Google lubab nüüd eemaldada oma telefoninumbri ja aadressid internetiotsingust

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Foto: Philipp Pistis / Pixabay

Identiteedivargustega seoses otsustas Google lubada kõigil Google´i kasutajatel taotleda oma telefoninumbri ja aadresside internetiotsingust eemaldamist.

Google põhjendab võimalust enda kohta käiva info eemaldamiseks sellega, et on juba üsna palju juhtumeid, kui kogu seda infot kasutatakse identiteedivarguseks või võltsinguteks.

Siiani sai enda kohta käivast infost Google´i otsingus lasta eemaldada näiteks isikukoodi, pangaarve numbri ja krediitkaardiandmed, pildid käsitsi kirjutatud allkirjast ja alastipildid.

Nüüd lisanduvad isiklikud telefoninumbrid, e-posti aadressid, kodused aadressid ja sisselogimisinfo.

Andmete eemaldamist saab taotleda Google´i vastavalt privaatsuslehelt, kus on täpsemalt seletatud, millise isikliku info kõrvaldamist võib taotleda ja miks.

Samas ei saa lihtsalt niisama Google´ilt info eemaldamist küsida, seda peab ka põhjendama. Google nimetab kaks tingimust, mis peavad olema kindlasti täidetud, et nad hakkaksid taotlust menetlema: kontaktandmed on otsingus tõesti olemas ja nende omaniku jaoks eksisteerib otsene või kaudne oht kannatada kahju või saada ahistatud.

Enda kohta käivate privaatsete andmetega veebilehtede eemaldamisel otsingust on piir: ühe inimese kohta saab veebivormi sisestada kuni tuhat veebiaadressi.

Muidugi ei tähenda Google´i poolt otsingust eemaldamine, et privaatne info Internetist kaob. See jääb nähtavaks otse veebiaadressile minnes või teiste otsimootoritega otsides. Mõistlik on küsida kõigepealt info eemaldamist veebilehe omanikult või veebiserveri teenuse pakkujalt. Kui kodulehelt info kustutatakse, siis kaob see peagi ka Google´i otsingust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles