Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ARVUSTUS Galaxy Buds3 Pro: hea heliga kõrvaklapid, mis mõnes asjas hoiavad kokku

Copy
Kui tahad häid korraliku helikvaliteediga klappe, siis on jutt lühike: need sobivad. Kui tahad aga kõiki Samsungi klappide lisafunktsioone kasutada, on parem, kui sul on juba mõni Samsungi seade olemas.
Kui tahad häid korraliku helikvaliteediga klappe, siis on jutt lühike: need sobivad. Kui tahad aga kõiki Samsungi klappide lisafunktsioone kasutada, on parem, kui sul on juba mõni Samsungi seade olemas. Foto: Kaido Einama

Samsungi uued kõrvaklapid Galaxy Buds3 Pro suudavad välimusega endiselt veidi üllatada: kuularitel leiduvad efektsed LED ribad, kuid kas ka sisus on suudetud midagi uut teha? Kõrvaklappide puhul pole ju enam kerge midagi täiesti ootamatut välja tuua, kõik on juba mingil moel olemas. Kuid endiselt kapselduvad Samsungi seadmed tootja enda ökosüsteemi, seega parem oleks, kui nendega koos oleks taskus mõni uuem Samsungi telefon.

Galaxy Buds3 Pro disain on küll uuenenud, kuid võib tunduda veidi tuttavlik ja isegi pisut igav, sest selliseid läbipaistva kaanega odavaid mudeleid on tundmatutelt tootjatelt täis paljud e-poed. Kuna aga tegemist on Samsungiga, siis nendes klappides on tootjale iseloomulikult peidus palju rohkem võimalusi ja funktsioone ning uut tehnoloogiat koos hea helikvaliteetiga, mis suudab konkureerida teiste tippklappidega.

Kui oled Samsungi seadmetega juba niigi seotud, siis võibki pidada Galaxy Buds3 Pro klappe nõudlikuma kasutaja jaoks õigeks valikuks. Kas ka teiste kasutajate jaoks, see on juba natuke keerulisem küsimus.

Disain ja mugavus

Galaxy Buds3 Pro disain on lihtne, kuigi pisut igav, nagu öeldud. Päris Apple Airpodsid need siiski pole, kasvõi sellepärast, et kuularite vars pole mitte ümmarguse, vaid kolmnurkse ristlõikega.

Need kolmnurga tahud või õigemini kõrva pannes tahapoole jäävad tahud on puutetundlikud ning alt otsast ka klõpsatavad.

Esialgu võib see olla harjumatu, sest kui libistad sõrme üle varre serva, siis klapid ei reageeri. Ka peab vajutama just varre alumist osa, kust kostab kerge klõps. Aga sellega pole probleeme, kui oled endale just need klapid igapäevaseks kasutamiseks valinud: sellega harjub juba üsna lühikese ajaga pidevalt proovides, kuidas kuulareid «silitada» ja «pigistada».

Kuulari vars on ristlõikelt kolmnurgakujuline, nii et selle üks tahk toimib puutepinnana. Kuulari varre otsa saab ka pigistada, et muusikat ja kõnesid juhtida.
Kuulari vars on ristlõikelt kolmnurgakujuline, nii et selle üks tahk toimib puutepinnana. Kuulari varre otsa saab ka pigistada, et muusikat ja kõnesid juhtida. Foto: Kaido Einama

Teistest eritab klappe veel pikk LED-riba, mis hakkab särama klappide varre pigistamisel. Kuigi need LED-id ei anna eriti infot, ei mikrofoniga lindistamise (nagu teevad mõned mikrofoniga prillid) või näiteks aku taseme kohta, lisavad need siiski omapärase efekti, mida teised näevad, aga kasutaja ise saab vaid peeglist imetleda. Tegemist on siis lihtsalt välise efektiga, nagu RGB-valgustus mänguriseadmetel, kuid mida ise ei näe.

Klappide sisestamine kõrva nõuab alguses veidi harjumist, justkui oleks vaja neid natuke «kruvida», et korralikumalt paigal püsiksid.

Mõnel juhul võivad need aga siiski välja libiseda, eriti kui pole piisavalt sügavale surutud. Millegipärast kippus just vasak klapp kergelt välja vajuma, aga selle vastu aitas suuremate otsikute kasutamine. Kaasas on keskmisest suurem ja väiksem otsikutepaar. Ebamugavustunne, nagu kukuks klapid kohe kõrvast välja, on tegelikult petlik ja need ikka püsivad õige suurusega otsikutega üsna hästi kõrvas ka kiirelt kõndides ja sörkides.

Silikoonotsikute vahetamine nõuab jõudu, kuid see on tekitanud juba väikseid skandaale. Nimelt on mõned kasutajad otsikuid vahetades oma klappide otsikute haprad kinnitused katki rebinud. Seega peaks jõuga mõistlikuse piiridesse jääma ja rohkem kavalust kasutama.

Helikvaliteet, läbipaistvus ja mürasummutus

Helikvaliteet on Galaxy Buds3 Pro tugevaim külg.

Klapid pakuvad rikkalikku ja tasakaalustatud helipilti, millel on meeldiv bass ja selge sisu.

Galaxy Wearable äpis on päris põhjalik ekvalaiser ning ehkki tavakasutaja ilmselt neid üheksat sagedusheeblit ei tea liigutada piisavalt profilt, saab ta kasutada mugavaid eelseadistusi, näiteks võimsamat bassi.

Vasakul on näha selgelt kirjeldatud eelseadistusi, kui tahjad kõrvaklappide helipilti ise muuta. paremal on otsikute istuvuse test: kui kuularid on liiga lõdvalt, annab äpp sellest teada.
Vasakul on näha selgelt kirjeldatud eelseadistusi, kui tahjad kõrvaklappide helipilti ise muuta. paremal on otsikute istuvuse test: kui kuularid on liiga lõdvalt, annab äpp sellest teada. Foto: ekraanipildid / Kaido Einama

Heli on nagu öledud rikkalik ja suudab hästi esile tuua erinevaid detaile, olgu tegemist ükskõik millise muusikastiiliga. 

Samsung on lisanud veel ruumilise heli ja 360-kraadise pea jälgimise, mis hoiab heliallika näiliselt paigal, kui pead pöörad. Seda pakuvad teisedki tippklassi klapid, kuid Galaxy Budside puhul peab kasutama Galaxy telefoni. Samas peale mängimise ilmselt pole sellel funktsioonil väga suurt tähtsust.

Mis puutub aktiivsesse mürasummutusse (ANC), siis kuigi see on uuendatud adaptiivseks mürasummutuseks, jääb see siiski alla paljudele konkurentidele nagu Sony WF-1000XM5, Apple AirPods Pro 2 ja Google Pixel Buds Pro 2.

Aktiivne mürasummutus pole küll üldsegi kehv ja suudab üsna hästi summutada, kuid maailm on vahepeal edasi arenenud ja teistel on see veelgi paremaks länud. Äkiliste valjude helidega või inimeste vestluse puhul jääb see veidi nõrgemaks.

Samas võib kiita läbipaistvat režiimi, mis on üks parimaid ja laseb väga ehedalt läbi kõik välised helid, justkui kõrvaklappe polekski kõrvas.

Äpist saab seadistada, et kui ise hakkad rääkima, siis muusika automaatselt vaigistub ja kõrvaklapid muutuvad «läbipaistvaks». Kui kasutad seda avatud kontoris tööl olles, siis on taoline asi väga mugav ja töötab mõistlikult. Ise tuleb aga üsna selge häälega rääkida, näiteks köhatus või mõmin ei aktiveeri läbipaistvat režiimi.

Kasutusmugavus ja nutikad funktsioonid

Samsung on Galaxy Buds3 Pro-sse lisanud kuhjaga nutikaid funktsioone, nagu hääletuvastus ilma äratussõnata, mis teeb nende kasutamise väga mugavaks häälkäskluste andmisel.

Kui mõned klapid tunnevad juba eesti keelt ja lubavad seadistada mõne suure keelemudeli kõrvaklappide häälele reageerima ning isegi eesti keeles vastama, siis Samsung pakub oma virtuaalset assistenti, mis on jällegi parim siis, kui oled sukeldunud kogu oma seadmehulgaga Samsungi rüppe.

Samas saab väga hästi lasta Samsungi assistendil omale kõrva sosistada äppide teadete kokkuvõtet. Katsetades selgus, et näiteks Messengeri sõnumeid see küll ette ei lugenud, kuid ütles selgehäälselt, et sulle on messengeris sõnum. Asi seegi, isegi päris hea asi, sest nii tead täpselt, mida need piiksud ja kõllid tegelikult tähendavad. Ega polegi loota, et Samsungi assistent midagi arusaadavat eestikeelsete sõnumite kohta sisu osas veel ütleks.

Kuid virtuaalsest assistendist tähtsam on ilmselt kõnede vastuvõtt. Sellega saavad klapid väga hästi hakkama – kolm mikrofoni kummalgi klapil tagavad selge ja kvaliteetse heli, samas kui taustamüra vähendatakse tõhusalt. Kannatab rääkida ka õues kõva tuule käes - sina kuuled selgelt teisi ja teised sind, tuulekahin vaikib.

Mõned funktsioonid on lukustatud aga mitte-Samsungi omanike jaoks veidi tüütute seinte taha. See sein hoiab Samsungi uuemad Galaxy seadmed teistest seadmetest eraldi ja annab paremaid võimalusi kasutamiseks. Hiljutised Galaxy S, Galaxy volditavad või Tab S seadmed suudavad rohkem uuest seadmest välja pigistada: parema koodeki, ruumilise heli ja tehisaru funktsioonid.

Kui sellist seadet pole, ei saa kasutada Samsungi uusi tehisintellekti funktsioone, nagu sünkroontõlk, täiustatud (kvaliteetsemad) heli koodekid, nutikas dünaamiline mürasummutus jne.

Foto: Kaido Einama

Muidugi on see loogiline, et tõlkefunktsioon on saadaval ainult Galaxy telefonis Samsungi tehisintellektiga ning ka Bluetoothi ​​24-bitine / 96 kHz voogesitus kasutab ju Samsungi uut ja patenteeritud SSC UHQ koodekit, kuid näiteks dünaamilist mürasummutust poleks eriti põhjust teistele piirata. See sarnaneb pisut Apple´i oma ökosüsteemi eelistamisele, mis lubab Apple´i klappide parimaid omadusi just Apple´i nutiseadmetele.

Aku kestvus on Samsungil samuti korralik – kuni 6 tundi ühe laadimisega ja kokku koos laadimiskapsliga 30 tundi. Siiski oleks mõnel pirtsakamal kasutajal parem meel näha pikemat aku eluiga, eriti kui konkurendid pakuvad rohkem, kasvõi näiteks ühe keskmise tööpäeva jagu ilma laadimiskapsli poole pöördumata.

Plussidest ja miinustest

Samsung Galaxy Buds3 Pro-l on mõned pisipuudused, suurteks neid pidada ei saa.

Multipoint-ühenduse puudumine on üks suuremaid neist, kuna see piirab klappide kasutamist mitme seadme vahel. Samas, kui su seadmed on ühendatud Samsungi kontoga, siis peaks saama kasutada klappe ka mitme seadmega, isegi kui need pole teiste seadmetega paaritatud. Kuidas see käib, jäi paraku proovimata.

Lisaks, kuigi klapid ise on IP57 tasemel tolmu- ja veekindlad, ei ole laadimiskarp seda – see on jällegi omadus, mida paljud konkurendid juba pakuvad.

Laadimiskapsel ei eritu suurelt millestki muust, kuid läbipaistva kaane all peituvad siiski tavalisest natuke erilisemad kuularid.
Laadimiskapsel ei eritu suurelt millestki muust, kuid läbipaistva kaane all peituvad siiski tavalisest natuke erilisemad kuularid. Foto: Kaido Einama

Plussideks on muidugi nagu mainutud hea helikvaliteet ning väga korralik läbipaistev režiim. Kui kasutad Samsungi telefoniga, siis ilmselt võib reisil olles palju abi olla ka tehisaru tõlkefunktsioonist, mis seni siiski eesti keelt veel ei oska.

Kui oled Samsungi seadmete kasutaja, siis on need klapid peaaegu ideaalne valik. Heli kvaliteet on hea ning nutikad funktsioonid, nagu häältuvastus ja automaatne seadmete vahel vahetamine muudavad elu palju mugavamaks. Kui aga mürasummutus või multipoint ehk mitme seadmega ühendamine on sulle väga olulised (ja kui taskus on mitte-Samsung), tasub konkurentide valik üle vaadata.

Juhtmevabad kõrvaklapid Samsung Galaxy Buds3 Pro

Foto: Samsung

Hind: 249 eurot

Heli: 6 mikrofoni mürasummutamisega, ümbritseva heli aktiivne mürasummutus, 360 Audio tugi

Ühenduvus: Bluetooth v5.4, profiilid A2DP, AVRCP, HFP, PBP, TMAP

Kõlarielemendid: kaks kõlarielementi, 10,5 mm ja 6,1 mm läbimõõduga

Andurid: kiirendusmõõtur, güroskoop-andur, halli lähedusandur, survesensor, lähedussensor, puutesensor, VPU (Voice Pickup Unit)

Kõrvaotsiku mõõtmed: 18,1 x 19,8 x 33,2 mm

Kõrvaotsiku kaal: 5,4 grammi

Vastupidavus: kuularid IP57

Aku tööaeg: mürasummutusega kõne kuni 4,5 tundi, mürasummutusega muusika kuni 6 tundi; koos laadimiskapsli akuga mürasummutusega muusika kuulamine kuni 26 tundi; rääkimisaeg mürasummutuseta laadimiskapsliga koos kuni 22 tundi; kogu muusika mänguaeg kuni 30 tundi

Allikas: Samsung

Tagasi üles