Kosmosevõidujooks on alanud: mobiiliplatvorm Android 14 saab satelliitside toe

tehnika.postimees.ee
Copy
Lisaks 5G-le võivad järgmisel aastal Android 14 opsüsteemiga telefonid sõnumeid üle satelliidi saata.
Lisaks 5G-le võivad järgmisel aastal Android 14 opsüsteemiga telefonid sõnumeid üle satelliidi saata. Foto: Google

Eelmisel nädalal lõhkesid kaks uudispommi: Huawei tõi välja ilmselt maailma esimese satelliitsõnumisidega nutitelefoni, edestades mõne päevaga Apple´it, kelle uued iPhone 14 telefonid teevad sedasama. Google ei taha kosmosevõidujooksus maha jääda ning lubab nüüd oma järgmise põlvkonna nutiseadmete operatsioonisüsteemile Android 14 ehitada samuti kosmoseside toe.

Androidi arendustiim pidi nüüd välja töötama lahendust satelliidiühendusega ühildumise jaoks ja see tugi on kavandatud juba Androidi järgmisele versioonile, mille nimeks saab Android 14, kirjutab 9to5Google.com. Uus versioon peaks välja tulema 2023. aasta keskel või lõpus ehk umbes just sel ajal, kui SpaceX ja T-Mobile plaanivad avada mobiilse sõnumisaatmise võimaluse üle satelliitide.

Kosmosesidest ei maksa nii palju oodata, kui maapealsest 5G ühendusest. Arendajad pakuvad võimalikuks andmeühenduse kiiruseks kõigest 2-4 megabitti sekundis, mis tuletab meelde «vanu häid» GPRS-i aegu. Kuid eks seegi on levist väljas olles parem kui üldse mitte midagi ning vähemalt hädavajalikud tekstisõnumid saab ära saata.

Järgmises etapis võivad tulla juba kindlad sõnumiäpid, mis toetavad teksti saatmist ja vastuvõtmist üle satelliitide ning sealt edasi võib loota juba kiirema andmeside peale, kuid kas sellega ka praegused telefonid hakkama saaksid, pole veel teada. Hädaabi-sõnumi saatmiseks pidid aga Starlinki ja T-Mobile´i teatel sobima ka enamus praegu kasutusel olevaid uuemaid telefone.

See tähendab, et ka Google´i enda uue põlvkonna telefon Pixel 8, millest pole veel palju teada, võib samuti saada uue operatsioonisüsteemi toega satelliit-andmeühenduse.

Android 14 ei pruugi veel olla lahenduseks nutitelefoniga üle satelliidi kiire interneti kasutamiseks, vaid annab esialgu seadmetele toe hädavajalikke SOS-sõnumeid saata, kui oled näiteks eksinud või hädas ja maapealsest mobiililevist väljas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles