Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ARVUSTUS Pehme haamriga pähe: kõrvaklapid Sony Ult Wear - midagi uut või lihtsalt uus nimi?

Copy
See salapärane nupp ULT teeb kohe selgeks, milliste kõrvaklappidega on tegu. Bass lööb pähe nagu kontserdil.
See salapärane nupp ULT teeb kohe selgeks, milliste kõrvaklappidega on tegu. Bass lööb pähe nagu kontserdil. Foto: Kaido Einama
  • ULT nupp teeb tõesti midagi enamat.
  • Tehisaru lisab bassid, mis tümitavad.
  • Klapid teavad, kas istud või kõnnid.

Sony kõrvaklapid on tavaliselt krüptiliste nimedega, mis alati meeles ei seisa, kuid Ult Wear on hea lihtne. Miks Sony täiesti uue nimega klapid välja tõi, selgub üsna kohe, kui vajutada seda uut ULT nuppu vasakul küljel.

Sony on oma teada-tuntud kõrvaklappide sarjaga 1000X olnud mürasummutuse kategoorias juhtival kohal juba alates 2016. aastast. Nüüd välja tulnud kõrvaklapid ULT Wear on mõeldud aga neile, kellele meeldib just see sügav bass, mida kontsertidel lastakse suurtest lavakõlaritest ning mis paneb õhu tuntavalt värisema, nii et muusikat saab tunnetada kasvõi läbi naha.

Need kõrvaklapid on seega agressiivsem alternatiiv traditsioonilisele 1000X seeriale ja varasema Sony XB bassiseeria klappide täiustatud järeltulija.

Kuidas on helikvaliteet läbistava bassiga?

Sony ULT Wear kõrvaklapid on muidugi hea valik bassiarmastajatele, kuid kas see suudab ka tavakasutaja kõrvu paitada?

ULT-nupp on mõeldud bassientusiastidele, kuid selle kasutamisel võib bass nii domineerivaks muutuda, et see lämmatab kõik muud helid. Samas on esialgu kuulates efekt tõeliselt sügav ja efektne ning ULT Wear võib olla müüdud veel enne, kui kasutaja sellest pehme haamrina pähe peksvast bassist tüdineda jõuab, sest poes korraks proovides tundub ju võimas.

Kaasas kandmiseks saab klapid väga kompaktselt vutlarisse pakkida, kuhu mahuvad ka USB- ja 3,5 mm helikaabel. Laadijat kaasas pole.
Kaasas kandmiseks saab klapid väga kompaktselt vutlarisse pakkida, kuhu mahuvad ka USB- ja 3,5 mm helikaabel. Laadijat kaasas pole. Foto: Kaido Einama

Kaua aga seda paraku kuulata ei jaksa, vähemalt kui tõesti pole väga suur bassissõber. Kuid ilmselt on neidki, kellele see meeldib ka pikemalt klappidest õhu sügavamat võbelemist kuulata.

Tehisintellekt teeb siiski head tööd ja suur tümakas ei pane 40-millimeetrisi kõlarielemente ebameeldivalt plärisema, vaid need veavad väga eeskujulikult välja kõrva trumminaha madalsagedusliku ja sügava amplituudiga väristamise.

Saab ka leebemalt

ULT-nupul on kolm seadistust, mida saab kruttida mobiiliäpist: normaalne, sügav bass ja «võimas» bass. Viimane neist võibki mõjuda, nagu keegi lõhuks su peas kummihaamriga.

ULT Weari eristabki teistest kõrvaklappide spetsiaalselt disainitud 40 mm draiver ja signaaliprotsessor V1, mis pakuvad täpset ja löövat heli, mis pidi tooma kuulaja originaalsalvestusele võimalikult lähedale ja ei kustuta madalaid sagedusi.

Lisaks sellele taastab Digital Sound Enhancement Engine (DSEE) kõrgsageduslikud helid, mis pakitud muusikaformaatides tihendamise käigus kaduma lähevad, tuues tagasi detailid ja heli rikkalikkuse.

Iseenesest juba sellega on need Sony klapid täiesti korralikud ja ULT-nuppu ei peagi vajutama, et rahulikult kuulata tavalist muusikat. Isegi siis on piisavalt hästi basse kuulda.

Aku kestab ja mugav on kanda

ULT Wear pakub kuni 30 tundi aku kestvust mürasummutusega ja 50 tundi ilma mürasummutuseta, laadimine toimub USB-C kaudu. See ühendus aga ei toeta heli üle USB-C, vaid ainult laeb. Kuid 3.5 mm kaabel on siiski ka olemas, kui kuulata juhtmega ja mitte akudelt.

Kõrvaklapid on suhteliselt mahukad, katavad kõrvu täielikult ja ruumi jääb veel ülegi. Mati plastist korpusega jätavad need küll natuke odavama mulje, kuid on siiski üsna mugavad kanda, kui vaid pärast pikka kasutamist kuuma ilmaga kõrvad higistama ei hakkaks.

Ka prillisangad vajuvad pehmelt väga elastse polstri sisse ja klapid võtavad need sujuvalt omaks.

Mürasummutus ja helirežiimid

Mürasummutus on Sonyle omaselt üsna hea, kuigi mitte päris sama tasemega, nagu maailma parimate sekka kuuluval 1000X seerial.

ULT Wear suudab siiski piisavalt hästi välist müra summutada, eriti tänaval. Samas kui tänaval kõndida, siis võib äpist peale pandud seadistus viia klapid hoopis automaatselt läbipaistvasse režiimi, et turvalisuse huvides tänavahääled läbi kostaks.

Selle saab muidugi ka äpi seadetest välja lülitada, kuid on siiski mugav lisa, kui tahad, et klapid ise sinu eest otsustaks.

Kolm vaadet Sony äpile Headphones Connect.
Kolm vaadet Sony äpile Headphones Connect. Foto: Ekraanipilt / Kaido Einama

Samuti saab äpist asukohapõhiselt seada, et näiteks kodus oleks mürasummutus välja lülitatud, kui kuulad vaikses toas ja määrata ka muid kohti, kus automaatselt rakenduks üks või teine režiim. See omadus on olemas ka teistel Sony tippklassi klappidel.

Läbipaistev režiim teeb üsna hästi oma tööd, tuues ümbritsevad helid mikrofonist läbi klappide võimendatult kõrva. Nii kuuled ka klapid peas, millest teised räägivad või tabad liiklushelisid.

Sony ULT Weari hea omadus on nagu teistelgi kallimatel Sony mudelitel käe üle kõrva(klapi) panemise funktsioon, mis lubab kiiresti ümbritsevat heli kuulata ja mürasummutuse välja lülitada – see töötab hetkega ja on väga mugav, kui näiteks keegi tuleb sinuga rääkima.

Multipoint ühendus on võimalik, mis tähendab, et korraga saab ühendada üle Bluetoothi kahe seadmega, aga kui see on tehtud, kaotab kõrvaklappide helikvaliteedis, sest siis ei toetata enam LDAC koodekit.

Plussid ja miinused

Sony | Headphones Connect rakendus lubab põhjalikumat heli peenhäälestust (ja seda ilmselt tulebki teha oma maitse järgi seadmiseks), kuid rakenduse disain on justkui aastate tagant ning midagi pole kasutajaliideses eriti silmnähtavalt muutunud.

Kõrvaklapid toetavad Spotify Tap funktsiooni, mis lubab Spotify rakenduse käivitada, kui mürasummutuse nupule kiirelt kaks korda vajutada. Nii saab muusika mängima panna ilma telefoni taskust võtmata.

Klappide plussid on veel ka bassi väga hea kvaliteet, pikk aku kestvus (kuni 30 tundi mürasummutusega) ja kandmismugavus pika aja jooksul, samuti töötab hästi mürasummutus ja läbipaistvuse režiim taustahelide kuulatamiseks.

Miinused on mõnede kasutajate jaoks siiski bassi üle võimendamine ULT-nupust määratud režiimiga, mis võib pikemat aega kuulates muutuda liiga tüütuks. Mõned võivad eelistada ka väiksemaid kõrvaklappe kui need, sest suured, pead katvad kuularid võivad panna kõrvade ümbruse higistama ja tekitada ebamugavustunde.

Kokkuvõttes on Sony ULT Wear siiski hea valik, kui hindad (väga) sügavat bassi ja pikaajalist mugavust. Basse saab muide äpi ekvalaiserist veel ise rohkem peale keerata või maha võtta. Siiski, kui otsid tasakaalustatud ja detailset heli, on ehk parem valida näiteks tipptasemel (ja kallim) Sony WH-1000XM5, mida peetakse maailma üheks parimaks või taskukohasem WH-CH720N. Hea lihtsa nimega ULT Weari kõrvaklapid pole küll päris sama kvaliteediga kui Sony tippmudelid, kuid pakuvad siiski palju häid funktsioone ja head heli just bassisõpradele ning odavama hinnaga.

Sony kõrvaklapid ULT Wear

Foto: Sony

Hind: ca 200 eurot

Ühendus: Bluetooth 5.2 või 3,5 mm kaabel

Koodekid: AAC, SBC, LDAC, Sony 360 kraadi ruumiline heli

Mürasummutus: jah, aktiivne ehk ANC

Ekvalaiser: äpis, klappidel eraldi bassi võimendamise nupp

Aku: 30 tundi mürasummutusega, 50 tundi ilma mürasummutuseta

Kaal: 255 grammi

Allikas: Sony

Tagasi üles