Starlink lasi täna kosmosesse esimesed tavalisi mobiilikõnesid pakkuvad satelliidid

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Cape Canaverali neemelt Floridas saadetakse Starlinki satelliidid orbiidile SpaceXi raketiga Falcon 9. Selle starte on toimunud juba üle üheksakümne.
Cape Canaverali neemelt Floridas saadetakse Starlinki satelliidid orbiidile SpaceXi raketiga Falcon 9. Selle starte on toimunud juba üle üheksakümne. Foto: Joshua Conti / US Space / Planet Pix via ZUMA Press Wire / Scanpix

Kosmosevõidujooks tavaliste mobiilikõnede pakkumiseks üle satelliitide on juba alanud, esimesed uued nutitelefonidki on juba selleks välja tulnud. Täna saatis Elon Muski kosmoseinterneti firma Starlink orbiidile aga oma esimesed mobiilivõrgu satelliidid, millega suudavad Maa pealt kõnede tegemiseks ühendust võtta täiesti tavalised mobiiltelefonid.

Samuti Elon Muskile kuuluv kosmosefirma SpaceX saatis orbiidile kuus Starlinki satelliiti, mis pakuvad mobiililevi otse tavalistele nutitelefonidele – teenus parandab ettevõtte kinnitusel ülemaailmset leviala ning aitab kõrvaldada surnud tsoone kaugetes maanurkades.

Elon Musk lubas juba eelmisel aastal, et käivitab mobiilivõrgu teenuse kosmosest, millega võib maapealsete tavaliste nutitelefonidega igalt poolt ühendust võtta nii SMSide saatmiseks kui mobiilikõnede tegemiseks ning andmesideks. Täpsema ajakava järgi tuleb 2024. aastal  satelliitsõnumiside, 2025. aastast aga saab oma telefoniga satelliitide kaudu juba helistada ja andmeid vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles