Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Amazon, Google ja Microsoft plaanivad apla tehisaru energiavajadust tagada tuumaenergiaga

Copy
Amazon on järgmine suur tehnoloogiafirma, mis ei saa enam tuumaenergiaabita elektrinäljase tehisintellekti toitmisega hakkama.
Amazon on järgmine suur tehnoloogiafirma, mis ei saa enam tuumaenergiaabita elektrinäljase tehisintellekti toitmisega hakkama. Foto: Kazuhiro Nogi
  • ChatGPT päringule kulub kümme korda rohkem energiat kui Google´i otsingule.
  • Kümnendi lõpus kulub andmekeskustele ja tehisintellekti serveritele kümme protsenti elektrist.
  • Nii Amazon kui ka Google tegelevad aktiivselt väikeste tuumaenergia moodulreaktorite arendamisega.

Tehisintellekti pöörane areng suurendab ka plahvatuslikult energiavajadust ning sunnib tehnoloogiahiide pöörduma tuumaenergia poole. Viimase suure tehnoloogiafirmana liitub nüüd ka Amazon oma tehisintellekti ala konkurentidega ja plaanib hakata andmekeskusi toitma tuumajaamadest, kuna muud energia tootmise viisid ei pruugi varsti enam piisavad olla.

Ettevõte teatas sel kolmapäeval, et on sõlminud kolm lepingut, mis toetavad tuumaenergia projektide arendamist ja kasutamist, kirjutab Quartz.

Nende hulka kuulub ka mitme väikese modulaarse reaktori (small modular reactor ehk SMR) arendamine ja rajamine.

Amazon selgitas, et need arenenud tuumareaktorid on füüsiliselt väiksemad ja neid saab paigaldada elektrivõrgule ning tarbijatele lähemale. Lisaks saab neid palju kiiremini ehitada, mis vähendab ajakulu võrreldes traditsiooniliste reaktoritega.

Amazon Web Servicesi tegevjuht Matt Garman ütles avalduses, et tuumaenergia on turvaline süsinikuvaba energiaallikas, mis aitab ettevõtte tegevust toetada ja vastata aina kasvavatele nõudmistele. Ühtlasi pidi see viima Amazoni lähemale kliimalubadusele saavutada 2040. aastaks süsinikuneutraalsus.

Amazon on sõlminud lepingu Washingtoni osariigis asuva Energy Northwestiga, mille raames ehitatakse neli arenenud väikest modulaarset reaktorit, mida hakkab haldama ja opereerima kohalik kommunaalteenuste konsortsium.

Lisaks investeerib Amazon SMR reaktorite ja tuumakütuse arendajasse X-energy, mille projekteerimist kasutatakse Energy Northwestiga seotud projektis.

Amazon ja Dominion Energy sõlmisid kokkuleppe väikeste moodulreaktorite arendamiseks, mida saaks suurte serverikeskuste juures kasutada.
Amazon ja Dominion Energy sõlmisid kokkuleppe väikeste moodulreaktorite arendamiseks, mida saaks suurte serverikeskuste juures kasutada. Foto: Andre M. Chang / ZUMA Press Wire

Koostöös Virginia osariigis tegutseva Dominion Energyga arendab Amazon veel üht väikest modulaarset reaktorit, mis paigutatakse North Anna tuumajaama lähedale, kirjutab AFP.

Tehisintellekti ambitsioonid ületavad jätkusuutlikkuse plaane

Kuigi tehisintellekti buum on suurendanud suurte tehnoloogiaettevõtete tulusid, tõstab tehnoloogia tohutult suur energianõudlus nendesamade äride kliimaneutraalsuse jõupingutusi.

Goldman Sachsi uuringu kohaselt kulub ühele ChatGPT päringule peaaegu kümme korda rohkem elektrit kui Google’i otsingule. Briti kiipide disainiettevõtte Arm turundusjuhi Ami Badani sõnul moodustavad andmekeskused, mis käitavad juturoboteid nagu OpenAI ChatGPT, juba praegu ligi 2% kogu maailma elektritarbimisest. See nõudlus võib Badani sõnul lõpuks hakata tehisintellekti arengut pidurdama.

Juulis teatas Google, et nende süsinikuheitmed on 2019. aastast alates kasvanud 48%, peamiselt andmekeskuste energiatarbimise ja tarneahela heitmete tõttu. Microsoft on kogenud sarnaseid probleeme, kuna andmekeskuste ja riistvara (sealhulgas pooljuhtide ja serverite) arendamine on suurendanud nende süsinikuheitmeid 31% võrreldes 2020. aastaga.

USA Elektrienergia Uurimisinstituudi hinnangul võivad andmekeskused tarbida 2030. aastaks 9% kogu riigi elektrist, mis on mitu korda suurem osakaal praegusest.

Tehnoloogiahiiud näevad tuumaenergias päästerõngast

Tehnoloogiaettevõtted on hakanud tähelepanu pöörama oma suurenevale süsiniku jalajäljele. Wall Street Journal teatas juulis, et kolmandik USA tuumajaamadest arutab lepinguid tehnoloogiafirmadega, et pakkuda elektrit nende andmekeskustele. Amazon on sõlminud lepingu ka Talen Energyga, et ehitada andmekeskus Pennsylvania osariigis asuva tuumajaama lähedal.

Google'i andmekeskus Middenmeeris Madalmaades. Selliseid hiigelehitisi kerkib praegu üle maailma, kuna tehnoloogiafirmade aina laienev tehisintellekt nõuab tohutuid arvutusvõimsusi ja energiat.
Google'i andmekeskus Middenmeeris Madalmaades. Selliseid hiigelehitisi kerkib praegu üle maailma, kuna tehnoloogiafirmade aina laienev tehisintellekt nõuab tohutuid arvutusvõimsusi ja energiat. Foto: Utrecht Robin / ABACA / Scanpix

Google teatas esmaspäeval, et nad on allkirjastanud maailma esimese ettevõtetevahelise lepingu tuumaenergia ostmiseks Kairos Poweri arendatavatest väikestest modulaarsetest reaktoritest. Google kavatseb ühendada esimese väikese reaktori võrguga 2030. aastaks, pakkudes 500 megavatti süsinikuvaba energiat.

Microsoft on samuti sõlminud 20-aastase elektrienergia ostulepingu Constellation Energyga, et taastada Three Mile Islandi jaama esimene reaktor. See toob Pennsylvaniasse juurde üle 800 megavati süsinikuvaba elektrit. Microsoft plaanib ka oma populaarse kontoritarkvara Microsoft365 pilveteenust jooksutada tuumaenergia toel.

Kõik kolm tehnoloogiahiidu on varem investeerinud ka päikese- ja tuuleenergiasse, kuid suurenenud nõudlus elektri järele sunnib neid otsima uusi lahendusi, et saavutada oma süsinikuheite vähendamise eesmärgid. Päike ja tuul ei pruugi apla tehisaru energiavajaduse kasvu piisavas mahus rahuldada.

Elektritarbimine kasvas maailmas eelmisel aastal rekordkõrgele tasemele, avaldades survet elektrivõrkudele üle kogu maailma ja suur osa sellest nõudlusest tuleb just andmekeskustest ning tehisintellekti teenustest.

Tagasi üles