Venemaale ei saa enam ametlikult müüa ühegi tootja protsessoreid (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Venemaal disainitud protsessor Elbrus on küll tootmiseks valmis, kuid Taiwanilt ei saadeta neid enam tellijale vaatamata sellele, et kiip on venelaste endi poolt välja arendatud.
Venemaal disainitud protsessor Elbrus on küll tootmiseks valmis, kuid Taiwanilt ei saadeta neid enam tellijale vaatamata sellele, et kiip on venelaste endi poolt välja arendatud. Foto: MCST

Pärast seda kui Hiina keelas oma Loongsoni protsessorite ekspordi ja Taiwanilt, ei ole võimalik tarnida isegi Venemaa enda välja töötatud Elbruse ja Baikali kiipe, pole vähemalt ametlikult ühtegi viisi mõnda moodsat protsessorit idanaabri juurde tarnida. Kogu IT-äri peab kuni 2028. aastani kolima põrandaaluse varustuse peale, sest alles selleks ajaks saaks tööle kohalik MCST protsessoritööstus.

Ukraina invasiooniga kehtestatud sanktsioonide tõttu ei saa nüüd enam Venemaale tarnida Inteli, AMD, Qualcommi ega ühegi teise lääne tootja kiipe. Taiwanil on koguni kehtestatud ametlik keeld üle 25 MHz jõudlusega kiipide ekspordiks, mis tähendab, et isegi nõrgemate pesumasinate elektroonikat ei tohi ametlikult Venemaale saata.

Hiljuti tabas idanaabreid veel üks valus löök – Hiina enda arendatud Loongson ei jõua idanaabri arvutitesse-serveritesse, millele pandi lootused sanktsioonide murdmiseks ning nüüd ka venelaste enda arendatud Baikali ja Elbruse protsessorid, kuna neid pidi valmistama Taiwani firma TSMC ja neid keeldutakse edaspidi tootmast.

Venemaal endal aga pole veel sellisel tasemel kiipide tootmise võimekust, kirjutavad Tom's Hardware ja Meduza

Idanaabri kõige arenenum kiibitootja MCST suudab praegu valmistada 90 nm tehnoloogiaga mikroskeeme, mis on mitmeid põlvkondi vana tehnoloogia, kuid Taiwanil asuv maailma suurim kiibitootja TSMC oleks pidanud neile tellimuse järgi hakkama tarnima 16 nm tehnoloogiaga protsessoreid.

AMD ja Intel teatasid juba veebruaris, et lahkuvad Vene turult. Sama seis on mobiilivõrgu seadmete tarnijatega – kõik 4G- ja 5G-seadmete tootjad, nii Huawei, Nokia kui Ericsson, on teatanud sealselt turult lahkumisest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles