Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Uutesse iPodsidesse on kuuldeaparaat sisse ehitatud

Copy
Apple lubab, et kergemate kuulmishäiretega on uutest kõrvaklappidest abi, sest need käituvad tarkvarauuenduse järel nagu kuuldeaparaadid. Lisaks saab nutikella abiga ka uneapnoed avastada.
Apple lubab, et kergemate kuulmishäiretega on uutest kõrvaklappidest abi, sest need käituvad tarkvarauuenduse järel nagu kuuldeaparaadid. Lisaks saab nutikella abiga ka uneapnoed avastada. Foto: Apple

Kõrvaklapid Apple AirPods ja nutikell Apple Watch said omale uued tarkvaralised funktsioonid, mis  aitavad parandada kuulmist ja tuvastada uneapnoed. Kuulmisabi funktsioonid on mõeldud kasutamiseks Apple AirPods Pro kõrvaklappidega ning neid saavad kasutada inimesed, kellel on kerge kuni mõõdukas kuulmislangus.

Kasutajad saavad oma iPhone'i või iPadi (iOS 18) kaudu teha ka kuulmistesti, mille tulemusi kasutatakse reaalajas kohanduste tegemiseks. Kuulmistest võtab aega umbes viis minutit ning tulemused, sealhulgas audiogrammid, salvestatakse turvaliselt Apple´i terviserakendusse Health.

Apple märkis pressiteates, et see lahendus aitab kasutajatel paremini suhelda ja hoida kontakti ümbritsevate inimeste ning keskkonnaga. Lisaks kohanduvad kuulmisseaded automaatselt kasutatava meediaheliga. 

Michigani ülikooli keskkonnatervise teaduste professor Rick Neitzel, kes juhib Apple'i kuulmist puudutavat uuringut, rõhutas pressiteates ka kuulmistervise olulisust, öeldes, et kuulmise kaitsmine ja säilitamine parandab palju elukvaliteeti. Neitzeli sõnul aitavad need tööriistad inimestel kaitsta oma kuulmist mürasaaste eest, jälgida kuulmise muutusi aja jooksul ning vajadusel konsulteerida arstidega, kasutades kogutud andmeid.

Äpiga saab testida oma kuulmist ja koostada isikliku profiili, mida arvestatakse hiljem klappidest muusika ja heli mahamängimisel.
Äpiga saab testida oma kuulmist ja koostada isikliku profiili, mida arvestatakse hiljem klappidest muusika ja heli mahamängimisel. Foto: Apple

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel elab maailmas umbes 1,5 miljardit  kuulmislangusega inimest. Apple´i ülemaailmsete ligipääsetavuspoliitikate ja algatuste vanemdirektor Sarah Herrlinger rõhutas, et tehnoloogiafirma on juba aastakümneid loonud tootedisaini kõigi inimeste jaoks. Herrlingeri sõnul aitavad uued funktsioonid AirPods Pros oluliselt kaasa kuulmistervise teadlikkuse tõstmisele ning pakuvad kasutajatele kohandatavaid tööriistu, mis hoiavad neid teistega ühenduses.

Kui kuuldeabi on seadmes lubatud, võimendab AirPods Pro 2 reaalajas ainult teatud helisid, nagu kõne ja muu keskkonnamüra. Tarkvaravärskendusse, mis saabub sel sügisel,  lisatakse uus kliiniliselt testitud kuulmistesti funktsioon, mis aitab tuvastada kuulmislangust. Testi jaoks on vaja nii AirPods Pro 2 klappe kui ka ühilduvat iOS 18 operatsioonisüsteemiga iPhone'i või iPadi ning seda saab teha vähem kui viie minutiga. Loodud profiil lisatakse kõrvaklapile ning vastavalt sellele töödeldakse hiljem kõike, mida kuulad, võimendades neid sagedusi, mida kuulmisabi vajav kasutaja nii hästi ei kuule.

Sarnast kuulmisaparaadi lahendust kasutab ka Samsung oma klappides Galaxy Buds2 Pro.

Apple´i uutes kõrvaklappides on lisaks passiivse kuulmiskaitse režiim, mis vähendab automaatselt müra valjudes kohtades, nagu kontserdid või muud kohad. See funktsioon on alati lubatud olenemata sellest, kas kasutatakse kuuldeaparaadi režiimi või mitte.

Lisaks kuulmisabi funktsioonidele tutvustas Apple uusi uneapnoe tuvastamise võimalusi Apple Watchi jaoks. Need funktsioonid, millele USA Toidu- ja Ravimiamet (FDA) andis hiljuti heakskiidu, jõuavad kasutajateni selle kuu jooksul. Apple Watch analüüsib iga 30 päeva tagant hingamishäirete andmeid ning teavitab kasutajat, kui ilmnevad pidevad mõõduka või raske uneapnoe tunnused, soovitades konsulteerida arstiga, et arutada diagnoosi ja ravi.

Arizonas asuva une-, ööpäevarütmide ja neuroteaduste uurimiskeskuse direktor Dr. Sairam Parthasarathy märkis, et selliste tööriistade pakkumine tarbijatele aitab tuvastada aladiagnoositud, kuid tõsise seisundi nagu uneapnoe. Parthasarathy sõnul on see oluline samm rahva tervise parandamisel, kirjutab Medical Express.

Tagasi üles