Starman ja Elion heitlevad «ülikiire» interneti nimel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: .

Paljud Elioni ja Starmani kunded saavad tänavu kiirema internetiühenduse. Kuid hea Eesti kombe kohaselt maadlevad ettevõtted taas selle üle, kelle «ülikiire» on kiirem.





Elion ehitab uue põlvkonna fiiberoptilist võrku, mis tagab firma kinnitusel igale kasutajale vähemalt 100-megabitise internetiühenduse.



Starman ei jää vastust võlgu – juba tänavu lubab firma kasutusele võtta uue DOCSIS 3.0 tehnoloogia, mida firma nimetab samuti ülikiireks, kuna see lubab lausa 200-megabitise kiirusega ühendust.



Starman, mis pakub internetiühendust oma kaabeltelevisioonivõrgu kaudu, nimetab DOCSIS 3.0 vääriliseks vastaseks valguskaablite tehnoloogiale. «Kui fiiberoptikal töötavad tehnoloogiad eeldavad sisuliselt uue võrgu rajamist kõigisse kodudesse, siis Starmani tehnoloogia ei nõua senise kaabeltelevisiooni võrgu väljavahetamist,» selgitas firma tehnikadirektor Hanno Liiva.



Läheb naabritega jagamisele


See on kõik õige, ainult et 200-megabitine ühendus on jagatud ühe Starmani võrgu kasutajasegmendi vahel, kuhu kuulub kuni paarsada lõppkasutajat. Ehk siis tegemist on jagatud ressursiga ning 200-megabitine ühendus oleks võimalik juhul, kui kõik Starmani klientidest naabrid samal ajal oma arvutid internetist lahti ühendaks. «Reaalne kiirus jääb kusagil 10–20 megabiti kanti,»  ütles Elioni tehnoloogiadirektor Kalev Reiljan.



Ning kui Elioni võrk vajab uusi, lõppkasutaja korterini ulatuvaid valguskaableid, nagu juhtis tähelepanu Starman, siis DOCSIS 3.0 tehnoloogia vajab uusi modemeid. Need annab Starman tasuta.



Kallim lisapakett


Samal ajal teatas Elion, et testib Lasnamäel «hüperkiiret» internetiühendust, mis on kuni tuhat korda kiirem praegusest Eesti kodukasutaja keskmisest internetikiirusest. «Elion katab 2009. aasta lõpuks üle 100 000 Eesti kodu fiiberoptilise kaabli võrguga. Ettevõte plaanib lähiajal pakkuda hüperkiiret internetiühendust kodukasutajatele kõikjal Eestis,» märkis Elioni võidukas pressiteade.



Erinevalt Starmani 200-megabitisest ühendusest kindlustab valguskaabel tõesti igale kliendile vähemalt 100-megabitise kiiruse. Kuid konks on siingi – kui Elioni tehnikud on kodus ära käinud, ei tähenda see veel, et klient saabki «sajamegast» kasutama hakata.



Reiljan tunnistas, et 100 on tehniline võime, kuid tavakasutaja seda ei vaja ja esialgu ei saa ka. Pigem saab nii kiire ühendus osaks mõnest kallimast lisapaketist. «Me võime pakkuda kõigile 100 ja kunagi seda kindlasti ka teeme,» sõnas Reiljan. «Aga millise teenusega täpselt sügisel välja tuleme, sõltub veel mitmetest asjaoludest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles