Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ARVUSTUS Google Pixel 9 - lõpuks on parimad Androidiga telefonid ametlikult Eestis

Copy
Kolm uut Google´i telefoni: Pixel 9 Pro XL, Pixel 9 Pro ja Pixel 9. Kõik on Google´i uusimate Androidi trikkide ja parimate hulka kuuluvate kaameratega.
Kolm uut Google´i telefoni: Pixel 9 Pro XL, Pixel 9 Pro ja Pixel 9. Kõik on Google´i uusimate Androidi trikkide ja parimate hulka kuuluvate kaameratega. Foto: Kaido Einama

Google teeb Ameerika telefone, mis USA-s ilmselgelt konkureerib Apple´i toodetega. Kuid mujal, näiteks meil siin Eestis, mis Google´i jaoks on olnud üsna väike ja vähetähtis turg, võib neid pigem võrrelda Samsungi Galaxy tippmudelitega: mõlematel on väga head kaamerad, kuhjaga kasulikke (ja veidraid) tehisaru funktsioone ning suuremaid ja väiksemaid mudeleid igale maitsele.

Google´i uues Pixel 9 seerias on esindatud meil siin kolm mudelit: Pixel 9, Pixel 9 Pro ja Pixel 9 Pro XL. Leidub veel ka volditav Pixel 9 Pro Fold, kuid seda Eestis ametlikult ei müüda. Need kolm seadet näitavad, et Google on nutitelefonide ja Androidi arenduses jõudnud sellesse küpsesse etappi, kus enam väga suuri muutusi ei ole. Seda saab öelda, võrreldes neid uusi mudeleid Pixel 8 Pro-ga, mis oli hiljuti testis. Kui aga tahad maailmas paremuselt teist kaamerat, siis tuleb võtta Google´i uus mudel.

Iga mudel pakub muidugi midagi erilist, kuid enamus asju on siiski sarnased, nii et mudelid eristuvad üksteisest vaid detailides, mis mängivad olulist rolli teatud kindla niši kasutajate jaoks. Näiteks on mõnel parem kaamerakomplekt ja lisatud temperatuuriandur, teisel aga taskukohasem ja kompaktsem ekraan.

Disain ja ekraan

Kõik Pixel 9 mudelid säilitavad oma tuttava disainijoone, ehkki varasemate Pixelitega harjunu saab kohe aru, milline on uuem mudel. Ikooniline kaamera «visiir», mis on Pixelite puhul alati äratuntav, ei ulatu enam täiesti telefoni äärest ääreni, vaid kõrgendik on taga keskel peaaegu servadeni ning ümarate otstega. 

Telefonid kaitseümbrises: parempoolne Pixel 9 Pro XL on suurem, ülejäänud kaks sama suured ja neile sobib isegi sama ümbris.
Telefonid kaitseümbrises: parempoolne Pixel 9 Pro XL on suurem, ülejäänud kaks sama suured ja neile sobib isegi sama ümbris. Foto: Kaido Einama

Pixel 9 ja Pixel 9 Pro on ühesuurused, varustatud 6,3-tollise OLED ekraaniga, kuid Pro XL on suurem, 6,8-tollise diagonaaliga. Pro ja Pro XL mudelid kasutavad paremat LTPO OLED tehnoloogiat, mis võimaldab kohanduvat värskendussagedust ning suurendab heledust kuni 3000 nitini, mis on üsna rekordiline. Pixel 9 Pro XL, mis pakub suuremat 6,8-tollist ekraani, on eriti põnev neile, kes eelistavad suuremaid seadmeid Google´i parimate kaameratega.

Disainilt on telefonid tasapinnaliste järskude servade ja ümarate nurkadega ekraanidega, mis muudavad seadme käes hoidmise mugavaks. Üsna samas stiilis on ka viimased iPhone´id. Pro mudelite läikivad servad võivad siiski meelitada ligi veidi sõrmejälgi, aga enamasti kasutatakse mobiili koos ümbrisega, nii et see väga ei sega.

Google väidab, et nende uus mudel on kaks korda vastupidavam, kui eelmine. Mida see tähendab, pole täpselt teada, kuid uue mudeli esi- ja tagakülg on kaetud uue Corning Gorilla Glass Victus 2 kattega ning ilmselt ka sisemine konstruktsioon on määratud taluma paremini lööke ja põrutusi.

Riistvara ja jõudlus

Pixel 9 Pro mudelitel on ka suuremad laadimiskiirused, mis jäävad vahemikku 30 W kuni 37 W võrreldes Pixel 9 tavalisema 27 W laadimisega. Kõik mobiilid kestavad ilusti poolteist päeva või vahest kauemgi, Pro XL puhul võib suurema aku tööaeg olla mõne tunni võrra pikem.

Kõik kolm mudelit kasutavad Google'i uusimat Tensor G4 protsessorit, kuid Pro mudelid paistavad silma suurema, 16 GB operatiivmälu ehk RAM-iga ja paremate salvestusvõimalustega, mis ulatuvad kuni 1 TB  välkmäluni.

Pixel 9, Pixel 9 Pro ja Pixel 9 Pro XL.
Pixel 9, Pixel 9 Pro ja Pixel 9 Pro XL. Foto: Kaido Einama

Pixel 9 Pro XL sisaldab ka suuremat 5060 mAh akut, mis pakub veidi pikemat aku tööaega võrreldes teiste mudelite 4700 mAh akudega. Testides näitasid kõik mudelid head jõudlust, kuid just Pro mudelid on tänu aurukambrite jahutussüsteemile ja suuremale RAM-ile sobilikumad karmimate ülesannete, nagu mängimine, jaoks. Samuti, kui hindad suuremat teleobjektiivi, maksab valida Pro-mudel, mis teeb paremaid suurendamisega pilte ja selfie´sid.

Kiirustestid testimistarkvaraga Geekbench 6 andsid tulemuseks 4812 punkti (ehk oodatult kõige parem) Pixel 9 Pro XL-i puhul, siis 4719 punkti Pixel 9 Pro-ga ja kolmandana Pixel 9 4491 punkti. Eelmise põlvkonna tippmudeli Pixel 8 Pro Geekbenchi kiirustesti tulemuseks oli 4312 punkti, seega uue põlvkonna ka kõige odavam mudel on uue Tensor G4 protsessoriga sellest nobedam.

SIM kaardi peab nii nagu oli eelmise põlvkonna Pixel 8 telefoniga operaatori juures ilmselt välja vahetama, sest Google´i telefonid nõuavad ühe pingena energiasäästlikuma 1,8 voldi toetamist, mis peab füüsilisel SIM kaardil olemas olema. Muidugi saab kasutada ka eSIM-i, millel pole piiranguid. 

Huvitava lisana on mõlemal Pro mudelil endiselt tagaküljel temperatuuriandur, millega saab mõõta erinevate kehade temperatuure. See on mõnikord üsna täpne ja näiteks USA-s mõõdab lausa 0,1-kraadise täpsusega kehatemperatuuri. Euroopas on see funktsioon välja lülitatud, kuna siin olevat vaja eraldi meditsiiniseadme luba taolise funktsiooni jaoks. Erinevates foorumites on Google´i esindajad lubanud, et kunagi ehk see luba ka tuleb.

Pixelitel on väga ere LED tagatuli, mis lisaks pildistamise abistamisele töötab ka väga korraliku taskulambina.

Tarkvara ja tehisaru

Pixel 9 seeria demonstreerib Google´i kõige uuemaid pingutusi tehisintellekti vallas. Igapäevaseks kasutuseks saab tarvitada Gemini vestlusroboti oskusi ja ka pilditöötluses on mitmeid kasulikke objektide lisamise ja kustutamise funktsioone, mis aitavad pilti paremaks teha. Gmaili ja Google´i kontoritarkvara jaoks on tehisaru Gemini tugi veel tulemas.

Uued tehisintellekti-põhised funktsioonid, nagu Add Me, mis lisab sinu pildile, kui käid vahepeal ära grupipilti tegemas, võttes puuduva inimese teiselt pildilt või Reimagine, mis aitab pildile objekte lisada ja nihutada või Magic Eraseriga kustutada, täites allesjäänud tühimiku sobiva taustaga, aitavad kõik teha juba telefonis ära fototöötluse, mille jaoks oli varem vaja eraldi fototarkvara arvutisse ja oskusi töötlemiseks.

Samas tõstatavad need ka eetilisi küsimusi piltide reaalsuse ja manipuleerimise kohta: kas mobiilipilte saab enam uskuda, kui neid on nii lihtne igaühel muuta?

Call Notes on veel üks uus hea AI-funktsioon, mis salvestab telefonikõne ja koostab sellest kokkuvõtte, kuid selle täpsus sõltub kõne kvaliteedist ning eesti keelt see ei toeta. Ka mitmed emakeelena inglise keelt rääkinud on märganud, et eriti just aadresside ja numbrite täpsuses võib tehisaru tekstiline kõnekokkuvõte mõnikord vigu teha. 

Gemini Live, mis on Google´i uus häälvestluse põhine virtuaalassistent, laseb kasutajatel suhelda tehisintellektiga nii otsingute tegemisel kui ka igapäevastes küsimustes lihtsalt (inglise keeles) vesteldes ja selle kvaliteet on nii hea, et ei ole võimalik eristada tavalise inimesega vestlusest.

Kaamerad

Google'i Pixel telefonide kaamerad on alati olnud nende tugevuseks ja Pixel 9 seeria ei ole siin mingi erand. Tuntud hinnangusait DXOMark on näiteks Pixel 9 Pro XL-i valinud maailma läbi aegade paremuselt teiseks nutitelefoniks kaamera headuse järgi (esikohal on Huawei Pura 70 Ultra). 

Pixel 9 pakub 50 MP põhikaamerat ja 48 MP ülilainurk-kaamerat, samas kui Pro mudelid lisavad sellele veel 48 MP telefoto kaamera, mis võimaldab viiekordset optilist suumi. See teeb Pro mudelid eriti põnevaks fotograafiahuvilistele.

Pixel 9 Pro XL tagakaamerate komplekt.
Pixel 9 Pro XL tagakaamerate komplekt. Foto: Kaido Einama

Eriti hea selfiede tegemisel on ka see, et Pro mudelite esikaamera pakub 42 MP resolutsiooni, mis annab selgemaid ja detailsemaid enesepilte ka kehvemates valgusoludes.

Videote puhul on Google teinud suure sammu edasi oma Video Boost tehnoloogiaga, mis parandab salvestatud klippide stabiliseerimist ja heledust, kasutades pilvepõhist töötlemist. Kuigi see tähendab, et videod peavad esmalt saama üles laaditud Google´i serverisse töötlemiseks, on lõpptulemus väga hea.

Panoraampiltide tegemine on Pixel 9 seerias samuti uuendatud, pakkudes eredamaid ja detailsemaid pilte võrreldes teistega.

Pixeli telefonidega õnnestuvad pildid automaatrežiimis pea alati, nii makrod kui öövõtted. Siin on mõned näited.

Virmaliste kuma Pixel 9 Pro XL-iga. Tähed taevas on ka selgelt näha.
Virmaliste kuma Pixel 9 Pro XL-iga. Tähed taevas on ka selgelt näha. Foto: Kaido Einama

Öövõtetes on Pixel 9 telefonidel võimalus teha ka astronoomia aegvõtet: viie minuti jooksul salvestatakse öötaevast ning tulemuseks on lühike mõnesekundiline klipp tähtede liikumisest taevas (tavaliselt jääb kaadrisse ka mõni üle taevalaotuse kihutav satelliit või lennuk).

Kuu pildistamisel jäävad peale «mered» ja kraatrid.
Kuu pildistamisel jäävad peale «mered» ja kraatrid. Foto: Kaido Einama
Lihtsalt üks looduspilt (Pixel 9 Pro XL). Valguses ja varjus on kõik näha.
Lihtsalt üks looduspilt (Pixel 9 Pro XL). Valguses ja varjus on kõik näha. Foto: Kaido Einama
Vaade Käsmu tornist. Tagantjärgi saab taevast «tuunida».
Vaade Käsmu tornist. Tagantjärgi saab taevast «tuunida». Foto: Kaido Einama
Seen hämara metsa all jääb peale nagu keskpäevases päikesevalguses.
Seen hämara metsa all jääb peale nagu keskpäevases päikesevalguses. Foto: Kaido Einama
Suumitud pilt Pixel 9 Pro XL-iga.
Suumitud pilt Pixel 9 Pro XL-iga. Foto: Kaido Einama
Maksimaalne (30-kordne) suum Pixel 9 Pro XL-iga.
Maksimaalne (30-kordne) suum Pixel 9 Pro XL-iga. Foto: Kaido Einama
Pixel 9 Pro 30-kordne suurendus. Pixel 9 kaameramenüüst saab aga suurendada kuni kaheksa korda digitaalselt.
Pixel 9 Pro 30-kordne suurendus. Pixel 9 kaameramenüüst saab aga suurendada kuni kaheksa korda digitaalselt. Foto: Kaido Einama
Pixel 9, Pixel 9 Pro ja Pixel 9 Pro XL-iga tehtud pildid kõrvuti.
Pixel 9, Pixel 9 Pro ja Pixel 9 Pro XL-iga tehtud pildid kõrvuti. Foto: Kaido Einama
Pixel 9 seeria telefonide kaameramenüü.
Pixel 9 seeria telefonide kaameramenüü. Foto: Ekraanipilt / Kaido Einama

Kokkuvõtteks: Google püsib tipus, aga palju suuri uuendusi ei tulnudki

Google Pixel 9 seeria esindab tõesti edasiminekut Google´i nutitelefonide ajaloos, muudmoodi ei saakski see olla, aga mingit rabavat ja peadpööritavat hüpet arengus ei toimunud. Endiselt tugevad telefonid nii disaini, jõudluse kui kaamerate poolest on saanud jälle natuke paremaks.

Kuigi baasmudel Pixel 9 on hea valik neile, kes otsivad võimsat ja Google´i Androidi parimate võimalustega seadet, võivad Pro mudelid oma lisafunktsioonide ja parema kaamera tõttu olla sobivamad just neile, kes soovivad parimat saadaolevat tehnoloogiat ja kellele meeldib erinevates oludes pildistada või videot teha. Kui tahad lisaks ka suuremat ekraani, võta XL. Selle eest peab siiski üsna palju juurde maksma, sest tippmudelid on oluliselt kõrgemate hindadega. Pixel 9 hind algab ametlike edasimüüjate (Telia, Euronics) juures 929 eurost, Pixel 9 Pro 1129 eurost ja Pixel 9 Pro XL 1229 eurost. Kui telefoto ja mõned lisafunktsioonid pole nii olulised, siis saab Pixel 9 põhimudeliga päris palju uut telefoni ostes kokku hoida.

Pixel 9 seeria tehnilised näitajad

Pixel 9 / Pixel 9 Pro / Pixel 9 Pro XL

Ekraan: 6,3-tolline, 120 Hz, OLED, heledus kuni 2700 nitti / 6,3-tolline, muutuv värskendussagedus kuni 120 Hz, LTPO OLED, kuni 3000 nitti / 6,8-tolline, kuni 120 Hz, LTPO OLED, kuni 3000 nitti

Protsessor ja mälu: Tensor G4, 12 GB RAM / Tensor G4, 16 GB RAM / Tensor G4, 16 GB RAM

Välkmälu: 128 ja 256 GB valik / 128, 256, 512, 1 TB / 128, 256, 512, 1 TB

Aku: 4700 mAh / 4700 mAh / 5060 mAh

Kaamerad: 50 MP lainurk, 48 MP ülilainurk, 10,5 MP selfie / 50 MP lainurk, 48 MP ülilainurk, 48 MP telefoto (5x), 42 MP selfie / 50 MP lainurk, 48 MP ülilainurk, 48 MP telefoto (5x), 42 MP selfie

Tarkvarauuendusi: 7 aastat

Allikas: Google

Tagasi üles