Venemaa paneb propagandarobotid Pariisi olümpiaga salasõda pidama

tehnika.postimees.ee
Copy
Pariisi olümpiamängude eel hakkavad levima erinevad libauudised terroriohust ja suurtest rünnakutest. Microsofti uurimiskeskus kirjutab lahti, mis täpselt nende taga on.
Pariisi olümpiamängude eel hakkavad levima erinevad libauudised terroriohust ja suurtest rünnakutest. Microsofti uurimiskeskus kirjutab lahti, mis täpselt nende taga on. Foto: Vincent Isore / ZUMA Press / Scanpix

Moskva siiski osaleb olümpiamängudel, kuid robotitega. Microsofti Ohtude Avastamise Keskuse (Microsoft Threat Analysis Center ehk MTAC) uurimisraporti järgi kasutab Venemaa tehisintellekti rahvusvahelise olümpiakomitee diskrediteerimiseks ja vägivaldsete sündmuste ootuste tekitamiseks Pariisis.

Eelmise aasta suvel ilmus sotsiaalmeedia platvormidele kummaline videote komplekt, kirjutab MTAC raport. Telegrami kanalid, mis tavaliselt propageerisid Kremli-meelseid lugusid, hakkasid äkitselt reklaamima filmi «Olympics Has Fallen».

Kasutajaid julgustati skannima QR-koodi, mis suunas nad samanimelise Telegrami kanali juurde. Seal leidus täispikk film, millel oli sarnane pealkiri Ameerika päritolu poliitilise märulifilmiga «Olympus Has Fallen». Tehisintellektiga loodud heli, mis matkib täpselt näitleja Tom Cruise'i häält, jutustas kummalist ja ekslevat stsenaariumi, mis halvustas rahvusvahelise olümpiakomitee juhtkonda.

Nüüd, 56 päeva enne Pariisi olümpiamängude algust, on MTAC avastanud Venemaaga seotud agentide võrgustiku, mis hakkas oma aktiivsust suurendama ja ilmselt enne olümpiamänge saab kuulda neist palju. See seltskond tegeleb juba pahatahtlike mõjukampaaniatega Prantsusmaa, Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni, olümpiakomitee ja Pariisi mängude vastu.

Juba vana nõukogudeaegne traditsioon

Nii kaasaegsel Venemaal kui ka selle eelkäijal Nõukogude Liidul on tegelikult pikk traditsioon olümpiamängude õõnestamisel, kirjutatakse raportis ja tuuakse välja mõned olulisemad näited. 

Kui nad ei saa osaleda ja võita, siis püütakse rahvusvahelist konkurentsi osalejate ja pealtvaatajate silmis alandada ja halvustada.

Nõukogude Liit boikoteeris näiteks 1984. aasta suvemänge, mis toimusid Los Angeleses ja püüdis mõjutada ka teisi riike sama tegema. USA välisministeeriumi ametnikud seostasid siis nõukogude agente kampaaniatega, kus salaja jagati lendlehti olümpiakomiteedele sellistes riikides, nagu Zimbabwe, Sri Lanka ja Lõuna-Korea.

Need lendlehed hoiatasid, et mitte valgest rassist võistlejatest saavad sihtmärgid USA äärmuslastele. See järgib vana propagandateooriat: kasuta lõhestavaid teemasid, et külvata sihtrühma seas lahkhelisid ja hirme.

Nüüd, neli aastakümmet hiljem, kerkivad jälle üles täpselt samasugused väited oodatava äärmuslaste vägivalla kohta Pariisi mängudel.

Mängu tuleb tehisaru

Lisaks Venemaa pikaajalisele traditsioonile olümpiamänge õõnestada, on uute tehisintellekti tööriistade kasutamine valeinfo ja pooltõdede levitamiseks veelgi võimsam kui tolleaegsed lendlehed ja propaganda.

Arvestades kampaaniate laiaulatuslikkust ja tehnoloogilisi võimekusi, soovitab Microsofti uuringukeskus olla teadlik ja valvas sotsiaalmeedia ja muude platvormide kaudu levitatava sisu suhtes. Kolmekordne allikate kontrollimine ja usaldusväärsete allikate poole pöördumine on tähtsam kui kunagi varem.

Venemaaga seotud mõjuagendi Storm-1679 toodetud visuaal võltsdokumentaalfilmist «Olympics Has Fallen» on suunatud Rahvusvahelise Olümpiakomitee vastu ja propageerib Kremli-meelset desinformatsiooni. Dokumentaalfilmis on kasutatud Ameerika näitleja Tom Cruise’i pilti, kes üheski sellises dokumentaalfilmis ei ole osalenud. Tema kujutis ja heli on loodud tehisintellektiga.
Venemaaga seotud mõjuagendi Storm-1679 toodetud visuaal võltsdokumentaalfilmist «Olympics Has Fallen» on suunatud Rahvusvahelise Olümpiakomitee vastu ja propageerib Kremli-meelset desinformatsiooni. Dokumentaalfilmis on kasutatud Ameerika näitleja Tom Cruise’i pilti, kes üheski sellises dokumentaalfilmis ei ole osalenud. Tema kujutis ja heli on loodud tehisintellektiga. Foto: ekraanipilt/Microsoft

Microsofti küberjulgeoleku uurijate sõnul on Venemaa hoogustanud oma valeinfo levitamist, kasutades selleks tehisintellekti. Juba alates tehisaruga loodud Tom Cruise'i häälega filmiklipist «Olympics Has Fallen», mis sai isegi positiivseid arvustusi videoefektide eest, kui ka järgnenud grupi Storm-1099 loodud võltsuudisteni, millest paljud on valesti omistatud tõelistele uudistekanalitele, vihjavad need peatselt algava terrorismilaine ja vägivalla laialdasele puhkemisele olümpia ajal.

Ühes võltsvideos, mis matkis Prantsuse ringhäälingu France24 uudist, väitis Storm-1679 näiteks valesti, et 24 protsenti ostetud olümpiapiletitest on juba tagastatud «terrorismihirmu» tõttu.

Valeinfo levitajad panid kokku ka võltsitud pressiteateid riiklikest luureorganitest, nagu USA Keskluureagentuur (CIA) ja Prantsuse sisejulgeoleku peadirektoraat, kutsudes kodanikke üles sündmusel mitte osalema turvariskide tõttu. Samuti avaldati pilte võltsitud grafitist Pariisis, mis ähvardasid vägivallaga Iisraeli kodanike vastu, kes plaanivad mänge külastada.

Doppelganger tegutseb

OpenAI blogipostituses, mis avaldati 30. mail, teatas Microsofti rahastatud tehisaru ettevõte, et nad on tabanud ja lõpetanud nn Doppelgangeri korraldatud desinformatsiooni jõupingutused, kus seotud isikud kasutasid selle mudeleid, nagu ChatGPT, artiklite «tõlkimiseks ja redigeerimiseks inglise ja prantsuse keeles,» mis postitati Doppelgangeri kontrollitud veebisaitidele. Samuti loodi vestlusrobotiga atraktiivseid pealkirju ja Facebooki postitusi.

Doppelganger on tegutsenud juba aastaid ka Ukraina sõja kohta libauudiseid levitades:

Teisisõnu, Venemaa kasutab vähemalt osaliselt Ameerika Ühendriikidest pärit tehisaru tehnoloogiat lammutava propaganda loomiseks ja levitamiseks ja see on konflikti jätkumine olümpiakomiteega, mis ulatub juba Ukraina sõja eelsesse aega, kuni analoogsete kampaaniateni nõukogude ajal 1980ndatel, kirjutab Futurism.

Seega ilmselt ei saa algavate mängude eel ja ajal liiga kergesti usaldada kõike, mida Internetis agaralt levitatakse. Nüüd tasub rohkem kui kunagi varem oma allikad kolm korda üle kontrollida.

Tagasi üles