Samsung avalikustas oma uued voldiktelefonid Galaxy Flip5 ja Galaxy Fold5 (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Sellised need on - Samsungi uued voldiktelefonid Galaxy Flip5 ja Galaxy Fold4.
Sellised need on - Samsungi uued voldiktelefonid Galaxy Flip5 ja Galaxy Fold4. Foto: Kaido Einama
  • Esimesed muljed: uuel Flipil on suurim ja positiivseim muudatus hiiglaslik tagaekraan
  • Uutesse telefonidesse läheb veel rohkem kasutatud plastikut ja klaasi
  • Flip on väga mugav formaat sisuloojatele, Fold ärikasutajatele tahvli ja isegi sülearvuti asenduseks

Tehnoloogiafirma Samsung tõi täna Seoulis COEXi keskuses maailma avalikkuse ette oma uued volditavad telefonid. Suurüritusel Lõuna-Korea pealinnas Seoulis on kohal ka Postimees. Loe otseblogi siit.

Tehnoloogiafirma Samsungi avalikustas ettevõtte uued volditavad nutitelefonid Samsung Galaxy Flip5 ja Samsung Galaxy Fold5. Mõlemate telefonide juures on edasi arendatud seadmete ekraani- ja hingetehnoloogiaid ning nutitelefonid on varustatud Qualcommi Snapdragon 8 Gen 2 protsessoritega.

Käes hoides on esimesed paar suuremat tähelepanekut Flip5 välisküljel asuv pea kogu ülemist volditavat poolt kattev lisaekraan, Fold5 aga tundub väga kerge ja õhuke, nii et seda saab kasutada kokkuvolditult juba üsna nagu tavalist telefoni, lahti volditult aga on tegemist suure ja õhukese ligi ruudukujulise tahvelarvutiga.

Paraku pole tehnoloogiliselt võimalik teha volditava ekraani murdekohta täiesti nähtamatuks, aga see on seadet otse vaadates normaalses valguses pea märkamatu. Nähtavale ilmub voldikkoht alles teatud nurga alt vaadates ning seda on siiski sõrmega tunda ka ekraani kasutades või puutepliiatsiga.

Fold5 hinged on palju saledamad.
Fold5 hinged on palju saledamad. Foto: Kaido Einama

Hinged käivad Flip5 puhul piisavalt kergelt, et selle saab lahti teha ühe käega. Fold5 puhul on see raskem, kuna telefon on lihtsalt liiga suur pöidlaga kergelt avamiseks.

«Samsung on globaalse volditavate nutitelefonide turu vaieldamatu liider, seega on meie jaoks väga oluline, et iga uus nutitelefon pakuks kasutajatele midagi uut ja oleks varasemate mudelitega võrreldes funktsioonirikkam. Galaxy Flip5 välimine ekraan on võrreldes varasemaga enam kui kaks korda suurem ning Galaxy Fold5 on varasema mudeliga võrreldes märksa õhem ja kergem,» sõnas Samsung Eesti kommunikatsioonijuht Eneken Viks.

Galaxy Flip5 näitab välisel ekraanil palju erinevaid infovidinaid ja sealt saab isegi sõnumeid kirjutada telefoni kaant avamata.
Galaxy Flip5 näitab välisel ekraanil palju erinevaid infovidinaid ja sealt saab isegi sõnumeid kirjutada telefoni kaant avamata. Foto: Kaido Einama

Nagu varasematel aastatel on Flip5 väiksem ja kompaktsem volditav telefon, mis on avatuna sarnane tavalise nutitelefoniga ja kokkuvoldituna on see poole väiksem.

Galaxy Fold5 on aga suurem seade, mille ekraani suurus lahtivoldituna on sarnane väiksemale tahvelarvutile ja kokkuvolditult on see sarnane traditsioonilise telefoniga.

Flipil on tagaküljel nüüd oluliselt suurem väliekraan

«Galaxy Flip5 puhul on suurimaks uuenduseks selle välimine ekraan, mis on võrreldes eelmise mudeliga 278% suurem. See tähendab, et ekraanilt näeb nüüd korraga rohkem infot ja see pakub ka rohkem funktsioone,» sõnas Samsung Eesti mobiiliseadmete valdkonna tootekoolitaja Kirill Kozlov.

Seadme välisele ekraanile saab lisada erinevaid vidinaid, millelt saab kiirelt toimuva kohta infot. Näiteks saab ekraanilt kiirelt kontrollida mängivat muusikat, ilmateadet, majandusuudiseid ja kontrollida telefoni sätteid, näiteks lülitada sisse ja välja Bluetoothi või Wifit. Lisaks saab ekraani vahendusel kiirelt sõnumitele vastata, kuna ekraan toetab nüüd täismahus QWERTY klaviatuuri.

Foto: Kaido Einama

Sarnaselt varasemate mudelitega saab väliselt ekraanilt vaadata ka foto eelvaadet, et teha suurepärase kvaliteediga selfisid seadme tagakaameratega.

Lisaks sellele on täiendusi saanud telefoni kaamerasüsteem, mis on nüüd varustatud võimsamate tehisintellektil põhinevate ööfotograafia funktsioonidega. Kaamera analüüsib ja vähendab hämaras tehtud pildil olevat müra ja annab välja parema kvaliteediga foto.

Telefoni tagaküljel on kaks 12 MP kaamerat, millest üks on põhikaamera ja teine lainurkkaamera. Siseküljel on üks 10 MP selfikaamera.

Peaaegu kogu üht tagakaane poolt katab ekraan, kust saab ka selfie´sid tehes nüüd ennast hoopis paremini vaadata. Sinna saab lisada ka taustapilte, et mobiili
Peaaegu kogu üht tagakaane poolt katab ekraan, kust saab ka selfie´sid tehes nüüd ennast hoopis paremini vaadata. Sinna saab lisada ka taustapilte, et mobiili Foto: Kaido Einama

Galaxy Flip5 telefoni siseküljel on 6,7-tolline FHD+ resolutsiooniga ja 120 Hz värskendussagedusega Dynamic AMOLED 2X ekraan ja väliküljel 3,4-tolline Super AMOLED 60 Hz värskendussagedusega ekraan. Energiat annab telefonile 3700 mAh aku ja muutmälu on sel 8 GB ja salvestusruumi kuni 512 GB. Lisaks on telefon IPX8 reitinguga vee- ja tolmukindel.

Kõige kergem ja õhem Fold

«Galaxy Fold5 suurimad lisad on seadme sisemine ekraan ja mõõtmed. Telefoni põhiekraan on võrreldes varasema mudeliga nüüd enam kui 30% jagu eredam ning samal ajal on tegemist Samsungi seni kõige kergema ja õhema volditava telefoniga,» sõnas Kozlov.

Proovipilt: Samsung Galaxy Fold5-ga tehtud pilt maailma kuuenda kõrgeima pilvelõhkuja Lotte World Toweri restoranist Seoulis.
Proovipilt: Samsung Galaxy Fold5-ga tehtud pilt maailma kuuenda kõrgeima pilvelõhkuja Lotte World Toweri restoranist Seoulis. Foto: Kaido Einama

Sarnaselt varasemate mudelitega on Galaxy Fold5 põhiliseks eeliseks selle suur ekraan, mis sobib hästi mitme rakenduse korraga kasutamiseks, tööks ja erinevate videoteenuste kasutamiseks. Ekraani alumises osas on kasutajatele saadaval tööriba, kus on kõik hiljutised ja hetkel avatud rakendused ja selle kaudu saab ühest rakendusest mugavalt teise üle liikuda. Samuti saab mitu rakendust korraga üksteise kõrvale asetada.

Volditav ekraan sisaldab veerandi juuksekarva paksust klaasi, mis on kõrgtehnoloogiliselt töödeldud ja kaetud, et peaks vastu painutamistele ja kriimustamistele.
Volditav ekraan sisaldab veerandi juuksekarva paksust klaasi, mis on kõrgtehnoloogiliselt töödeldud ja kaetud, et peaks vastu painutamistele ja kriimustamistele. Foto: Kaido Einama

Võrreldes Fold4 ehk eelmise põlvkonna voldikmudeliga ekraan suuruselt ja eraldisvõimelt ei muutunud, kuid midagi tehti siiski paremaks - heledust. Endiselt on 7,6-tolline Dynamic AMOLED 2Xpõhiekraan, välisküljel aga 6,2-tolline. Juba silmaga on näha, et uus 1750-nitine ekraan saab päris hästi hakkama väga eredas päikeses, mida Soulis telefonide esitluse järgsel hommikul kuhjaga jagus. Varasemalt oli ekraani heledus eelmisel mudelil 1200 nitti.

Kuna tegemist on produktiivsuseks ja ka tööülesanneteks mõeldud telefoniga, siis toetab seade Samsungi puutepliiatsit S Pen, millega saab mugavalt märkmeid teha või vajalikke jooniseid meisterdada. Seadme jaoks on vajalik spetsiaalne S Pen Fold Edition pliiats ning koos õhukese S Pen ümbrisega saab pliiatsi mugavalt telefoni külge kinnitada.

Murdekoht on teatud nurga alt vaadates veel selgelt näha, aga see ei peaks häirima telefoni vaatamist otse, nii nagu inimesed tavaliselt teevad.
Murdekoht on teatud nurga alt vaadates veel selgelt näha, aga see ei peaks häirima telefoni vaatamist otse, nii nagu inimesed tavaliselt teevad. Foto: Kaido Einama

Samsung Galaxy Fold5 sobib ka sülearvuti asendamiseks olukordades, kus arvutit pole võtta: selle alumise poole saab võta kasutusele klaviatuurina, samal ajal kui ülemisel poolel on «arvutiekraan».

Kui eelmisel mudelil jäi otsast vaadates kerge vahe hingede ja ekraani vahele, siis uus Fold5 sulgub tihedalt:

Aku on uuel Galaxy Z Fold 5 mudelil sama (4400 mAh) ja see laeb 50 protsendini 30 minutiga 25 W adapteriga.

Samuti on uus Fold5 parima just voldkitelefonidele mõeldud tarkvaraga, mis toetab äppide tööd mitmel ekraanil ja murdekohaga ekraanil, paneeli servas on näha lahtiolevate äp

Kokku pannes on ekraanid külg külje vastas tihedalt, seega pole enam varasematest mudelitest näha olnud kiilukujulist õhuvahet.
Kokku pannes on ekraanid külg külje vastas tihedalt, seega pole enam varasematest mudelitest näha olnud kiilukujulist õhuvahet. Foto: Samsung

Kuhjaga kaameraid ees, taga ja kaante vahel

Kaamerate poolelt on Galaxy Fold5 varustatud kolme tagakaameraga – 12 MP lainurkkaamera, 50 MP põhikaamera ja 10 MP 3X optilist suumi pakkuv telefotokaamera. Seadme välise ekraani sees on 10 MP selfikaamera ja sisemise ekraani all on 4 MP kaamera.

Galaxy Fold5 sees on 7,6-tolline QXGA+ Dynamic AMOLED 2X 120 Hz värskendussagedusega kuvar ning väliküljel 6,2-tolline FHD+ Dynamic AMOLED 2x 120 Hz värskendussagedusega ekraan. Energiat annab telefonile 4400 mAh aku ja muutmälu on sel 12 GB ning salvestusruumi kuni 1TB. Sarnaselt Flip5 mudelile on telefon IPX8 reitingule vastavalt vee- ja tolmukindel.

Uued Galaxy Flip5 ja Galaxy Fold5 telefonid on eeltellimiseks saadaval alates 26. juulist ning poodidesse saabuvad seadmed 11. augustil.

Värvivalik:

  • Galaxy Flip5 – Mündiroheline, Grafiithall, Kreemjas ja Lavendlililla
  • Galaxy Fold5 – Jääsinine, Fantoommust ja Kreemjas

Hind:

  • Galaxy Flip5 – alates 1200 eurost
  • Galaxy Fold5 – alates 1910 eurost

Tehnilised andmed

​Galaxy Flip5

Ekraanid:

Põhiekraan: 

6.7-tolline FHD+

Dynamic AMOLED 2X

120 Hz adaptiivne värskendussagedus (1~120Hz)

Infinity Flex ekraan (2640 x 1080, 22:9)

Väline ekraan:

3.4-tolline Super AMOLED 60 Hz ekraan

720 x 748

306 PPI

Mõõtmed ja kaal:

Kokkuvoldituna 71.9 x 85.1 x 15.1 mm

Lahtivoldituna 71.9 x 165.1 x 6.9 mm

Kaal 187 g

Kaamerad:

Esikaamera 10 MP selfikaamera, F2.2, piksli suurus: 1.22μm, FOV: 85˚

Tagakaamerad 12 MP lainurkkaamera, F2.2, piksli suurus: 1.12μm, FOV: 123˚; 12 MP põhikaamera, Dual Pixel AF, OIS, F1.8, piksli suurus: 1.8 μm, FOV: 83˚

Protsessor:

Snapdragon® 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy

Mälu:

8GB RAM ja 512GB salvestusruumi või

8GB RAM ja 256GB salvestusruumi

Aku:

3,700mAh

Laadimine:

Juhtmega laadimine: kuni 50% akust täis 30 minutiga koos 25 W adapteriga ja 3A USB-C kaabliga, kiire juhtmevaba laadimine 2.0, Wireless PowerShare

Veekindlus:

IPX8

OS:

Android 13, One UI 5.1.1 kasutajaliides

Võrk ja ühenduvus:

5G, LTE, Wi-Fi 6E, Bluetooth® v5.3

Sensorid:

Sõrmejäljelugeja (küljel), akseleromeeter, barometer, güroskoop, geomagneetiline sensor, hall sensor, lähedussensor, valgussensor

Turvalisus:

Samsung Knox ja Samsung Knox Vault

SIM kaart:

Üks Nano SIM ja üks eSIM

Galaxy Fold5

Ekraanid:

Põhiekraan:

7.6-tolline QXGA+, Dynamic AMOLED 2X, Infinity Flex ekraan (2176 x 1812, 21.6:18), 374 ppi, 120 Hz adaptiivne värskendussagedus (1~120Hz)

Välimine ekraan:

6.2-tolline FHD+, Dynamic AMOLED 2X ekraan (2316 x 904, 23.1:9), 402 ppi, 120 Hz adaptiivne värskendussagedus (48~120Hz)

Mõõtmed ja kaal:

Kokkuvoldituna 67.1 x 154.9 x 13.4 mm

Lahtivoldituna 129.9x 154.9 x 6.1 mm

Kaal:

253 g

Kaamerad:

Välimise ekraani kaamera: 10 MP selfikaamera, F2.2, piksli suurus: 1.22 μm, FOV: 85˚

Sisemine ekraanialune kaamera: 4 MP ekraanialune kaamera, F1.8, piksli suurus: 2.0 μm, FOV: 80˚

Tagakaamerad:

12MP lainurkkaamera, F2.2, piksli suurus: 1.12μm, FOV: 123˚

50 MP põhikaamera, Dual Pixel AF, OIS, F1.8, piksli suurus: 1.0μm, FOV: 85˚

10 MP telefotokaamera, PDAF, F2.4, OIS, piksli suurus: 1.0μm, FOV: 36˚, 3X optiline suum

Protsessor:

Snapdragon® 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy

Mälu:

[Samsung.ee lehel] 12 GB RAM ja 1TB salvestusruumi või

12 GB RAM ja 512 GB salvestusruumi või

12 GB RAM ja 256 GB salvestusruumi

Aku:

4400 mAh

Laadimine:

Juhtmega laadimine: kuni 50% akust täis 30 minutiga koos 25 W adapteriga ja 3A USB-C kaabliga, kiire juhtmevaba laadimine 2.0, Wireless PowerShare

Veekindlus:

IPX8

OS:

Android 13, One UI 5.1.1 kasutajaliides

Võrk ja ühenduvus:

5G, 4G, WiFi 6E, Bluetooth v5.3

Sensorid:

Sõrmejäljelugeja (küljel), akseleromeeter, barometer, güroskoop, geomagneetiline sensor, hall sensor, lähedussensor, valgussensor

Turvalisus:

Samsung Knox ja Samsung Knox Vault

SIM kaart:

Kuni kaks Nano SIM-i ja üks eSIM

Allikas: Samsung

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles