Elon Muski satelliidid tekitavad parajat peavalu ka lennukijuhtidele

tehnika.postimees.ee
Copy
Kindla nurga alt peegeldavad Starlinki satelliidid nii, et pimestavad lennukipiloote või panevad neid tundmatutest õhuobjektidest raporteerima. Peegelduste vastu aitab vastav kate ja seadmete kuju muutmine.
Kindla nurga alt peegeldavad Starlinki satelliidid nii, et pimestavad lennukipiloote või panevad neid tundmatutest õhuobjektidest raporteerima. Peegelduste vastu aitab vastav kate ja seadmete kuju muutmine. Foto: RENE RAUSCHENBERGER / Pixabay / Scanpix

Madalal ja tihedalt lendavad miljardär Elon Muski kosmosefirma internetisatelliidid on pannud juba astronoomid meelehärmi tundma, kuna nende teleskoopide vaatevälja jääb aina tihemini ette mõni tehiskaaslane. Nüüd on ka piloodid mures.

Kasvava satelliidiparve mõju võib segada nii astronoomilisi vaatlusi kui ka lennundust ning see probleem muutub üha teravamaks, sest ka Hiina tahab lendu saata veel kümme tuhat sidesatelliiti.

Hiljuti avaldatud uuring käsitleb seda, kuidas SpaceXi Starlinki satelliitide peegeldunud päikesevalgus võib häirida maapealseid ja õhus toimuvaid tegevusi.

Kaks teadlast uurivad, kuidas Starlinki satelliidid tunduvad maapealsetele vaatlejatele Päikese teatud nurkade all väga heledad ning võtavad tähelepanu alla varasemad juhtumid, kus see heledus on mõjutanud lendusid Maal.

See uuring võib aidata kosmoselaevade tootjatel välja töötada konkreetseid lahendusi heleduse vähendamiseks, mis leevendaks probleeme peegeldamisega.

Starlinki satelliidid tähistaevas: kosmosepilt saab rikutud, kui üle selle veavad triipe heledalt peegeldavad SpaceXi satelliidid.
Starlinki satelliidid tähistaevas: kosmosepilt saab rikutud, kui üle selle veavad triipe heledalt peegeldavad SpaceXi satelliidid. Foto: Peter Komka / EPA / Scanpix

Väljaanne Universe Today küsis uuringu ühelt autorilt Anthony Mallamalt, kes töötab Rahvusvahelise Astronoomialiidu (IAU) «Pimedate ja vaiksete taevaste kaitse keskuses satelliitide parvede häirete eest» (Center for the Protection of Dark and Quiet Skies from Satellite Constellation Interference). Arutluse all olid uuringu motiivid, olulisemad tulemused, võimalikud järeluuringud, Starlinki satelliitide heleduse mõju tähtsus ja tulevikulahendused.

Miks satelliidid helendavad silmipimestavalt?

Mallama selgitas, et uuringu jaoks viisid nad läbi geomeetrilise analüüsi Starlinki satelliitide heledusest, lähtudes Päikese asukohast ja paistmise nurgast. Hoolimata SpaceXi pingutustest vähendada Starlinki satelliitide peegeldusvõimet, on need ikka üsna pimestavad, kuna peegeldust vähendati ainult siis, kui satelliidid on otse üleval.

Uuriti ka seda, kuidas Starlinki satelliitide peegeldusvõime on mõjutanud lende, eriti kommertslennukite piloote.

Mallama ütles Universe Todayle, et Starlinki satelliididd võivadki olla teatud tingimustes erakordselt heledad. Mitmel juhul raporteeriti neid kahe kommertslennuki pilootide poolt kui tuvastamata õhunähtusi (Unidentified Aerial Phenomenon ehk UAP, millega kutsutakse nüüd vanema mõiste järgi UFOsid).

Uuringus mainitakse, et nn UAPde juhtumid toimusid 2022. aastal ja neid arutati hiljuti ühes teises uurimistöös, kus piloodid raporteerisid heledusmagnituudi väärtusi -4 kuni -5. Võrdluseks, -5 magnituudi tähe heledus on samaväärne planeedi Veenuse heledusega selle kõige heledamas olekus ehk enne päikesetõusu või pärast päikeseloojangut. Näiva magnituudi skaala ulatub -30 kuni 30, kus kõrgemad numbrid vastavad väiksemale heledusale.

Buettner et al (2024) teadustööd esitleti hiljuti 4. IAA kosmoseolukorra teadlikkuse konverentsil (Space Situational Awareness ehk ICSSA). Selles töös arutleti, kuidas toimus juhtum 10. augustil 2022, mida jälgisid viis pilooti kahel eraldi kommertslennul Vaikse ookeani kohal.

Pärast rea simulatsioonide korraldamist ja täiendavate andmete analüüsi määrasid teadlased, et need UAPd olid sel päeval hoopis varem käivitatud Starlinki satelliidid, mida tähistati kui Starlink Group 4-26.

Mallama ütles Universe Todayle: «Starlinki heledusmõjude uurimise tähtsus seisneb selles, et satelliidid segavad astronoomilisi uuringuid, kui nende heledus on suurem kui magnituud 7. Need on palja silmaga nähtavad.»

Uuring ilmub ajal, mil SpaceXi Starlinki sateliidiparv jätkab kasvu. Orbiidil olevate Starlinki tehiskaaslaste arv on jõudnud juba 6000ni.

Päikese peegeldus Starlinki satelliitidelt põhjustab probleeme nii Maa-pealsete lennundusoperatsioonide kui ka astronoomiliste vaatluste puhul, öeldakse uuringus. Seetõttu, arvestades kosmoses lendavate kehade arvu kiiret kasvu, tuleb nende heleduse vähendamiseks midagi ette võtta.

Mallama pakkus välja, et üks lähenemisviis satelliitide heledust vähendada on peegeldada päikesevalgust kosmosesse, mitte lasta sellel hajuda maapealsete vaatlejate suunas. Siiski on teatud Päikese-satelliidi-vaatleja geomeetriad, kus see ei toimi ja vaatlejad näevad päikese peegeldust ikkagi.

SpaceXi teise põlvkonna Starlinki satelliidid on oma eelkäijatest tuhmimad, kuna siis juba arvestati peegelduse vähendamisega.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles