SAMSUNGI ESINDAJA VASTAB Samsung paneb tehisintellekti koduseadmetesse - mis saab edasi?

tehnika.postimees.ee
Copy
Samsungi TV- ja audiotoodete Euroopa juht Charlie Bae ei lubanud veel täpsemat ajakava, millal võiks eesti keeles välja tulla sellised tehisaru funktsioonid nagu ekraanilt teksti ettelugemine, kuid programmiga AI for All on nad võtnud kohustuse tehisintellekti lahendused aja jooksul kõigini tuua.
Samsungi TV- ja audiotoodete Euroopa juht Charlie Bae ei lubanud veel täpsemat ajakava, millal võiks eesti keeles välja tulla sellised tehisaru funktsioonid nagu ekraanilt teksti ettelugemine, kuid programmiga AI for All on nad võtnud kohustuse tehisintellekti lahendused aja jooksul kõigini tuua. Foto: Samsung

Samsung esitles üleeile oma uusi koduelektroonika seadmeid, mis kõik saavad nagu aasta alguses tutvustatud Galaxy-seeria telefonidki omale uued täiendatud tehisaru funktsioonid. Meie koduseadmeid hakkab aina enam juhtima kunstmõistus. Postimees küsis Samsungi TV- ja audiotoodete Euroopa juhilt Charlie Baelt, mis hakkab selles arengus edasi juhtuma ja mida uut hakkavad targaks saanud koduseadmed tegema, kas ka eesti keeles rääkima?

Millised on uued tehisintellekti funktsioonid Samsungi 2024. aasta telerite ja audioseadmete valikus?

Samsung on investeerinud tehisintellekti juba üle kümne aasta. Meil ​​on 3000 tehisintellektiga seotud patenti ja 6 tehisintellekti uurimiskeskust kogu maailmas, neist kolm Euroopas.

2024. aastal tõime välja oma uue NQ8 AI Gen3 protsessori. See on meie siiani kõige arenenum tehisintellekti toega 8K-protsessor teleripildi jaoks koos 512 tehisaru närvivõrguga, mis suudavad pakkuda kõigi aegade parimat 8K-kvaliteediga telerikogemust. Kunstmõistus parandab uutes seadmetes jooksvalt nii pilti kui heli.

Pilti parandavad sellised tehisaru tööriistad nagu AI Upscaling Pro (muudab video 8K kvaliteedile lähedaseks prosessori ja 512 närvivõrgu abil seda töödeldes), AI Motion Enhancer Pro (teravdab ja ühtlustab objektide ja tekstide liikumist), Real Depth Enhancer Pro (3D-pildi laadsed ülirealistlikud pildid).

Heli jaoks on uutes seadmetes tehisaru, mille töövahenditeks on Active Voice Amplifier (kunstmõistus proovib kõne heli täiendada iga sõna eraldi selgemaks tehes), Adaptive Sound Pro (heli taastatakse nii, nagu kunstnik, režissöör või muu originaali looja seda luues ette nägi) ning Object Tracking Sound Pro, mis tekitab liikumist arvestava ruumilise heli, mis jälgib tegevust kõigis kaadrinurkades vastavalt heliallikate asukohale.

Lisaks hoiab tehisaru kohandamisrežiimiga silma peal kasutajate harjumustel, mis määrab vaataja jaoks kohandatud optimaalsed pildiseaded.

Ka mängude jaoks on olemas oma algoritmid ning tehisaru juhitav energiarežiim säästab energiat, analüüsides nutikalt seadme ümbrust, käitumist ja esitatavat sisu.

Lõpuks saab juurdepääsetavuse parandamiseks kasutada Samsungi tehisaru filosoofiat kõigi jaoks. Näiteks on vaegnägijatele mõeldud subtiitrite ettelugemine.

Kuidas õpib tehisintellekt tundma kasutaja käitumist ja eelistusi?

Teame, et kõik inimesed on erinevad ja see, kuidas nad tehnoloogiat oma kodus kasutavad, on üsna ainulaadne.

NQ8 AI Gen3 protsessor on näiteks meie kõigi aegade kiireim ja uuenduslikum protsessor, mille seadmesisene mootor (NPU - Neural Processing Unit ehk närvivõrguüksus) on kaks korda kiirem, kui meie eelmine Gen2 mudel ja kasutab kaheksa korda rohkem närvivõrke.

See annab teleritele intelligentsemate ülesannetega hakkama saamiseks rohkem arvutusvõimsust ning pakub teravamat ja selgemat pilti.

Sisu parandatakse tehisintellekti abil kehvema kvaliteediga SD-, HD- ja 4K-pildi pealt Neo QLED 8K kvaliteedi lähedaseks, samuti on nüüd 1,8 korda suurem vertikaalne eraldusvõime, kui eelmise põlvkonna Neo QLED 4K-l. See on kuni umbes 90% parem selguse ja detailsuse tase võrreldes algse sisuga. See tähendab, et olenemata kasutaja vaadatava sisu algsest eraldusvõimest muudab 8K üles-skaleerimine selle suure eraldusvõimega pildiks.

Kuidas eristab tehisintellekt sisu soovituse ja personaalse kasutajaliidesega pereliikmeid ja seadme erinevaid kasutajaid? Kas kuidagi määratakse iga kasutaja jaoks profiil ja koduseade tunneb inimese ära?

Uus 2024. aasta teleri operatsioonisüsteem Tizen OS rõhutabki isikupärastamist tehisaru kaudu, lubades leibkonnaliikmetele kohandatud sisu ja teenuseid nende nutitelerite isiklike profiilide kaudu.

Samuti saab nautida mitte ainult oma lemmiksisu ja uusi isiklikke eelistusi, vaid Samsungi kohandamisrežiimiga saab nüüd vaadata kõike just sinu maitse järgi eelseadistatud pildisätetega, kuna tehisintellekt tuvastab automaatselt stseeni omadused ja optimeerib selle vastavalt kasutaja varasematele eelistustele.

Näiteks on see eriti tõhus spordimängude ja uudiste vaatamiseks.

Golfi vaadates leiab aga tehisaru pildilt palli asukoha ja teisendab selle ala kaadrisageduse kõrgemaks, nii et isegi palli kiirel liikumisel kuvatakse pilt loomulikult ja selgelt.

Uudiseid vaadates kohendatakse teksti horisontaalse kerimise sujuvust, nii et tähed mööda ekraani vasakule või paremale liikudes katki ei lähe.

Kuidas Samsung tehisintellekti jaoks vajalikke isikuandmeid töötleb, mismoodi on tagatud privaatsus ja andmete mittelekkimine?

Nagu me teame, on isikuandmete ja privaatsuse kaitse tehisintellekti kasutuselevõtuga olulisem kui kunagi varem. Samsung võtab andmete privaatsust ja isikuandmete vastutustundlikku kasutamist väga tõsiselt.

Kõik funktsioonid, mida saab tehisaru protsessoriga täita, rakendatakse seadmes endas, mis tagabki kõrgema privaatsuse ja turvalisuse taseme, samuti kiirema täitmiskiiruse ning vähendab energiatarbimist.

Samsungi tuntud Knoxi turvalisuslahendus tagab kaitse pidevalt ühendatud koduseadmetele. Spetsiaalne turvakiip Knox Vault kasutab kõigi ühendatud seadmete vahelise andmeedastuse jälgimiseks ja turvamiseks täiustatud krüpteerimistehnoloogiat.

Kuidas tagab Samsung, et tehisintellekti funktsioonid ja isikupärastatud sisu oleksid kättesaadavad ka väiksemate keelte, näiteks eesti keele kõnelejatele ning milline on ajaplaan selles vallas?

Arendame pidevalt oma toodete portfelli, et pakkuda klientidele põnevaid uuendusi. AI for All on näiteks meie võetud kohustus avada tehisintellekti eelised kõigi jaoks.

Selle tunnistuseks on juba automaatsed «subtiitrid kõneks» tehisaru funktsioonid, mis on muide maailma esimene seadmes olev telerifunktsioon, mis kasutab tehisintellekti optilise märgituvastuse (OCR) tehnoloogiaga ekraanilt teksti lugemist, et pakkuda reaalajas subtiitrite ettelugemist.

Keeletoe täiustamine on Samsungi jaoks väga oluline, kuigi see funktsioon on esmalt saadaval ainult korea ja inglise keeles, kuid hiljem laiendatakse lähikuude jooksul mitmetele teistele täiendavatele keeltele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles