HIINA SPIOONISADU Holland hädas punahiina luurajatega – teadagi, mida nad sealt tahavad (2)

tehnika.postimees.ee
Uuendatud 28. aprill 2024, 12:28
Copy
Hiina spionaaž on muutunud häirivalt mastaapseks ka Hollandi suunal.
Hiina spionaaž on muutunud häirivalt mastaapseks ka Hollandi suunal. Foto: Dall-E

Hollandi sõjaväeluure ja -julgeolekuteenistus (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst ehk MIVD) avaldas 19. aprillil 2024. aasta aruandes, et Hiina on viinud läbi märkimisväärseid küberluureoperatsioone, eesmärgiga tugevdada oma sõjalisi võimekusi, kasutades ebaseaduslikult Hollandi olulisi tehnoloogiaid. See tegevus on osa laiemast püüdlusest saavutada sõltumatus Lääne tehnoloogilisest mõjust ning arendada võimekust, mis konkureerib maailma juhtivate sõjaliste jõududega.

MIVD tõi esile, et Hiina kasutab tehnoloogiate hankimiseks mitmesuguseid meetodeid: riigi toetatud küberluure, koostöö ettevõtete siseringi liikmetega, strateegilised ülevõtmised, ekspordipiirangutest ümberminek ning pöördinseneeria (reverse engineering). Eriti süstemaatiliselt sihtisid Hiina luureoperatsioonid Hollandi pooljuhtmaterjalide ja kiibitootmise, lennunduse ning merenduse sektoreid.

Hollandi luureasutused on neid tegevusi hoolikalt jälginud ning süüdistasid Hiinat avalikult küberluures esimest korda veebruaris, pärast seda, kui avastati Hiina küberluure sissetung Hollandi sõjaväevõrkudesse. Lisaks on Holland koordineerinud Ühendriikidega teatud kiibivalmistamise tehnoloogiate, nagu süvaultraviolettkiirguse (deep ultraviolet ehk DUV) seadmed, mida toodab Hollandi juhtiv ettevõte ASML, ekspordi piiramist Hiinale. Ühendriigid on samuti survestanud Hollandit lõpetama ASMLi teatud seadmete hooldamist Hiinas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles