Külm käes: miks muutub mobiil pakase käes kasutuks kaunaks

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külm, jää ja selfie
Külm, jää ja selfie Foto: SAFIN HAMED/AFP

Pakane on mobiiliakude surm. See reegel kehtib täpselt sama hästi täna kui aastate eest. Kümme minutit video vaatamist või Taxify äpp avatuna ees auto ootamist – ja täislaaditud akuga mobiilist saab krõbedate miinuskraadide korral tühi kasutu kaun.

Teeme selgeks, miks see ikkagi nii on, et külma käes tühjeneb aku palju kiiremini. Kusjuures kukkumine on kiire ja kiiret abi ei anna üles soojendamine. Lühidalt: põhjus on keemias.

Mobiiltelefonis tekitab elektrivõrgu ühendus liitium-ioonakus oleva positiivse ja negatiivse terminali vahel. Ühenduse loomise korral tekib akus keemiline reaktsioon, mis suunab liitiumi elektronid süsteemi ja need liiguvad aku anoodis olevast poorsest grafiidist katoodil oleva grafiidi pooride vahele. Täislaetud aku korral on elektronid seega rohkem anoodis ja tühjenemisel kogunevad järjest rohkem katoodi.  

Külm mõjub aga sellele keemilise reaktsioonile nii pärssivalt, et ei suuda enam telefoni töötamiseks vajalikku elektronide voolu toota. Ehk siis: akude mõte on hoida keemilist energiat ja muundada seda vastavalt vajadusele elektrienergiaks, külma käes see protsess aga kapitaalselt aeglustub.

Teadlaste hinnangul ei maksa arvata, et külm aku tühjeneb või suunab kõik elektronid katoodi grafiidi pooride vahele (külma käes minevat elektronid hoopis jalutama ja grafiidikohti katab kasutu vedel liitium). Tegelikult on aeglustunud keemiline reaktsioon ja sellest tulenev madal vool lihtsalt telefoni tarkvara ära lollitanud ja see lülitab ennast igaks juhuks välja. Seega saab telefon asjade käigust mõnevõrra valesti aru.

Seega: telefonid tuleb soojas põues hoida ja laadija võiks neil päevil igaks juhuks alati kaasas olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles