Pärgamendirullid tulevad tagasi: Apple plaanib rullikeeratavat nutitelefoni

tehnika.postimees.ee
Copy
Nii nagu dollaripaki või iidse pärgamendi, võib tulevikus ka oma mobiili rulli keerata. Kuid see on vaid Apple´i patenditaotluses välja käidud idee, päris telefonideni võib veel minna palju aega
Nii nagu dollaripaki või iidse pärgamendi, võib tulevikus ka oma mobiili rulli keerata. Kuid see on vaid Apple´i patenditaotluses välja käidud idee, päris telefonideni võib veel minna palju aega Foto: Karolina Grabowska / Pexels

Kokku-lahti käivad ekraanid on juba ilmavalgust näinud, aga miks mitte teha üks «pehme» telefon, mida saaks nagu iidset pärgamenti täiesti rulli keerata ja taskusse pista. Apple´il tunduvad olevat just sellised plaanid.

USA patendi- ja kaubamärgiamet avaldas eelmisel neljapäeval Apple´i taotletud patendi, milles firma loetleb selle tehnoloogia võimalike rakendustena iPhone´i ja iPadi koos mitme muu seadmekategooriaga, nagu teleriekraanid ja isegi auto armatuurlauad.

Lahtitõmmatavad ekraanid, mis sõidavad jäigast kapslist välja, on olemas nii telerimaailmas kui ka prototüüpidena mobiilides. LG, Lenovo, Samsung ja teised on messidel neid juba näidanud, Apple´il on samuti selle kohta veel üks patent, kuid täiesti rullikeeramist pole veel olnud.

Jooniste järgi pole uuel ekraanilahendusel mingit jäika korpust, kust ekraanipikenduse võiks välja tõmmata, vaid telefon ise ongi nagu leht paberit, mille saab kompaktselt kokku keerata.

Nii-öelda tööasendis peaks mobiil olema tasapinnaline ja jäik, transpordiasendisse minnes aga hakkab see end mingi sisemise tehnoloogia mõjul rulli hoidma. Samuti võib olla ekraanil jäiku tasapinnalisi osi, mida ei saa painutada või lisaseadmete osasid, mis ei näita enda pinnal pilti.

Kaitseks võiks rullitav osa olla kaetud spetsiaalse klaasikihiga, mis on «rullimise hõlbustamiseks» pehmendatud, kirjutatakse patendikirjelduses. Klaasikihile tootmise ajal lisatud survetugevus võib patendi kohaselt aidata vastu pidada kriimustustele.

Suurema ekraani (näiteks tahvelarvuti) saab ilmselt kahest otsast rulli keerata nagu antiikse pärgamendirulli, väiksem (näiteks nutitelefon) käib ühte rulli nagu raharull.
Suurema ekraani (näiteks tahvelarvuti) saab ilmselt kahest otsast rulli keerata nagu antiikse pärgamendirulli, väiksem (näiteks nutitelefon) käib ühte rulli nagu raharull. Foto: patendijoonis/Apple

Patendis avaldatud jooniste järgi oleks ekraan kahest otsast rullikeeratav nagu iidne pärgament või ühes rullis, kui paneel on pisem.

Kas Apple sellist toodet kunagi tootma hakkab, pole muidugi üldse kindel, sest taolisi patente esitatakse üsna tihti ka strateegilistel põhjustel, et turul konkurentide eest mõni lahendus ära registreerida. Tulevikus oleks võimalik patendiga saada eelis selliste seadmete tootmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles