VIDEOD Elon Musk: meie uued Tesla Optimuse robotid oskavad kõike

tehnika.postimees.ee
Copy
Tesla Optimus Gen 2 peaks olema täiustatud robot, mille käe liikumisvabadusi on 22. Lisaks lubas Elon Musk, et selle sisemusse on peidetud intelligentne vestlusrobot. Skeptikud aga ei usu järjekordset lubadust enne, kui on seda ise näinud.
Tesla Optimus Gen 2 peaks olema täiustatud robot, mille käe liikumisvabadusi on 22. Lisaks lubas Elon Musk, et selle sisemusse on peidetud intelligentne vestlusrobot. Skeptikud aga ei usu järjekordset lubadust enne, kui on seda ise näinud. Foto: Tesla AI

Tehnoloogiamiljardär Elon Muski ettevõttel Tesla on lisaks autotootmisele käivitatud ka robotite ehitamine. Äsja välja tulnud uus täiustatud põlvkond Optimus Gen 2 pidi olema suuteline kõigeks: lapsehoidjast koduabilise ja huvitava vestluskaaslaseni.

Tesla uusim inimesekujuline ehk humanoidroboti mudel Optimus Gen 2 pakub nüüd mitmeid täiustusi võrreldes eelmise versiooniga.

Tesla ja SpaceXi tegevjuht Elon Musk on teinud seoses selle järgmise põlvkonna väljatulekuga ka mitmeid väga julgeid väljaütlemisi Tesla Optimuse kohta.

Nende hulka kuulub näiteks see, et Tesla muutub 25 triljoni dollari suuruseks ettevõtteks ja et järgmise aasta lõpuks töötab Tesla tehastes üle tuhande roboti, kirjutab Interesting Engineering. Kas see tähendab ka olulises mahus inimtööjõu vähendamist, seda tehnoloogiavisionäär ei täpsustanud.

Maailma rikkaim mees väitis ka seda, et Optimuse uus mudel pole mitte ainult praktiline asju tõstev robot – sellest saab ka hea vestluskaaslane või isegi koduõpetaja ning lapsehoidja.

Tesla Optimus Gen 2 – korralik liigeseväänaja

Viimane Tesla Optimuse mudel nimega Gen 2 sisaldab mitmeid täiustusi võrreldes eelkäijaga. Nende hulka kuuluvad esijäsemed ehk käed, millel on 22 liikumisvabaduse astet. See laseb robotil teha erinevaid üsna palju osavust nõudvaid tegevusi.

Tesla on näidanud neid täiustusi videote sarjas, mis meenutab Boston Dynamicsi viraalseid klippe Internetis, kus reklaamiti nende Atlase humanoidrobotit.

Elon Musk on loomulikult tuntud oma ülespuhutud suurejooneliste avalduste poolest. Tuleb siiski meeles pidada, et tema väiteid tuleks võtta kerge ettevaatusega. Ta oli ju meile juba aastaid tagasi lubanud, et Tesla autod saavutavad täieliku isejuhtimise 2021. aasta lõpuks.

Samas on mõned tema julged lubadused ka täitunud. Tema ettevõte SpaceX on tõesti soodsaim kosmoselendude pakkuja, olles kordades vähendanud kosmosesse jõudmise kulusid oma Falcon 9 programmiga.

Optimus on sõbralik vestluskaaslane

Optimus saab omale suure keelemudeli (Large Language Model ehk LLM) toe, mis tähendab seda, et see võib nagu vestlusrobot inimesega arusaadavalt rääkida.

Umbes nagu ChatGPT oma omaniku vestluskaaslane olles sobib see kokku Muski üldise visiooniga muuta ulmelised tehnoloogiad kättesaadavaks.

Musk ütles aktsionäride koosolekul Austinis neljapäeval, 13. juunil, et Optimusest saaks inimeste kaaslane kodus, see võiks hoida lapsi, olla koduõpetaja või teha (Tesla) tehases tööd.

Siin näiteks voltis masin aeglaselt T-särke kokku – tehasetöölise jaoks siiski liiga aeglaselt:

Humanoidrobotit ei võeta piisavalt tõsiselt

Tesla robotit ei ole siiski fännid ega ka investorid võtnud piisavalt tõsiselt, kirjutab Electrek.

Kui see esmakordselt välja kuulutati, tundus olevat tegemist tegevjuhi Elon Muski pooliku idee visuaaliseerinud maskeerunud tantsijaga. Samuti pole aidanud see, et eelmisel aastal Tesla AI päeval toimunud demonstratsioon oli vähe muljetavaldav.

Sel ajal oli Teslal väljas veel väga varajane prototüüp, mis ei tundunud eriti arenenud võrreldes teiste tegijatega, nagu näiteks seesama Boston Dynamics oma Atlasega. Optimus suutis vaevu ringi kõndida ja rahvale lehvitada.

Lubadused uue põlvkonna oskuste kohta on küll suurejoonelised, kuid skeptikuid pole see veel uskuma pannud, enne kui pole näha usutavamaid tulemusi.

Tagasi üles