Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ARVUSTUS Olümpialase voldiktelefon Galaxy Flip6: kallis, aga spordib ka tavakasutaja käes (3)

Copy
See on kohati väga mugav, et mobiili saab kokku voltida nagu klapptelefoni ning väliselt ekraanilt on siis endiselt kättesaadavad paljud äpid ja vidinad. Mugavuse eest tuleb aga rohkem maksta.
See on kohati väga mugav, et mobiili saab kokku voltida nagu klapptelefoni ning väliselt ekraanilt on siis endiselt kättesaadavad paljud äpid ja vidinad. Mugavuse eest tuleb aga rohkem maksta. Foto: Andri Allas

Olümpia eel jagas Samsung kõigile Pariisi mängudel osalevatele sportlastele oma uusima ristipidi kokkuvolditava ekraaniga nutitelefoni Galaxy Fold6 eriväljalaske. Taskusse on seda telefoni tõesti väga hea panna, kui spordid või õue lähed, tehisaru on samuti võimas ning oma murtava formaadiga sobib mobiil väga hästi sisuloojatele, kelleks ka paljud sporditegijad on. Kuid kas tavakasutaja jaoks on nii kallil telefonil piisavalt palju olulisi omadusi, et seda osta tasuks?

Samsung Galaxy Flip6 on volditavate telefonide uusim täiendus, mis tõstab küll selle klassi mobiilide latti veel veidi kõrgemale, kuid väga suurt hüpet uuele tasemele seekord ei tehtudki. Disainis on pisitäiendusi, jõudlus sai veidi parem, aku suurenes ning muidugi on telefoni sees rohkelt tehisintellekti funktsioone, mida aasta tagasi veel polnud.

Klapptelefon on tagasi ja paljudele, näiteks sisuloojatele see formaat sobib. Tavalisele kasutajale tähendab aga ühes tükis, kuid volditav vaevumärgatatava murdekohaga ekraan mugavust, aga samas ka kopsakat hinnalisa võrreldes tavaliste telefonidega.

Ekraani murdekohta pole palja silmaga pea üldse näha.
Ekraani murdekohta pole palja silmaga pea üldse näha. Foto: Kaido Einama

Mõnedele võib see kuhjaga ära tasuda, arvestades kompaktset poole väiksemat suurust, mõned aga, kes tahavad pigem mängu- või kaameraomaduste poolest kõige paremat mudelit, peaksid vaatama konkurentide poole.

Välimus ja disain: vahet teha on raske

Samsung on Galaxy Flip6 puhul otsustanud jääda truuks oma eelkäijale, säilitades peaaegu identse välimuse Galaxy Flip5ga. Esmapilgul tunduvad need kaks seadet olevat täiesti ühesugused, kuid lähemal vaatlusel ilmnevad mõned peenemad muudatused. See pole halb, sest kui oled teinud hea lahenduse, pole põhjust seda niisama ära muutma hakata.

Flip6 on pisut kitsam ja selle servad vaevumärgatavalt kandilisemad, andes telefonile moodsama välimuse, mida märkab alles siis, kui eelmise aasta Flip5ga kõrvuti panna. Telefon kaalub 187 grammi, mis teeb selle käes hoidmise mugavaks ja tasakaalustatuks.

Telefoni servad on kitsad.
Telefoni servad on kitsad. Foto: Kaido Einama

Üks disaini märkimisväärsemaid uuendusi on IP48 standardile vastav vee- ja tolmukindluse reiting. See tähendab, et seade suudab taluda kuni meetri sügavusel vees viibimist ning on kaitstud on ka tolmu eest, ehkki nõrgemalt kui «päris» tolmukindlusega. Hingede eluea huvides võiks väga tolmuses tehases või peenemas maanteetolmus oma mobiili siis igaks juhuks taskusse ära peita, kuhu see hästi mahub.

Samsungi uus dual rail hinge disain muudab telefoni hinged vastupidavamaks ja õhemaks ning jaotab löögid ühtlasemalt, tagades pikema eluea.

Enesest või teistest piltide ja videote tegemiseks saab kokkuvolditava mobiili panna lihtsalt lauale. Statiivi pole vaja.
Enesest või teistest piltide ja videote tegemiseks saab kokkuvolditava mobiili panna lihtsalt lauale. Statiivi pole vaja. Foto: Kaido Einama

Seega võiks julgelt proovida ka jõulise ühe käe liigutusega kokkuvolditud seadet avada. Siiski on päris elus telefoni avamine ühe käega jätkuvalt veidi keeruline, kuna seadme servad on üsna tihedalt koos ilma piluta, kuhu vahele saaks küüned taha ajada. Väike sooneke või serv disainis võiks selle probleemi lahendada, muutes avamise sama lihtsaks ja elegantseks, nagu oli kunagi ammu klapptelefonidega.

Jõudlus ja aku: on edenemist, aga ka paigalseisu

Galaxy Flip6 on varustatud Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 kiibistiku ja 12 GB RAM-iga, mis tagab sujuva ja kiire kasutuskogemuse. Olgu tegu mitme rakenduse korraga käivitamisega või intensiivse mängimisega, seade toimib kiirelt ja vastab kõikidele vajadustele. Korraga saab sujuvalt jooksutada kolme äppi.

GeekBenchi testitulemused kinnitavad, et Flip6 on oma klassi tipptegija: 7066 punktiga paigutub see Galaxy S24 Ultra järel kõigi mobiilide jõudluse edetabelis teisele kohale.

Kokkupanduna on telefon poole väiksem ja mahub lahedalt taskusse. Ühe käega avamiseks võiks siiski pilu või serv olla natuke suurem, et mugavamalt klapp lahti teha.
Kokkupanduna on telefon poole väiksem ja mahub lahedalt taskusse. Ühe käega avamiseks võiks siiski pilu või serv olla natuke suurem, et mugavamalt klapp lahti teha. Foto: Kaido Einama

6,7-tolline AMOLED põhiekraan, mille resolutsioon on 2640 x 1080 pikslit ja värskendussagedus kuni 120 Hz, pakub eredat ja teravat pildikvaliteeti. Eriti silmapaistev ongi ekraani eredus, mis ulatub 2600 nitini, pakkudes korralikku nähtavust ka südasuvise päikese käes. Samsung on tuntud oma tipptasemel ekraanide poolest ja Flip 6 pole erand. Olgu tegu YouTube'i vaatamise või Netflixiga, pilt on alati selge ja elav.

Suurema 4000 mAh aku kestvus on paranenud, andes pikema kasutusaja. Paraku pole laadimiskiiruses suuri uuendusi - seade toetab endiselt 25 W juhtmega, 15 W juhtmeta ja 4,5 W võimsusega pöördlaadimist.

Tehisintellekti võimalused: silme eest võtab kirjuks

Samsung on Galaxy Flip 6 sisse lisanud hulgaliselt uusi tehisaru funktsioone, mis on eriti kasulikud sisuloojatele ja loomingulistele inimestele, aga ka lihtsalt kontoritööks. Neid on igal pool: kaameraäpis, Android 14 operatsioonisüsteemiga sujuvalt integreerituna ning eraldi tõlkimis- ja märkmeäppides. Raske on isegi kõiki üles leida. Näiteks pidi välimisel pisemal ekraanil saama kasutada tehisaru tehtavat otseajas vestluste tõlget, aga selle seadistust ei leidnudki kohe üles.

Funktsioonid nagu Instant Slow-Mo, Generative Edit ja Note Assist on aga üsna lihtsasti leitavad, samuti saab igal pool ekraanil alati teha «tõmba ring ümber ja otsi» otsingut (selleks tuleb «all hoida» Home-nuppu, mis selle käivitab), mis oli ka aasta alguses välja tulnud Samsungi tippmudelitel ja töötab mugavalt.

Tehisaruga saab pildilt kustutada ja suurendada-vähendada asju. Siin on vasakul olevat laeva suurendatud ja paremat ära kaotatud - seekord otsustas Samsung AI asendada kruiisilaeva päikesevarjuga.
Tehisaruga saab pildilt kustutada ja suurendada-vähendada asju. Siin on vasakul olevat laeva suurendatud ja paremat ära kaotatud - seekord otsustas Samsung AI asendada kruiisilaeva päikesevarjuga. Foto: Kaido Einama
Siin on Samsung AI juba puhtamalt laeva kaotamisega hakkama saanud.
Siin on Samsung AI juba puhtamalt laeva kaotamisega hakkama saanud. Foto: Kaido Einama

Paljud igapäevased tegevused muutuvad tehisaru abiga kindlasti kiiremaks ja lihtsamaks, nagu pikkadest tekstidest dokumentides ja veebis tehisaru abil kokkuvõtete tegemine, visanditest ilusate joonistuste tegemine või piltidelt asjade kustutamine, muutmine või lisamine. Tehisintellektil saab lasta kirjutada vestlusäppide või meiliprogrammide kirju, võtta neid kokku või kontrollida.

Näiteks Note Assist pakub endiselt head kiiret võimalust märkmeid teha (see äpp on peitunud ka parema serva taga olevas ekraani kiirmenüüs), tehisaru abiga saab oma sirgeldatud teksti tuvastada ja organiseerida või pilte joonistada, samas kui Instant Slow-Mo teeb videote redigeerimise lõbusamaks.

Äärtes tehisaru joonistused, keskel nende allikas, inimese sirgeldus kassist. Märkmerakendusega saab oma mistahes visandist erinevates stiilides joonistusi  genereerida.
Äärtes tehisaru joonistused, keskel nende allikas, inimese sirgeldus kassist. Märkmerakendusega saab oma mistahes visandist erinevates stiilides joonistusi  genereerida. Foto: Samsung AI / Kaido Einama
Veel näiteid tehisaru joonistustest sirgelduste põhjal. Kunstmõistuse loodud piltidele pannakse AI vesimärk, et neid ehtsatest eristada.
Veel näiteid tehisaru joonistustest sirgelduste põhjal. Kunstmõistuse loodud piltidele pannakse AI vesimärk, et neid ehtsatest eristada. Foto: Samsung AI / Kaido Einama

Ingliskeelne kasutaja saab hõlpsasti prantsuskeelseid või mõne teise suurkeele, näiteks vene keele lauseid tõlkida ja kuvada neid otse kattekuval, ilma et peaks peamist ekraani avama. Kuigi tarkvara võib mõnikord ekslikult tagasi tõlkida vales keeles, saab väikese nupuvajutusega veenduda, et see tõlgiks ikka õiges suunas. Eesti keelt paraku see lahendus endiselt ei toeta.

Samuti töötab ka mobiilikõne teise keelde tõlkimine. Katsetada sai vene-inglise keelt, mis tegi siiski veel veidraid vigu ja tõlgendas mõnda vestlust teistmoodi. Väga lihtsate väljenditega sai siiski hakkama. Saksa-inglise tõlkega edeneb kõik sujuvamalt.

Youtube´ist ehtsast venelast kuulates tegi telefon siiski tekstituvastamisel ja tõlkimisel üsna palju vigu.
Youtube´ist ehtsast venelast kuulates tegi telefon siiski tekstituvastamisel ja tõlkimisel üsna palju vigu. Foto: Ekraanipilt / Kaido Einama

Vestlusäppides leiab ka eesti keele abi, näiteks soovitusi mingis kindlas stiilis vastamiseks. Tavaliselt kipuvad need soovitused olema kas pingutatult familiaarsed, kui «lõbusam» stiil valida või liiga kantseliitlikud ametlikku stiili valides, eesti keele jaoks vajab masin veel treenimist. 

Salvesti ehk Recorder on samuti Samsungi telefonides varemgi tekste transkribeerinud, aga eesti keelt veel ei toeta. Inglise keeles on kõnetuvastus juba pea täiuslik ja vaikses ruumis saab inimeste rääkimise igati korraliku tekstina kätte.

Hea põhikaamera ja suurendusel pole ka viga

Üks Galaxy Flip 6 suurimaid uuendusi on kaamerasüsteem. Varem kippusid voldiktelefonid ikka Samsungi tippmudelitele silmnähtavalt alla jääma, nüüd on vahe kõvasti vähenenud.

Seadmel on nüüd 50 MP põhikaamera ja 12 MP ülilainurkobjektiiv. Põhikaamera kasutab pikslite ühendamist, et pakkuda kahekordse suurendusega optilise suumi kvaliteeti, mis teeb kaamerakomplekti mitmekülgseks ja võimekamaks.

Siin on mõned testipildid Flip6-ga.

Foto: Kaido Einama
Foto: Kaido Einama
Foto: Kaido Einama
Foto: Kaido Einama
Foto: Kaido Einama

See lähenemine pakub kolme kaamera komplektiga seadmetele sarnaseid eeliseid, kuid palju kompaktsemas kahe kaamera süsteemis. Isegi 4x ja 10x suumi kasutamisel on tulemused endiselt üsna head, kuigi spetsiaalse telefoto objektiivi puudumine on suuremate suurendustega siiski tuntav.

Voldiktelefoniga on mugav ühe käega filmida, nagu hoiaks käes videokaamerat. Selle saab ka poolavatud asendis toetada kuhugi pinnale, kui tahad teha selfivideot või -pilti, seega igati sobiv formaat juutuuberitele ja suunamudijatele.
Voldiktelefoniga on mugav ühe käega filmida, nagu hoiaks käes videokaamerat. Selle saab ka poolavatud asendis toetada kuhugi pinnale, kui tahad teha selfivideot või -pilti, seega igati sobiv formaat juutuuberitele ja suunamudijatele. Foto: Andri Allas

Kaameral on uus video salvestusrežiim, mis laseb telefoniga nostalgilises stiilis videot salvestada, kui see on pooleks volditud.

AI suum kadreerib automaatselt pildid olenemata sellest, kas pildistatakse üht inimest või gruppe, mis muudab pildistamise lihtsamaks ja mugavamaks.

Muud omadused, mis silma jäid

Galaxy Flip 6 sisaldab mitmeid muidki uuendusi, mis teevad seadme põnevaks ja elu huvitavamaks.

Isikupärastamise võimalused on laienenud, lubades kasutajatel oma telefoni välimust ja funktsioone rohkem kohandada, muutes selle omapärasemaks.

Olümpialase telefon

Foto: Andri Allas

Samsung Galaxy Flip6 sai eraldi olümpiaversiooni, mida jagatakse kõigile 2024. aasta Pariisi olümpiamängude osalistele. Enne olümpiamänge said ligi 17 000 sportlast ja olümpiapere liiget Samsung Galaxy Flip6 Olympic Editioni.

Olümpiaversioon on erimudel, mis sisaldab Galaxy AI funktsioone, telefonis on eelinstallitud mõned eksklusiivsed teenused ja rakendused, sealhulgas tasuta eSIM, piiramatu tasuta ühistranspordi kaart ja ametlikud olümpiarakendused.

Välimuses on ka muutusi: olümpia graveering ja spetsiaalne ümbris. Igaüks seda telefoni osta ei saa, ainuke võimalus on oodata, kui mõni mudel ilmub järelturule müügile (eBayst juba leiab hinnaga al. 920 eurost).

Muidugi saab endiselt välist ekraani disainida nii telefoniümbriste kui oma muude kujunduseelistuste järgi, kasutada saab püsivalt näha olevaid taustakujundusi ja ka selliseid, mis reageerivad telefoni asendile, näiteks kukuvad numbrid ekraani «alumisse» nurka vastavalt telefoni pööramisele või raputamisele. 

Samsung Galaxy Flip 6 on seega üsna elegantne ja võimas klapptelefon, mille plussideks on nüüd parem kaamerasüsteem, paranenud vastupidavus ja hulgaliselt menüüdesse, äppidesse ja Androidi peidetud tehisaru funktsioone, tuleb need ainult üles leida. Seade sobib eriti hästi sisuloojatele nii piltide kui videote tegemiseks nii endast kui grupist ja neile, kes hindavad uuenduslikku erilist voldikdisaini. Miinusteks on keeruline ühe käega avamine ja endiselt aeglasevõitu laadimiskiirus, muidugi ka liiga kallis hind, kui silmas pidada tavakasutajat, kes otsib endale uut mudelit ja pole firmajuht, suunamudija või tippsportlane.

Nutitelefon Samsung Galaxy Flip6

Hind: al. 1209 eurot (256 GB); al. 1329 eurot (512 GB)

Protsessor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

Põhimälu: 12 GB

Telefoni mälu: 256 GB / 512 GB (testis), microSD pesa puudub

Põhiekraan: 6,7-tolline, Dynamic AMOLED 2X, 2640 x 1080 pikslit, värskendussagedus 120 Hz, Corning Gorilla Glass Victus 2; välisekraan 3,4-tolline, 720 x 748 pikslit, Super AMOLED, 60 Hz

SIM kaart: Nano SIM + eSIM

Aku: 4000 mAh, laadijat pole kaasas, USB C kaabel, juhtmevaba laadimine

Vee- ja tolmukindlus (IP klass): IP48

Biomeetriline tuvastamine: sõrmejäljelugeja küljel toitenupul, näotuvastus

Võrk ja ühenduvus: 5G, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax, GPS, Bluetooth 5.3, NFC, 

HD kõne, VoLTE, VoWiFi

Operatsioonisüsteem: Android 14

Tagumised kaamerad: 50 MP lainurkkaamera + 12 MP ülilainurkkaamera

Eesmine kaamera: 10 MP

Mõõdud: 71,9 x 165,1 x 6,9 mm

Kaal:187 grammi

Allikas: Samsung

Tagasi üles