Insenerid panid kokku tehisintellektiga humanoidroboti, mis hakkab inimese moodi tegutsema (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Üks vähestest piltidest, mis avaldatud uue Figure 01 humanoidroboti kohta näitab, et see kõnnib inimese moodi.
Üks vähestest piltidest, mis avaldatud uue Figure 01 humanoidroboti kohta näitab, et see kõnnib inimese moodi. Foto: Figure.ai

Idufirma Figure, mis tõi märtsi alguses vargsi suurema kärata välja oma humanoidroboti, tahab raua ühendada iseõppiva tehisintellektiga, mis paneb masina oma mõttetarkuse jõul liikuma ja käituma nagu inimese.

Brett Adcocki asutatud idufirma, kuhu kuulub endisi insenere Google´ist, Boston Dynamicsist, Teslast ja Apple´ist, ehitab nii-öelda üldotstarbelist, kahejalgset ja tehisintellektiga juhitavat humanoidrobotit, mis hakkab kasutama masinõppe viimaseid saavutusi nii sujuvaks liikumiseks, suhtlemiseks kui keeruliste ülesannete lahendamiseks. Ettevõte loodab, et just nüüd on selliste robotite tehnoloogia saavutanud läbimurdelise taseme, nii et taolised robotid pole enam robotlikult kohmakad ega masinlikud, vaid liiguvad ja suhtlevad üsna samamoodi, nagu lihast ja luust inimesed.

«Me suudame ühiselt luua inimkonnale parema tuleviku tehisintellekti ja robootika ristumiskohal,» ütles idufirma juht Brett Adcock väljaandele TechCrunch. «Meil on olnud õnn palgata maailma parimad tehisintellekti, elektroonika, tarkvara ja robootika oskustega spetsialistid. Meie meeskond usub, et oleme jõudnud punkti, kus saame edukalt müüma hakata roboteid, mis on viimase kahe aastakümne jooksul olnud mõeldud peamiselt teadus- ja arendustegevuseks.»

Maailmatasemel meeskond on siiani oma tööd avalikkuse tähelepanu alt väljas hoidnud, kuid märtsi alguses avaldati Figure.ai kodulehel esimesed pildid, video ja kirjeldused. Hetkeolukorda kirjeldab aga idufirma nii: ainuüksi USA-s on kümme miljonit töökohta, kuhu inimesed ei taha enam minna liiga väikese palga või ebameeldiva töö pärast. Just neisse ametitesse ongi oodatud humanoidrobotid.

Arvutis on uue humanoidroboti CAD-joonised juba valmis ja umbes selline võiks see masin välja näha. Figure.ai juhtide sõnul on inimesekujulisse korpusse üsna raske kõik vajalikud seadmed ära mahutada, aga välimuse suhtes ei kavatseta suuri kompromisse teha.
Arvutis on uue humanoidroboti CAD-joonised juba valmis ja umbes selline võiks see masin välja näha. Figure.ai juhtide sõnul on inimesekujulisse korpusse üsna raske kõik vajalikud seadmed ära mahutada, aga välimuse suhtes ei kavatseta suuri kompromisse teha. Foto: Figure.ai

Figure.ai ennustab, et tööjõul põhinev majandus, nagu me seda praegu teame, muutub peagi tundmatuseni. Robotid, mis suudavad mõelda, õppida, arutleda ja oma keskkonnaga suhelda, on lõpuks võimelised täitma mõnesid ülesandeid palju paremini, kui inimesed. Kuna kaupade ja teenuste hindu mõjutab kõige rohkem käsitsitöö kõrge hind, mis moodustab ligikaudu 50% maailma SKTst (40 triljonit eurot aastas), siis võivad robotid vahetada välja selle käisitsitöö paljudes kohtades tehastest põllumajanduseni. 

Ettevõte ennustab, et peagi muutub inimtööjõud hinnalt samaväärseks roboti rentimise hinnaga, mis viib aja jooksul inimesed teatud majandusahelatest täielikult välja viia, kuna robotid saavad ise ehitada teisi roboteid, mis viib omakorda hinnad veelgi alla.

Käsitsitöö võib muutuda vabatahtlikuks, kirjutatakse Figure.ai lehel ja robotiseeritud tootmine võib kaasa tuua odavama hinnaga kaupade ja teenuste rohkuse.

Figure´i uus universaalne robot näeb välja veidi sarnane Tesla Optimuse humanoidiga, mis pole imekspandav, kuna ka Tesla robootikainsenere on ettevõtte ligi 40 töötaja seas. Samuti on idufirmas Boston Dynamicsist lahkunud robootikuid. See firma on juba aastaid arendanud sujuvalt liikuvat inimesekujulist robotit Atlas, mis suudab juba hüpata ja joosta ning kohati inimesest keerulisemaid liigutusi teha.

Ettevõttega on liitunud ka tehnikajuht Dr Jerry Pratt, kellel on üle 20-aastane humanoidroboti arendamise kogemus DARPA Humanoid Robotics Challenge´il osalenud teadustiimi juhtimisel.

Figure.ai meeskond lõpetas täismahus humanoidroboti esimese prototüübi ehitamise vaid kuue kuuga ja alustab testimist juba lähikuudel, öeldakse idufirma pressiteates.

Esimene humanoidrobot kannab nime Figure 01 ning ühendab inimese kuju osavuse ja tipptasemel tehisintellektiga, et täita mitmesuguseid ülesandeid erinevates tööstusharudes, nagu tööstuslik tootmine, logistika, laondus ja jaemüük. Pikemas perspektiivis kavatsetakse Figure 01 humanoidid tuua ka koduabilisteks, kaugemas tulevikus aga võimalike uute uurimisjaamade ehitamiseks teistele planeetidele.

«Usume, et üldotstarbelised humanoidrobotid on palju kasulikumad kui üheotstarbelised robotid, mis on praegu kasutusel,» ütles Adcock.

Figure.ai on avaldanud ka tutvustusvideo, kus pole veel näha valmis robotit, vaid ideed, milline võiks humanoid välja nägema hakata, kuid kujutised olevat võetud CAD mudelitest, mille põhjal tegelikku masinat ehitatakse:

Robot saab olema täiselektriline, 1,6 meetri pikkune, 20-kilorammise kandevõimega ja kaalub ise 60 kilogrammi. Aku tööaeg on viis tundi, seega masina tööpäev peab kestma veel inimesest kolm tundi vähem.

Kõige suuremat potentsiaali nähakse taolisel masinal logistikas ja laonduses, kus saab katuse all töötada ning kus inimestega kokkupuudet on minimaalselt. Kuid see ei saa loomulikult olema piiriks, sest tulevikurobotid võiksid edukalt hakkama saada ka inimeste läheduses ja võiksid suhelda inimestega vabalt, nagu ChatGPT.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles