Duširuumide plaatmine

Saint-Gobain Eesti AS / Weber
Copy
Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Märja ruumi ehitamisel on plaatimine väga oluline etapp, sest plaaditud pinnad annavad väga head võimalused erinevate pindade disainiks, olles samas mehhaaniliselt tugevad ja kergelt hooldatavad.

Plaadistuse alla võib koguneda niiskus, mis omakorda võib tekitada tervisele kahjulikku hallitust, ebameeldivat lõhna ning lisaks kahjustada konstruktsiooni. Neid aspekte arvesse võttes tuleks enne tööde alustamist väga hoolikalt valida töödeks sobivad materjalid. Saavutamaks märja ruumi ehitamisel hea ja kauakestev tulemus, peab kindlasti erilist tähelepanu pöörama aluspindade ettevalmistamisele, veetõkkekihi paigaldamisele ning ka korrektsele plaatimisele ja vuukimisele. Soovitatav on kasutada alati ühe tootja lahendust, mitte kombineerida erinevate firmade materjalidega.

Aluspindade ettevalmistamine

Enne tööde alustamist tuleb tagada, et aluspinnad oleks korrektselt ettevalmistatud. Peab veenduma, et seinad oleks tasandatud ja põrandatel oleks äravoolu suunas kalded. Kui need tööd veel ees, tuleb märgades ruumides seinte tasandamisel kasutada tsemendil baseeruvaid tasandussegusid nagu näiteks weber TT.

Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Põrandatel kallete valamiseks sobivad hästi kiiresti kivinevad põrandasegud webervetonit 5000 või weberfloor 6000. Mainitud käsitasandussegudega on korrektsete kallete andmine üpris lihtne. Enamasti on ka selliste käsitasandussegude kuivamisajad lühemad, mis tähendab, et järgnevate tööetappidega saab üsna kiiresti jätkata.

Jälgida tuleb, et kalded on tagatud kogu põrandapinna ulatuses suunaga trapi poole. Kindlasti sõltub kallete suurus olukorrast, kuid üldjuhul peaksid need olema põrandal suhtega 1:100-le ning trapi ümber 1:50-le. Korralikult tehtud kalded välistavad vee vales suunas liikumise.

Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Veetõkke paigaldus

Enne veetõkke paigaldamist tuleb aluspind korralikult tolmust puhastada ning kruntida. Kruntaine takistab veetõkke liigkiire kuivamise ja annab seeläbi hea nakke veetõkkekihile. Sobiv kruntaine tuleks valida vastavalt aluspinnale, millele hakatakse veetõkkekihti paigaldama. Imavatel aluspindadel (valatud betoon, käsitasandussegud, krohvid jmt.) on sobilik kasutada kruntainet weberprim 811 ja mitteimavatel (vana plaadistus, metall, poleeritud betoon) weberprim 804.

Veetõkkekihi paigaldamine on vajalik ruumidesse ja konstruktsioonidesse, kus hakkab olema kokkupuude niiskuse ja veega. Veetõkke materjali valikul tuleb samuti olla hoolas, sest kõik materjalid ei pruugi igale poole sobida, näiteks kodusesse või madalama veekoormusega pesemisruumi sobiv veetõkke materjali (nt. webertec 822) ei tohi paigaldada välitingimustesse (terrass, rõdu).

Veetõkke kihi paigalduse juures on peamine, et paigaldatav plaadistuse alune veekindel kiht saaks katkematu, mis tähendab, et kogu ruumi ulatuses tuleb antud kiht omavahel siduda. Selle tagamiseks on oluline enne laus veetõkkekihi paigaldamist armeerida kõik ohukohad, milleks on trapid, torude läbiviigud, sein-seinaga ning sein-põrandaga ristuvad nurgad. Nurkade armeerimiseks tuleks kasutada kiudkangaslinti (nt. weber FC), trappide ja läbiviikude armeerimiseks aga kiudkangast (nt. weber FM). Kogu märja ruumi ulatuses olev veetõkkekiht on alati soovitatav kanda pinnale kahes kihis ning materjali kanda pinnale pigem rohkem, sest veetõkked on suure kuivamisjärgse mahukahanemisega. Kuna kihipaksusel üldised normid puuduvad, siis tuleb kindlasti järgida materjali tootja poolseid juhiseid kulunormi või soovitusliku kihipaksuse osas (nt. Weberi veetõkke webertec 822 soovituslik kulunorm on 1,2 kg/m2, mis tagab orienteeruvalt kihipaksuse 0,5 mm).

Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber
Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Plaatimissegude valik

Plaatide paigaldamine veetõkkele on samuti mõnevõrra tavapärasest keerukam, sest tuleb jälgida, et tööde käigus ei kahjustata eelnevalt paigaldatud veetõket. Samuti ei saa seda tööd teha päris tavaliste plaatimissegudega. Selle jaoks on vaja kasutada parendatud nakketugevusklassiga ning tavapärasest oluliselt elastsemat (S1- elastsusklassile vastav) plaatimissegu nagu näiteks weber Extra Fix, sest veetõkkemass on ise elastne ja vetthülgav, mis nõuab ka plaatimissegult oluliselt paremaid liimimisomadusi.

Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber
Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Lisaks eelnevale tuleb vahel ette probleemseid olukordi, nt. lahti tulnud plaadid, vanale plaadistusele peale plaatimine, ahjude plaatimine, mille lahendamiseks on parimad nn. remontplaatimissegud (nt. weber rex fix).

Sellist tüüpi segud sisaldavad eriti rohkelt polümeere (liimainet) ja on väga hea nakkuvuse ning kõrge elastsusega. Näiteks saab ülielastse plaatimisseguga plaatida sauna kerise taguseid, väga suuri plaate või teostada plaatimistöid väga ebastabiilsetel pindadel.

Vuugisegude ja silikoonide valik

Kui plaatimisest on möödas ~2 päeva, võib alustada vuukide täitmisega. Vuugisegu valikul on oluline hinnata vuukide suurust ja koormustaluvust. Kitsamate vuukide ja tavakoormusele vastavate pindade vuukimisel on hea valik weber classic grout, mis on mõeldud 1-8mm laiustele vuukidele. Kui vuugitav pind on rohkem käidav või laiemate vuugivahedega, siis on hea valida weber rapid grout, mis on suurt koormust taluv kiirkivinev vuukimissegu 2-20 mm laiustele vuukidele. Mõlemad vuukimissegud on kõrgekvaliteediga ja sobivad kasutamiseks ka välitingimustes, samuti iseloomustab neid väike veeimavus (vett hülgav), mis ei lase vuugil kergelt määrduda ja on lihtsalt puhastatav.

Foto: Saint-Gobain Eesti AS / Weber

Nõudlikes keskkondades nagu näiteks basseinides, toiduainetööstuses, suurköökides, haiglates, jne. tuleks kasutada epoksüvaigul põhinevat 2-komponentset weberepox easy vuugisegu.

Kõik nurgad jäetakse vuukimise käigus tühjaks, need täidetakse viimase etapina sanitaarsilikooniga weber neutral silicone, mida on saadaval vastavalt vuugisegude värvitoonidele. Tegemist on hallitusvaba tootega, mis tagab pikaajalise hea ja ilusa tulemuse.

Kui esialgu võib tunduda, et märja ruumi ehitus on raske ja keeruline, siis kasutades terviklikku lahendust ja korralikke materjale, mis omavahel väga hästi sobivad, on see üsna lihtsasti teostatav. Abiks ehitamisel on korrektsed paigaldusjuhendid ning toodete kohta käiv informatsioon, mis on leitavad kodulehelt https://www.ee.weber/plaatimine.

Copy
Tagasi üles