Elon Muski SpaceX hakkab ehitama riikliku julgeoleku satelliidivõrku Starshield

tehnika.postimees.ee
Copy
Starshieldi tutvustaval kodulehel on pilt võimalikust uuest satelliidist, mis hakkab pakkuma teenuseid sõjaväele ja julgeolekuasutustele.
Starshieldi tutvustaval kodulehel on pilt võimalikust uuest satelliidist, mis hakkab pakkuma teenuseid sõjaväele ja julgeolekuasutustele. Foto: SpaceX

Ukraina sõjaväge palju aidanud Starlinki kosmoseinterneti kõrvale plaanib tehnoloogiamiljardär Elon Muski kosmosefirma SpaceX rajada nüüd järgmisena puhtalt militaarse satelliidivõrgu Starshield, mille annab USA julgeolekujõudude käsutusse. Madalalt orbiidilt on võimalik Maa kohta palju väärtuslikku luureinfot koguda ja muudki teha.

Starlinki on pidanud ohuks nii Venemaa kui Hiina. Hiina on lausa teinud plaane see SpaceX-i kosmoseinterneti võrk ära hävitada, Venemaa on hoiatanud SpaceX-i juhti Elon Muski aga Ukraina abistamise eest, sest ta pakkus ukrainlastele nii maajaamu kui leviala (Musk küll lubas vahepeal Starlinki kulusid Ukrainas enam mitte kinni maksta, kuid mõtles siis ümber). Starshield on aga otseselt militaarkasutusse mõeldud ja peaks veelgi rohkem ärritama nii Venemaad kui Hiinat.

SpaceX on varemgi kaitsejõududega koostööd teinud. 2020. aastal tehti kokkulepe näiteks madalal orbiidil satelliitide abiga hüperhelikiirusel rakettide jälgimiseks. Selleks kasutatakse nii optikat kui infrapunaradareid. 2021. aastal hakati katsetama satelliit-interneti kasutamist maapealsete tugipunktide ja sõjalennukite vaheliseks sideks.

Samuti on Ukrainas tõestatud, et katkematu internet lahinguväljal Starlinki näol on ülioluline. Kinnitamata andmetel olevat Starlinki maajaama kasutatud ka Ukraina mehitamata paatidel, millega rünnati Sevastopoli sadamat.

SpaceX-i kodulehel mainitakse Starshieldi omadusena veel ka lisaturvalisusega valitsustasemel andmeside võimalust, mis tagatakse krüpteerimisega ning satelliitide vahelise laser-sidega.

Kas selline hakkabki välja nägema SpaceX-i uus militaarsatelliit? Pilt on pärit Starshieldi kodulehelt. Firma ise pole teemat veel täpsemalt kommenteerinud.
Kas selline hakkabki välja nägema SpaceX-i uus militaarsatelliit? Pilt on pärit Starshieldi kodulehelt. Firma ise pole teemat veel täpsemalt kommenteerinud. Foto: SpaceX

Tehniliste detailide kohta on teada siiski veel üsna vähe, mida Starshield endast täpsemalt kujutab. SpaceX mainib oma kodulehel, et süsteem keskendub esialgu kolmele valdkonnale: täpne pildistamine, üliturvaline andmeside ja «kasulike koormuste» paigaldamine oma satelliidiplatvormile ehk «bussile». Platvorm pidi olema modulaarne, seda saab jooksvalt täiendada uute lahendustega.

Riiklikule kliendile lubatakse, et Starshieldi tihe ja madalal Maa orbiidil asuv satelliidivõrk tagab pideva ühenduvuse kõigi orbiidil olevate teiste satelliitidega ning SpaceX annab lisaks võimaluse kiirelt startida valitsusele vajalike satelliitidega. See tagab alati hea ligipääsu kosmosele.

SpaceX ise pole ametlikes kanalites Starshieldi veel välja kuulutanud ja ka Elon Musk Twitteris on seni vaikinud uue satelliidivõrgu kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles