Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Huawei tõi välja pidevalt vererõhku jälgiva meditsiinilise nutikella Watch D2

Copy
Uus nutikell Watch D2, mida Huawei eile Barcelonas tutvustas, pigistab rannet ja kasutab optilisi andureid, et mõõta pidevalt vererõhku.
Uus nutikell Watch D2, mida Huawei eile Barcelonas tutvustas, pigistab rannet ja kasutab optilisi andureid, et mõõta pidevalt vererõhku. Foto: Huawei

Hiina tehnoloogiafirma Huawei teise põlvkonna nutikell Watch D2, mida eile esimest korda tutvustati, suudab nüüd jooksvalt mõõta üht väga olulist tervisenäitajat – vererõhku kogu päeva vältel.

Uutmoodi vererõhu mõõtmise tehnoloogia töötati välja Huawei Helsingi tervisekeskuses tehtud katsete ja teadusarenduse põhjal ning koostöös maailma juhtivate hüpertensiooni ekspertidega.

Randmepõhine vererõhu jälgimise seade on sertifitseeritud mitmes Euroopa riigis meditsiiniseadmeid käsitleva määruse järgi, kuna mõõdab vererõhku sama täpselt, nagu vastav meditsiiniaparaat. Uus kell on eriti mugav neile, kellel on vererõhuga probleeme ja see aitab ka treeningute edenemist paremini jälgida.

Kasutab mõõtmiseks mitut meetodit

Huawei Watch D2 on 2022. aastal välja tulnud omapärase rannet pigistava kellarihmaga  Watch D uuenenud mudel, mille suurim uuendus on ABPM (ambulatory blood pressure monitoring ehk ambulatoorne vererõhu jälgimine) tehnoloogia.

See tähendab, et kell suudab analüüsida kasutaja vererõhku igapäevategevuste käigus jooksvalt, mitte ainult siis, kui on eraldatud aeg mõõtmiseks. Varem pidi eelmise põlvkonna kellaga rahulikult kindlas asendis paigal istuma, et saada kätte usaldusväärne hetkenäit ning see võttis mitu minutit aega.

Pressiüritus Barcelonas, kus uut nutikella näidati. Watch D2 sai osadelt Euroopa riikidelt loa meditsiiniseadmena kasutamiseks.
Pressiüritus Barcelonas, kus uut nutikella näidati. Watch D2 sai osadelt Euroopa riikidelt loa meditsiiniseadmena kasutamiseks. Foto: Huawei

Watch D püüdis tähelepanu oma väikese pumbaga täispuhutava manseti ja rõhuanduriga, mis töötasid nagu traditsiooniline vererõhumõõtja, samal ajal kui teiste tootjate kellad tuginevad ainult optilistele anduritele, mis vajavad regulaarselt täiendavat kalibreerimist täpsuse tagamiseks.

Nii näeb välja mõõtmine ekraanil.
Nii näeb välja mõõtmine ekraanil. Foto: Huawei

Huawei on kasutanud uues Watch D2-s mõlemaid lähenemisi, ühendades vererõhu mõõtmise une- ja treeninguandmetega, et pakkuda täpsemaid ABPM tulemusi. Kell suudab vererõhku mõõta ka liikumise ajal, soovitades täpsema mõõtmise ajal asetada randme üle rinna ja toetada kellaga kätt teise käega.

Terviklik terviseinfo

Lisaks vererõhu jälgimisele on Huawei Watch D2 varustatud kõigi tavapäraste tervise- ja treeningufunktsioonidega, mida oodatakse kõrgema klassi nutikellalt. Seade suudab mõõta vere hapnikutaset (SpO2), teha EKG-d (elektrokardiogrammi), mõõta pulssi, samme, kulutatud kaloreid, nahatemperatuuri ning sisaldab täpset GPS-i asukoha jälgimiseks liikuva treeningu ajal.

Disainilt on Huawei Watch D2 muutunud kompaktsemaks ja kergemaks võrreldes oma eelkäijaga, kuid ekraan on suurem. Sellel on õhuke alumiiniumkere, mis on higistamist ennetava rihmaga ja nahasõbralik. Uus disain sisaldab pööratavat krooni ehk pöördnuppu paremal küljel ning saadaval kahes toonis mudelid – kuldne ja must.

Nii nagu eelmise põlvkonna seadmel, on ka D2 rihm õhupadjakesega, mis täpsemaks mõõtmiseks täis pumbatakse.
Nii nagu eelmise põlvkonna seadmel, on ka D2 rihm õhupadjakesega, mis täpsemaks mõõtmiseks täis pumbatakse. Foto: Huawei

Huawei Watch D2 mõõtmed on 48 x 38 x 13,3 mm ja kaal 40 grammi. Sellel on 1,82-tolline AMOLED ekraan, mille resolutsioon on 480 x 408 pikslit, pakkudes eredat pilti ka päikese käes heledusega kuni 1500 nitti.

Nutikella on võimalik isikupärastada mitmesuguste digitaalsete sihverplaatidega, mis ulatuvad klassikalistest osutitega analoogkella välimustest kuni humoorikate ja lilleliste kujundusteni.

Tervisesüsteem TruSense koosneb täppisrõhuandurist, minipumbast ja täispuhutavast õhupadjast, mis tagab vererõhu jälgimise ning kasutusmugavuse. Samuti on Huawei Watch D2 puhul täiustatud EKG analüüsi, südame rütmihäirete analüüsi, une jälgimise režiimi koos lõdvestuse režiimiga, mis jälgib vere ahpnikusisaldust SpO2, südamelööke, hingamist, stressitaset ja naha temperatuuri.

Kestab peaaegu nädala

Kella aku on juhtmevaba laadimisega ning kestab tüüpilisel kasutusel kuni 6 päeva. Watch D2 on IP68 reitinguga, mis tähendab, et see on tolmu- ja veekindel. Nutitelefoniga ühendub randmeseade üle Bluetoothi ja ühildub Androidi või iOS-iga telefonidega.

Huawei Watch D2 hind Eestis on ligi 400 eurot.

Tagasi üles