Droonid on saamas veel ohtlikumaks: nüüd tulistavad need välja rakette

tehnika.postimees.ee
Copy
Uued droonid, mis rakette heidavad, aitavad ka vanematel lennukitel kaugemalt lahingutegevusse sekkuda.
Uued droonid, mis rakette heidavad, aitavad ka vanematel lennukitel kaugemalt lahingutegevusse sekkuda. Foto: General Atomics

Kui Ukraina sõjas leidsid väikesed mugavad tsiviildroonid küllaga rakendust külge seotud miinide sobivas kohas allakukutamisega, siis militaarsetel mehitamata lennuvahenditel on ka erinevaid võimsamaid rakendusi. DARPA ja General Atomics said just valmis ja katsetavad sellist lennuvahendit, mis on pisike, kiire, kaugelt juhitav ja võib välja lasta ballistilise raketi.

Uus rakette tulistav droon LongShot tegi juba läbi esimesed lennukatsetused. Tegemist võib olla ka uue põlvkonna hävitajate lisavarustusega, sest plaanis on tulevikus panna 6. põlvkonna sõjalennukid parvlema koos selliste mehitamata lennukitega, mis juhivad end ise. Sellises parves lendab ühes «emalaevas» kaasa piloot ja teised on poolautomaatsed robotlennuvahendid, mis alluvad inimese käsklusele ja saavad ka ise hakkama.

Üks selline droon sellises tulevikuparves võibki olla näiteks DARPA ja General Atomicsi ühistööna valmiv LongShot. See ühendab õhk-õhk-tüüpi raketid reaktiivmootoriga drooniga, mida saab välja saata mõnelt hävitajalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles