VIDEO Volkswagen toob autotehasesse humanoidrobotid (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Humanoidrobotid tulevad aina enamatesse autotehastesse, kuigi skeptikud ei pea neid nii kasulikeks, et võiksid inimesi või tööstusroboteid kohe asendama hakata. Tulevik siiski liigub selles suunas, nii et las need siis harjutavad töö tegemist.
Humanoidrobotid tulevad aina enamatesse autotehastesse, kuigi skeptikud ei pea neid nii kasulikeks, et võiksid inimesi või tööstusroboteid kohe asendama hakata. Tulevik siiski liigub selles suunas, nii et las need siis harjutavad töö tegemist. Foto: kaader videost / UBTech

Niimoodi nagu on juba juhtunud BMW ja Mercedese autotehastes, saab olema ka Volkswageni tootmises: koostöös Hiina robotitootjaga UBTech asendatakse töötajad tootmisliinil käte ja jalgadega inimesesarnaste masinate - humanoidrobotitega. Näib, et see trend on saamas juba pöördumatuks.

Volkswageni ja Hiina robotifirma koostöö eesmärgiks on suurendada tehase intelligentsust ja automatiseerimist, investeerides humanoidrobotite arendamisse ja täiustamisse tööstuslikuks kasutamiseks, kirjutab Interesting Engineering.

Hiina uudisteagentuuri Xinhua andmetel kavatsetakse koostöös siduda humanoidrobotid FAW-Volkswageni tootmisprotsessidesse Qingdao tehases Ida-Hiinas.

Aasta alguses integreeriti ettevõtte UBTech robot Walker S autotootja NIO tehasesse, et läbi viia «kohapealseid koolitusi» masinatele. Samuti tegi firma hiljuti koostööd teise suure riikliku autotootjaga Dongfeng Motor, et korraldada sarnane tootmisharjutus.

Tööstuslikuks kasutamiseks loodud

UBTech esitles Walker S robotit eelmisel aastal, mis põhineb Walker X mudelil ja ongi mõeldud just tööstuslikuks kasutamiseks ning pole mitte niisama turunduslikel ja silmailu eesmärkidel tehtud inimesekujuliseks. Ettevõtte enda sõnul muutiski humanoidrobotite tööülesanne NIO tehases Walker S-i esimeseks kahejalgseks humanoidrobotiks, mis suutis täita erinevaid inimestele mõeldud tööülesandeid kindlal töökohal elektrisõidukite tootmisliinil.

Täiustatud humanoidrobot Walker X on varustatud kahe RGBD kaamerasensori ja nelja silmaga süsteemiga, mis tagab erakordse nägemisvõime. Sellel on seitsmeastmeline robotkäsi ja kuueastmeline jõukontrolliga inimeselaadne käsi, mis annavad suurema osavuse ja täpsuse tööde tegemisel.

Omal jalal liikuvad robotid on universaalsemad kui tööstuslikud, kuid ka palju kallimad (veel). Samas peetakse neid tulevikulahenduseks, mida saaks universaalselt kasutada igasugustel erinevatel töödel.
Omal jalal liikuvad robotid on universaalsemad kui tööstuslikud, kuid ka palju kallimad (veel). Samas peetakse neid tulevikulahenduseks, mida saaks universaalselt kasutada igasugustel erinevatel töödel. Foto: UBTech

Ettevõte rõhutab just Walker X-i tugevat stseeni-, objektituvastus- ja sorteerimisvõimet, mis lubab teha tööd erinevates oludes.

Walker X paistab silma paindlikkuse ja liikumisjuhtimise poolest, tehes ka üsna keerulisi liigutusi täpselt ja tasakaalu säilitades. Masin suudab käsitseda kuni 10 kilogrammi raskust koormat ja kõndida, kandes kummaski käes 3 kilogrammi koormust.

Tehase tulevik on robotid

Odav tööjõud ja rutiinsed tegevused on varsti tehastest kadunud, ehkki veel praegu on humanoidrobotite pidamine veel väga kallis. UBTechi humanoidid püüavad seda vahet vähendada võrreldes odavate liinitöölistega kiiruse, täpsuse ja nüüd ka universaalsusega, kuna suudavad ise oma kahel jäsemel kõndida.

Pealegi peaksid need robotid oma komponentide kontrolli ja koostamise oskusi praktilise väljaõppe kaudu pidevalt edasi arendama ja täiustama, käies koolitustel nagu inimesed, kuid see on mõistagi masinõpe.

Autotootja NIO tootmisettevõttes Hiinas täidab Walker S praegu inimtööjõule sarnaseid ülesandeid nagu ukselukkude, turvavööde ja esilaternate katete kvaliteedi kontroll, samuti suudab see paigaldada sõidukile embleeme.

Koostöös FAW-Volkswageniga laseb aga Walker S-il töötada koosteliinidel autotootja tehases Qingdaos. Esimesed tööülesanded on poltide pingutamine, komponentide koostamine ja autoosade käsitlemine.

Mõned eksperdid on humanoidide suhtes skeptilised

Mõned asjatundjad on aga üsna skeptilised humanoidrobotite tegeliku kasu suhtes sellistel tootmisliinidel. Neid ülikalleid masinaid kasutatakse ainult madalama taseme autotootmise ülesannetes, nagu kvaliteedikontroll, väikeste osade koostamine, mehitamata kontroll ja autokere kontroll, mis on üsna lihtsad tegevused.

Ekspertide sõnul on autode tootmise kõige väärtuslikumad aspektid, nagu keevitamine, pressimine ja värvimine, peamiselt delegeeritud tööstuslikele või koostöörobotitele. Humanoidrobotid pole mõeldud selliseks tööks.

Praegu on humanoidrobotite tähtsus tootmises siiski palju väiksem kui spetsialiseeritud tööstusrobotitel, mis ei kõnni kahel jalal ning on mõeldud mõne konkreetse, aga keerukama tegevuse jaoks. Tööstusrobotid on veel ka palju odavamad.

Tagasi üles