Vundament

Saint-Gobain Eesti AS / Weber
Copy
Plokkide ja segude mahalaadimine ehitusobjektil
Plokkide ja segude mahalaadimine ehitusobjektil Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Iga ehitise püsimise aluseks on õigesti ja sobivatest materjalidest ehitatud vundament. Vundamendi lahendusi on mitmeid, kuid väiksematel hoonetel (kuni kolmekordsed eramud, paarismajad, ridamajad) on kõige levinum lahendus lintvundament. Võib öelda, et lintvundament koosneb kahest osast: vundamenditaldmik ja vundamendi müür.

  1. Vundamenditaldmik tehakse reeglina betoonist. Eramute puhul jääb taldmiku laius üldjuhul vahemikku 500-700 mm. Kui umbes poole meetri laiune taldmik on piisav seintelt tuleva koormuse vastu võtmiseks, on otstarbekas betoontaldmik asendada Fibo taldmikuplokkidega
Raketised monoliitse vundamendi taldmiku ehitamiseks
Raketised monoliitse vundamendi taldmiku ehitamiseks Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber
Fibo taldmikuplokkidest vundament
Fibo taldmikuplokkidest vundament Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Sel juhul pole tarvis ehitada raketisi ning teha mahukaid betooniöid. Piisab sellest, kui vundamendi kaevikupõhi tasandada killustiku või liivaga, korralikult tihendada ning tihendatud alusele paigaldada taldmikuplokid. Kui kaeviku põhja tasandamiseks kasutatakse killustikku, tuleb enne Fibo taldmikuplokkide paigaldamiset killustikule teha õhuke (1-2 cm) sängituspind. Sängituspinna tegemiseks sobib peenike liiv, veelgi paremini aga õhuke mördikiht, nt. müürisegu

Kui sängituspinna ehitamiseks kasutatakse valmissegu (nt. weber M100/600), pole seda vaja eelnevalt veega kokku segada – kuivsegu paigaldatakse tihendatud killustikalusele, tasandatakse ning tihendatakse (nt. kelluga patsutades) tihedaks.

Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Nii saab aluse ettevalmistuse lihtsalt ja kiirelt tehtud, samas kivineb killustikule paigaldatud kuivsegu weber M100/600 pinnasest tuleva niiskuse toimel suhteliselt lühikese aja jooksul, moodustades tugeva aluse vundamenditaldmiku alla. Fibo taldmikuplokke pole soovitatav (ei tohi) paigaldada killustikule seetõttu, et krobelise killustiku ka Fibo taldmikuploki kokkupuutepinnal võib tekkida muljumine ning seetõttu väike vajumine.

Taldmiku peal olev süvend armeeritakse ja betoneeritakse. Armeerimiseks võib kasutada 10-16 mm armatuurterast. Üldjuhul piisab, kui pikisuunas panna 3 armatuurvarrast. Risti suunas võiks armatuuri samm olla 30-40 cm. 

Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Kuna Fibo taldmikuploki kasutamisel on betooni kulu suhteliselt väike, on soovitatav betoneerimsieks kasutada weber S-100 betooni.

Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Vähem koormatud vundamendi osa Fibo tehkse taldmikuplokkidest, raskelt koormatud osa betoonist.

  1. Vundamendi müür.
Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Millist plokki kasutada? Kuna Fibo plokid on tugevad ja külmakindlad, sobivad need väga hästi ka lintvundamendi ehitamiseks. Vundamendi ehitamiseks sobivad nii Fibo3 kui Fibo5 plokid. Plokitüübi valimisel või määramisel tuleb arvesse võtta seintelt langevat koormust. Siinkohal lihtne nõuanne: kui kandva välisseina ehitamiseks sobivad Fibo3/200 plokid (tugevus 3 MPa, paksus 200 mm), siis reeglina sobib sama plokk ka vundamendi ehitamiseks. 

Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Kui maja välisseinad ehitatakse Fibo3/200 plokkidest, siis sel juhul pole reeglina vajadust ehitada vundament Fibo 5/300 plokkidest (tugevus 5 MPa, paksus 300 mm), kuigi sellist lahendust kohtab objektidel üsnagi tihti. 

Fibo vundament. Ehitamiseks sobibvad nii Fibo3 kui Fibo5 plokid.
Fibo vundament. Ehitamiseks sobibvad nii Fibo3 kui Fibo5 plokid. Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber
  1. Vundamendi müüri lõpetamine

Et enne müüride ladumist saaks teha teha vundamendi tagasitäite, tuleks tagada, et plokkidest laotud vundament oleks stabiilne ja võtaks pinnase koormuse vastu. Selleks tehakse vundamendi ülemisse tsooni betoon vöö. Betoonvöö ehitamiseks sobivad hästi U-plokid – need laotakse vundamendi viimases kihis üksteise kõrvale ritta, armeeritakse ning betoneeritakse. 

Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber
Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Vaata lisaks https://www.ee.weber/maja-ehitus 

Copy
Tagasi üles