Starlinki kosmoseinternet puutus Ukrainas kokku segajatega, Elon Musk lubab turvalisust suurendada

tehnika.postimees.ee
Copy
SpaceX-i asutaja Elon Musk videolingi kaudu Starlinki tutvustamas.
SpaceX-i asutaja Elon Musk videolingi kaudu Starlinki tutvustamas. Foto: Nacho Doce / Reuters / Scanpix

Elon Musk saatis Venemaa sissetungi järel Ukrainasse veoautotäie satelliitinterneti Starlink seadmeid ning lülitas Ukraina kohal sisse kosmoseinterneti jaamad, kuid peab nüüd kiirelt küberturvalisusega tegelema hakkama.

SpaceX-ile ja Elon Muskile kuuluv Stalink, mis pakub madalal orbiidil liikuvate satelliitide abiga kosmoseinternetti, aitas Ukraina sõjakolletes internetiühendust maapealsete terminalidega püsti hoida, kuid on viimastel päevadel kokku puutunud signaali häirijatega, mis ühendust segavad.

Elon Musk tunnistas seda Twitteris:

Foto: Ekraanipilt, Twitter

Selle ärahoidmiseks uuendati satelliitide tarkvara, mis lisab turvalisust võimalike tahtlike segajate suhtes.

Mitu tundi segatud olnud side kosmoseinternetiga saab taastatud peale tarkvarauuendust, mis maapealsed jaamad häirekindlamaks muudab. Selle väljatöötamine lükkas veidi edasi SpaceX-i uue kanderaketi Starship starti.

Samuti on Elon Musk hoiatanud, et vaenlase kontrolli all olevates või sõjategevusele lähedastes piirkondades võib Starlinki terminali kasutamine olla ohtlik, kuna raadioluurega saab selle asukoha välja peilida. Musk soovitas seadmeid sellistes kohtades, kus ainukesed töötavad ühendused on vaenlase omad, kasutada vaid äärmisel vajadusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles