iPhone 14 satelliidisõnum päästis Alaskal esimese inimelu

tehnika.postimees.ee
Copy
SOS-sõnumi saatmiseks juhendab iPhone 14, mis suunas peab telefoni liigutama, et oleks parim satelliidisignaal.
SOS-sõnumi saatmiseks juhendab iPhone 14, mis suunas peab telefoni liigutama, et oleks parim satelliidisignaal. Foto: kaader videost / Apple

Apple´i sel sügisel poodidesse jõudnud iPhone 14 sisaldab ka ühepoolset satelliitsidest, millega saab päästeteenistustele SOS-sõnumeid saata. Nüüd on teadaolevalt esimene inimene tänu sellele võimalusele Alaskal maapealsest mobiililevist väljas olles ellu jäänud.

1. detsembril asus mees lumesaaniga teele Norvikist Kotzebuesse Alaskal, kui sattus teel olles hätta. Mis täpsemalt juhtus, seda Alaska avaliku ohutuse amet ei täpsustanud, kuid peale hädakutsungi saamist teadsid päästjad koordinaatide järgi täpselt, kuhu minna.

Kasutaja lülitas 66. laiuskraadil sisse Apple iPhone Emergency SOS teenuse, mis edastab läbi Apple´i keskuse kohalikule päästeteenistusele abivajaja kontaktid ning täpsed koordinaadid. Kuigi USA-s ja Kanadas saadaolev teenus ei töötavat Apple´i sõnul kõrgemal kui 62. laiuskraad, sai SOS-signaal üle satelliidi siiski ära saadetud ja päästjad jõudsid kiiresti kohale.

Kuna side on ühepoolne (telefonist satelliidi suunas), siis küsib iPhone enne olenevalt hädaolukorrast mõned vajalikud küsimused, et saaks kogu info korraga päästeteenistustele ära saata.
Kuna side on ühepoolne (telefonist satelliidi suunas), siis küsib iPhone enne olenevalt hädaolukorrast mõned vajalikud küsimused, et saaks kogu info korraga päästeteenistustele ära saata. Foto: Apple

Lähimad vabatahtlikud päästjad Nimiuk Pointist asusid kohe teele ja leidsid mootorsaaniga sõitnu karmis pakases üles, mees toimetati Kotzebuesse ja tal ei olnud vigastusi. Päästjate sõnul olid koordinaadid olnud väga täpsed ja hädasolija leiti hetkega.

iPhone 14 teenus on esimesed kaks aastat tasuta, praegu töötab see vaid USA-s ja Kanadas. Järgmisel aastal on oodata laienemist Prantsusmaale, Saksamaale, Iirimaale ja Ühendkuningriiki. Teoorias võiks aga SOS-side katta kogu maailma, välja arvatud pooluste lähedal olevad alad kaugel põhjas ja lõunas.

Satelliidiühendusega telefoni on veel välja kuulutanud Huawei ja Bullitt Group (Cat, Motorola), ka Google on teada andnud, et uus operatsioonisüsteem Android 14 saab sellise teenuse toe.

Vaata videost, kuidas Apple´i SOS-teenus üle satelliidi töötab:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles