Teeb vigu, aga maksab hingehinda: maailma võimsaima kvantarvuti jõudu saab osta igaüks

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Pilk sisemusse: selline näeb välja kvantarvuti seestpoolt.
Pilk sisemusse: selline näeb välja kvantarvuti seestpoolt. Foto: Atom Computing

California tehnoloogiafirma Atom Computing toob järgmisel aastal müügile ligi tuhande kvantbitise ehk kubitise kvantarvuti võimsuse kui toote: igaüks saab selle aega endale osta, kui piisavalt paks rahakott on olemas. Nii võimas arvuti lahendaks inimkonna jaoks tohutult palju olulisi ülesandeid, kuid on veel üks suur probleem selle masina juures, millest tuleb samuti üle saada.

1180 kubitti, mida uus seade pakub, on meeletu võimsus, kuna paljude teadusasutuste kvantarvutid on seni olnud vaid paarikümne kvantbitiga ja IBMi rekordaarvutis on samuti ainult 433 kubitti.

Kvantarvuti kasutab kvantmehaanika omadusi info töötlemiseks, olles sellega oluliselt võimekam kui traditsioonilised arvutid just teatud spetsiifiliste tohutut arvutusvõimsust nõudvate ülesannete puhul. Erinevalt tavalisest bitist, mis saab olla kahes olekus (kas 0 või 1), võib kvantbitt ehk kubit võtta korraga mitu olekut, olles samal hetkel nii 0 kui ka 1 oleku superpositsioonis, mis lubabki kvantarvutil töödelda tohutul hulgal infot paralleelselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles