Päevatoimetaja:
Kaido Einama

VIDEOD Tesla näitas jooke kallavaid roboteid, aga nende juures kahtlustatakse väikest pettust

Copy
Kas tehti waldot? Tesla Optimuse robotid oli firma esimese isejuhtiva takso esitlusel rahva seas, vestlesid igal teemal ning valasid välja jooke. Oli see tehisintellekt või midagi muud? Mõnedel osalejatel tekkisid kahtlused.
Kas tehti waldot? Tesla Optimuse robotid oli firma esimese isejuhtiva takso esitlusel rahva seas, vestlesid igal teemal ning valasid välja jooke. Oli see tehisintellekt või midagi muud? Mõnedel osalejatel tekkisid kahtlused. Foto: Tesla / REUTERS / Scanpix

Kas tõesti ongi see aeg käes, võisid endalt küsida hiljuti Los Angelese filmistuudios Tesla esimese isejuhtiva robotakso esitlusel käinud inimesed, kui üritusel serveerisid jooke ning vestlesid seltskonnas Tesla humanoidrobotid Optimus. Siiski tundus paljudele nende juures üks asi kahtlane.

Tesla tegevjuht ja miljardärist tehnoloogiavisionäär Elon Musk julgustas robotakso Cybercab esitlusüritusel osalenuid julgelt ligi astuma, kui mõni Optimuse robot neist möödub.

«Optimus kõnnib teie seas,» ütles Tesla tegevjuht Elon Musk Cybercabi avaüritusel, «saate nende juurde kõndida ja nad pakuvad jooke.»

Elon Musk tekitas sellega jälle ohtralt furoori – sedapuhku oma humanoidrobotitega, mis küll väidetavalt on autonoomsed, kuid reaalsuses võidi neid juhtida varjatud inim-operaatorite poolt.

Tesla hiljutisel suurel üritusel Los Angeleses tutvustati neid roboteid koos prototüüpidena esinenud robotaksodega, mida Musk nimetab Cybercabiks, kuid kohapeal tõusid tähelepanu keskmesse hoopiski peo ajal ringi liikunud Optimused, mis segasid baarileti taga jooke ja vestlesid külalistega.

Robotiseeritud isejuhtivaid taksosid on aga ennegi nähtud (Waymo ja Cruise sõidutavad neid California tänavatel). Ent tekkis küsimus, kas need üritusel inimeste seas liikunud rääkivad masinad ikka tegutsesid päris iseseisvalt?

Illusioon isesesivast käitumisest

Kuigi üritusel osalejad nägid roboteid tantsimas ja joogiklaase täitmas või igal teemal seltskonnas vabalt vestlemas, tehes faktidega inimlikke vigu, ei olnud tegemist täielikult autonoomsete masinatega, kahtlustavad paljud osalejad.

Tesla ise pole seda kommenteerinud muul moel, kui lisanud videotele üritusest kommentaarina, et robotid on «supervised» ehk nii-öelda järelevalve all.

Pikalt tehnoloogiamaailma jälginud Robert Scoble näiteks paljastas, et robotid ei toimi veel täiesti ilma inimese abita.

Tema säutsus kirjeldati, kuidas inimoperaatorid võisid aidata masinatel ülesandeid täita, näidates, et «teleoperatsioon» – kaugjuhtimine – oli ilmselt suurel määral abiks.

Samas võisid siiski osaliselt masinad ise ringi liikuda, näiteks väga stabiilselt kahel jalal kõndides, kuid jookide kätte ulatamises oli näha inimlikku «kõhklust».

See muutis mõned inimesed skeptiliseks, sest näitas, et Tesla robot pole ilmselt veel saavutanud täielikku autonoomiat, mida Musk on lubanud.

Isegi Tesla enda insenerid on kinnitanud, et roboti käitumine üritusel oli suuresti inimese poolt juhitav.

Näiteks tehti kindlaks, et joogisegamine oli piiratud eelvalmistatud kahe valikuga ja käte liigutamine näis kohati tasakaalutu, mis viitab kas tehnoloogia küpsuse puudumisele või selle taga oleva inimese ebalevatele liigutustele.

Ka nähti iga roboti juures inimesest saatjat, kellel oli käes mingi seadeldis, millel aeg-ajalt nuppe vajutati.

Miks see pole üllatav?

See pole esimene kord, kui Tesla sarnast hookus-pookust kasutab.

Juba varem on Musk jäänud vahele, kui näiliselt autonoomset robotit video salvestuse käigus «abistas» inimkäsi, kirjeldab väljaanne Gizmodo.

Nimelt märkasid tähelepanelikud vaatlejad, et aeg-ajalt satub Tesla presentatsioonivideos kaadrinurka inimkäsi, millega justkui liigutusi ette näidatakse. Seda nimetatakse waldoks ehk kaugassisteerimiseks, millega esimest korda tegeleti juba 1942. aastal.

20. augustil 2021, kui Tesla Optimusest esimest korda laval räägiti, juhtus aga lausa ülinaljakas intsident, kui lavale astus robotiks riietatud inimene. Etendus oli nii läbinähtav, et seda hakatigi naljaks pidama, ehkki loodeti näha esimest sujuvalt liikuvat humanoidrobotit.

Seekord inimesi enam roboti nahka ei mahtunud, sest liigendid ja ajurid olid kohati nähtaval ja tõesti ehtsad. Seega masina liikumine on ilmselt õnnestunud Teslal üsna hästi valmis arendada, tehisaru poolt juhtimise osas on veel küsimusi.

Seega tekibki küsimusi, kui palju on Tesla tegelikult robotitehnoloogias saavutanud ja kas nad on tõesti nii kaugel ees, nagu Musk väidab?

Muski lennukas tulevikuvisioon

Elon Musk on jätkuvalt andnud lubadusi, et tema robotid täidavad kogu maa ning võivad tulevikus täita mitmesuguseid ülesandeid, nagu koera jalutamine või laste hoidmine ning on väitnud, et nende masinate hind võiks jääda 20 000 – 30 000 dollari juurde.

Ent seni, kuni Tesla ei demonstreeri täielikult autonoomseid süsteeme, jäävad skeptikud veel kahtlema, kas see tehnoloogia suudab täita lubadusi, mida Musk on andnud. Tesla aktsiaga on turg juba suhtumist näidatud.

Tesla lasi oma humanoidrobotid rahva sekka inimestega vestlema. Kas tulevikus on meil igaühel kodus tandem Tesla robot / ChatGPT tehisaru, nii nagu möödunud sajandil oli IBM-i arvuti ja Microsofti operatsioonisüsteem? Ilmselt mitte, sest Tesla tahab Optimuse kõrval arendada ka ise oma tehisintellekti nimega Grok, mis võib tulevikus saada firma robotite aju osaks.
Tesla lasi oma humanoidrobotid rahva sekka inimestega vestlema. Kas tulevikus on meil igaühel kodus tandem Tesla robot / ChatGPT tehisaru, nii nagu möödunud sajandil oli IBM-i arvuti ja Microsofti operatsioonisüsteem? Ilmselt mitte, sest Tesla tahab Optimuse kõrval arendada ka ise oma tehisintellekti nimega Grok, mis võib tulevikus saada firma robotite aju osaks. Foto: Tesla / REUTERS / Scanpix

Tesla hiljutine «We, Robot» («Meie, robot») üritus, mis toimus Warner Brothersi stuudiotes, lisas veelgi rohkem küsimusi selle kohta, kas robotite autonoomsus on reaalne või on tegemist järjekordse illusiooniga. Lisaks on huvitav ka sündmuse nimi, mis tekitab vastakaid arvamusi: kui see on võetud Isac Asimovi ulmekogumiku «Mina, robot» eeskujul, siis seal teatavasti läksid robotid inimese eest hoolimisega üle piiri ja vangistasid oma peremehed.

Tagasi üles