postimees.ee
Copy
Vegvisiri liitreaalsusprillidega saab vaadata igas suunas enda ümber läbi ümbritseva soomuse
Vegvisiri liitreaalsusprillidega saab vaadata igas suunas enda ümber läbi ümbritseva soomuse Foto: Vegvisir

Eesti idufirma Vegvisir on äratanud kaitsetööstuses tähelepanu uutmoodi liitreaalsusel põhineva olukorrateadlikkuse süsteemiga. Idufirma juhi Ingvar Pärnamäe sõnul on meeskond tõestanud testsõitude käigus lahenduse väärtust neljal erineval sõidukiplatvormil ning ettevõte valmistub toote ametlikuks turuletoomiseks tänavu septembris.

Ettevõtte tegevjuhi Ingvar Pärnamäe sõnul on Vegvisiri eesmärk tõsta lahinguväljal soomukimeeskonna olukorrateadlikkust masinale paigaldatud kaamerate, ülimadala viiteajaga peakomplekti ning süsteemiga integreeritavate täiendavate andmekihtide abil. Seeläbi saab meeskond 360-kraadise ülevaate sõiduki lähiümbruses toimuvast ning suudab lahinguväljal paremini orienteeruda ja otsuseid langetada.

«Oleme oma lahendust testinud erinevatel soomusplatvormidel, nagu soomustransportööridel ja jalaväe lahingumasinatel. Iga demonstratsioon on andnud meile positiivset tagasisidet ning hulga väärtuslikku sisendit, mis aitab meie inseneridel lahendust veelgi paremini lõppkasutajate vajadustele ja nõudmistele sobivaks kohandada. Meie eesmärk on katsetada Vegvisiri võimekust üha uutel sõidukitüüpidel ja oleme pidevalt ühenduses erinevate mainekate sõidukitootjatega, et saaksime lähikuude jooksul veel lahendust testida,» sõnas Pärnamäe.

Viimati näitas Vegvisir oma süsteemi võimekust Horvaatia kaitseministeeriumi ja Horvaatia kaitsejõududega mais korraldatud demopäeval.

«Osalesime Horvaatias toimunud ASDA kaitsetööstuse messil ning tutvustasime seal Vegvisiri lahendust Horvaatia kaitseministrile Mario Banožićile. Vegvisir avaldas kaitseministeeriumi delegatsioonile sedavõrd muljet, et messile järgnenud demopäev Horvaatia kaitsejõududega kujunes suurejooneliseks avalikuks sündmuseks, mida kutsuti jälgima arvukalt külalisi ja meediakanaleid,» rääkis Pärnamäe.

Testsõidud viidi läbi Petrinja sõjaväekasarmus 1. mehhaniseeritud jalaväepataljoni «Tigers» toel, kus Vegvisir oli integreeritud Patria AMV 8x8 soomukile.

Kahepäevane demonstratsioon kätkes ligi 12 tundi kestnud sõitu nii vihmas kui päikesepaistelise ilmaga, nii tsiviilsõidukitele läbimatutel ebatasastel kruusateedel kui ka maastikutingimustes kiirusega kuni 60 km/h.

Selline vaade avaneb soomukijuhile läbi liitreaalsuse prillide
Selline vaade avaneb soomukijuhile läbi liitreaalsuse prillide Foto: Vegvisir

Testimise käigus said nii soomukijuhid kui ka komandörid hea ülevaate Vegvisiri liitreaalsusel põhineva lahenduse võimalustest. Mehhaniseeritud üksuste komandörid nägid lahendusel suurt potentsiaali ning ka tankiüksuse liikmed kinnitasid, et soovivad süsteemi tulevikus kasutama hakata.

«Demopäev kujunes mõlemale poolele kasulikuks – meie saime esitleda lahendust potentsiaalsetele kasutajatele, Horvaatia kaitsejõud said aga veenduda, et nende üksused on võimelised kasutama lahingutegevuses kõige moodsamat tehnoloogiat,» selgitas ta.

Varem on Vegvisir teinud väliteste koos Eesti kaitseväega, kus lahendust katsetati Patria XA-188 6x6 ja Patria XA-180 6x6 soomustransportööridel ja jalaväe lahingumasinal CV-9035.

«Vegvisir on tõestanud, et suudab tuua lahinguväljale uusi võimalusi ja on seetõttu pälvinud palju tähelepanu erinevate sõidukiplatvormide tootjate seas. Oleme kindlad, et kui Vegvisiri septembris tootena turule toome, ootab seda väga soe vastuvõtt – see lahendus aitab säästa elusid ja tõsta lahingumissiooni edukust,» lisas Pärnamäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles