Ukrainlased võtsid droonide vastu kasutusele Türgi moodsa «linnujahipüssi» (8)

tehnika.postimees.ee
Copy
Türgi linnujahipüssist on abi ka droonide vastu, sest see on kiire, odav ja töökindel.
Türgi linnujahipüssist on abi ka droonide vastu, sest see on kiire, odav ja töökindel. Foto: Olena Khudjakov / Armija Inform

Droonid on üldiselt üsna kergesti haavatavad ja nende vastu piisab mõnikord ka tavalisest püssist, nii et ei peagi raiskama ülikallist õhutõrje laskemoona. Ukraina armee 68. jäägribrigaad võttiski oma operatsioonidel kasutusse odava, kuid tõhusa relva, Türgi Hatsan Escort BTS 12 haavlipüssi.

Türgi päritolu Hatsan Arms Company toodetud püss BTS12 oli algselt mõeldud jahipidamiseks, kuid on nüüd tõestanud oma tõhusust ka õhutõrjerelvana mehitamata õhusõidukite (UAV) alla toomiseks Ukraina rinnetel.

Poolautomaatsel Hatsan BTS12-l on märkimisväärne täpsus ja see suudab tabada sihtmärke kuni 120 meetri kaugusel tulistamissagedusega kümme lasku minutis. Kaevikule lähenev või üle lennanud droon oleks seega võimalik alla tuua.

Gaasil töötava süsteemiga püss on kiire uuestilaadimisega, tagades valmisoleku väga kärmet reageerimist nõudvates olukordades, kui vaenlase lennumasin ongi juba tõesti üsna lähedale jõudnud.

Kahepoolne laadimiskäepide sobib nii vasaku- kui paremakäeliste jaoks. Alumiiniumisulamist ja plastist relv on väga kerge ja kaalub vaid 3,6 kilogrammi.

FPV- ehk pardavaatega eemalt juhitavate droonide vastu on haavlipüss tõhus, kuna selle välja lastud haavlipilv tabab pisikest lendavat sihtmärki suurema kindlusega kui tavaline üksik kuul. 

Lisaks on juba välja töötatud ka spetsiaalset laskemoona haavlipüssidele, mis lennutab välja pisikese võrgu, et veelgi kindlamalt üliväikest õhusõidukit tabada:

Sellega pidi väidetavalt suurenema tabamisulatus 1,5 meetrini. Kevlarniidiga ühendatud kuulid lendavad välja laia omavahel ühendatud võrguna.

Ukrainlastel on ka muid odavaid käepäraseid vahendeid välja mõeldud droonide tabamiseks. Selleks, et pihta saamise võimalused oleksid suuremad, keevitati ümmargusele raamile kokku näiteks kuus AK-74 automaati, mille päästikud on samuti mehaaniliselt ühendatud. Ühe vajutusega saab drooni poole saata kuuekordse valangu, mis tähendab, et mõni kuul võib niimoodi kindlamini drooni tabada ja selle ka alla tuua.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles