Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Huawei tõi välja maailma esimese kolmeks volditava telefoni

Copy
Taskusse mahtuva uue Huawei telefoni võib lahti laotada kümnetolliseks tahvelarvutiks.
Taskusse mahtuva uue Huawei telefoni võib lahti laotada kümnetolliseks tahvelarvutiks. Foto: Huawei

Hiina tehnoloogiafirma Huawei tõi vaid päev pärast uute Apple'i iPhone 16 telefonide esitlemist välja maailma esimese kolmeks volditava ekraaniga telefoni. Lahti võetult on selle ekraan üle 10-tollise diagonaaliga, kokkupanduna aga tavalise mobiili mõõtu.

Huawei avalikustas eile oma nn tri-fold ehk kolmekordselt kokkuvolditavat nutitelefoni Hiinas Shenzhenis toimunud otseülekandel. Kahe ekraanihingega tippmudeli Mate XT hinnad algavad 19 999 Hiina jüaanist (2550 eurost) ehk on võrreldes korraliku tavamobiili tavahinnaga ligi kolm korda kallim, kuid pole teada, millal ja kus seda väljaspool Hiinat müüma hakatakse.

Eksperdid peavad kolmeks volditavat mudelit Huawei tehnoloogiademonstratsiooniks, et võita vahetult pärast iPhone 16 väljatulekut oma veelgi uuenduslikuma mudeliga turgu. 

Kokkupanduna on mobiil vaid veidi paksem kui keskmine nutitelefon, kuid avatuna üliõhuke: 3,6 mm. Hiljuti esitletud Honori maailma kõige õhema tiitlit kandnud kaheks lahti volditav Magic V3 on lahtisena 4,35 mm paksune.

Mate XT töötab Huawei enda Androidi põhjal loodud Harmony OS operatsioonisüsteemil ning selle jõuallikaks on Hiinas arendatud Kirin 9 kiip. USA sanktsioonide tõttu Google'i teenused telefonis ei tööta, sealhulgas Play äpipood.

Nutitelefonil on kolm ekraanirežiimi – üksikekraan (6,4 tolli), kaks ekraanipoolt (7,9 tolli) ja kolmekordne täielikult lahti volditud ekraan (10,2 tolli), mis aitavad seadmel täita nii nutitelefoni kui ka tahvelarvuti funktsioone.

Kolme kaameraga süsteem koosneb 50 MP põhikaamerast, 12 MP ülilainurk-objektiiviga kaamerast ja 12 MP periskoop-objektiiviga suumikaamerast.

Huawei uus hingede süsteem kasutab kahte paralleelset rööbast, millega saab telefoni sujuvalt kokku panna nii sisse- kui väljapoole. See uus lahendus sobis ka masstootmiseks. Varem on kolmeks kokku volditavate mudelite prototüüpe näidanud Samsung ja TCL, kuid pole neid veel massiliselt tootma hakanud.

Mate XT sisaldab kolme üliõhukest akut, millest üks on praegu maailma suurima mahutavusega nutitelefonis kasutatav räni-anood aku, mille mahutavus on 5600 mAh, olles samas vaid 1,9 mm paksune.

Voldiktelefon lapatakse kokku Z-kujuliselt. Nii saab kasutada kolmandikku ekraanist ka kinni pakitud asendis ning võib lahti teha vaid kaks ekraanipoolt.
Voldiktelefon lapatakse kokku Z-kujuliselt. Nii saab kasutada kolmandikku ekraanist ka kinni pakitud asendis ning võib lahti teha vaid kaks ekraanipoolt. Foto: Huawei

Vaatamata oma suurusele kaalub Mate XT 298 grammi ja on kokkupandult 12,8 mm paksune. Kaheks kokku volditav Samsung Galaxy Fold6 on näiteks 12,1 mm paksune.

Telefon toetab ülikiiret laadimist ja kahepoolset satelliitkõne funktsiooni, mis laseb helistada piirkondades, kus puudub mobiililevi või Wi-Fi ühendus.

Mate XT eelbroneeringuid koguti enne ametlikku avalikustamist üle 3 miljoni. Huawei sõnul viitab see tarbijate huvile sellise formaadiga seadmete vastu.

Selline on Mate XT täiesti avatuna.
Selline on Mate XT täiesti avatuna. Foto: Huawei
Tagasi üles