EI MINGIT GPSI SEGAMIST Lennukitesse pannakse häirijate vastu see udupeen kvantseade

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Briti firma QinetiQ pani kvantseadme reisilennukile ja tehti esimene katsetus uue, häirekindla navigatsioonilahendusega.
Briti firma QinetiQ pani kvantseadme reisilennukile ja tehti esimene katsetus uue, häirekindla navigatsioonilahendusega. Foto: QinetiQ

Ühendkuningriigi kaitseministeerium on Boscombe Downi keskuses Wiltshire'is lõpule viinud maailma esimesi katsetusi reisilennukitel, kus kasutatakse uutmoodi arenenud kvanttehnoloogilisi navigeerimissüsteeme. Nendega saavad lennukid suhelda viisil, mis on kaitstud erinevate vaenulike rünnete, näiteks segajate ja eksitajate eest.

Viimasel ajal on Eestis ning ka Baltimaades ja Soomes GPS-signaal GPSjam.org-i või Flightradar24 kaardiandmetel olnud pidevalt häiritud, milles kahtlustatakse Venemaa segamissüsteeme. Tartusse toimunud Finnairi lennud tuli selle pärast lausa ära jätta ning ehkki on olemas ka teisi maapealseid süsteeme lennukite abistamiseks, on kõiki neid võimalik segada.

Uue kvantpõhise positsioneerimise, navigeerimise ja ajamääramise (PNT) süsteemi arendas kvanttehnoloogia ettevõte Infleqtion. Tehnoloogiat katsetati koostöös lennundusettevõtetega BAE Systems ja QinetiQ ning tulevikus võib see pakkuda väga täpset ja välistele häiretele vastupidavat navigeerimisvõimalust, mis täiendab praeguseid satelliitsüsteeme.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles