Päevatoimetaja:
Kaido Einama

VIDEO Ukrainlased hakkavad enda toodetud väikelennukiga vaenlase droone jahtima (1)

Copy
Pildil on Ühendkuningriikides kasutatav Ukraina väikelennuk A-22, mida nimetatakse ka Foxbatiks. Nagu näha, on snaipril seda tüüpi lennukist väga hea vaade, kuna tiivad ei jää ette. Foto on illustreeriv.
Pildil on Ühendkuningriikides kasutatav Ukraina väikelennuk A-22, mida nimetatakse ka Foxbatiks. Nagu näha, on snaipril seda tüüpi lennukist väga hea vaade, kuna tiivad ei jää ette. Foto on illustreeriv. Foto: Alan Wilson / Wikimedia Commons

Ajal, mil Venemaa on F-16 hävitajate saabumise ootuses erilise tähelepanu alla võtnud Ukraina lennuväljad, on ukrainlased välja mõelnud aeglaste droonide tõrjumiseks oluliste sihtmärkide ümbruses uue lahenduse: nende endi toodetud väikelennuki Aeroprakt A-22 pardalt «nopib» snaiper lähenevaid aeglaseid lennumasinaid ükshaaval maha.

Ukraina ebatraditsioonilised lahendused Vene droonide allatulistamiseks on võtnud uue pöörde. Taevasse on ilmunud ülikerge Ukrainas toodetud lennuk, mis kannab pilooti ja snaiprit, viimane sihib ja tulistab mehitamata õhusõidukeid ehk UAVsid.

Droonide vastu on ukrainlased leiutanud mitmeid nippe. Näiteks maapinnalt kasutatakse madalal lendavate Iraani UAVde vastu Türgi «linnujahipüsse», samuti kokku ühendatud automaate, mille valangutega saab katta suuremat ala.

Praegu on selle uue lennukilahenduse kohta teada veel üsna vähe, kuid märkimisväärne on, et tarvitatakse Ukrainas valmistatud lennukit Aeroprakt A-22, mida on varemgi Ukraina sõjas nähtud, kuid hoopis teistsugustel missioonidel.

Väikelennukit A-22 on aga erinevatel andmetel kasutatud ka varem sõjas ühesuunalise ründedroonina. Vähem kui kuu aega pärast Iraani Shahed-seeria tootmise alustamist Venemaal leidis selle tehase üles oletatavasti just seesama väikelennuk A-22, mis oli ümber ehitatud suitsiidilennukiks. See lendab kuni 1095 km kaugusele, millega võibki olla seletatav, miks Venemaal saavad pihta sihtmärgid kaugemal kui tuhat kilomeetrit Ukraina piirist.

Hiljuti ilmus sotsiaalmeediasse video, kus on näha droone püüdvat kerglennukit treeningmissioonil, võttes maha väikest lennukikujulist tiibadega UAVd, mida kasutati sihtmärgina.

Snaiper istub piloodiga kõrvuti ja sihib, kui lennuk droonile läheneb. Video lõpus tabab drooni kuul, lennuvahend kukub alla.

Ukraina ajakirjaniku Roman Bochkala sõnul pärineb idee panna snaiper ülikergele lennukile Ukraina kaitseluureametilt (GUR). Ajakirjaniku sõnul osteti lennuk vabatahtlike annetatud 35 000 dollari eest, vahendab War Zone.

Snaiper on relvastatud püssiga Maljuk, mis on samuti Ukraina enda toodang ning kasutusel erioperatsioonide vägedes.

Bochkala kirjutab Telegramis, et hiljutistele Vene ballistiliste rakettide rünnakutele erinevatele Ukraina lennuväljadele eelnes Vene luuredroonide sihtmärkide fikseerimine õhust, mis kestis kuni kuus tundi, määrates kindlaks rünnaku täpseid koordinaate. Patrioti õhutõrjesüsteemid on tema sõnul liiga kallid luuredroonide hävitamiseks, samas kui muud maapealsed kaitsesüsteemid ei pruugi piisavalt tõhusad olla.

Lisaks sellele, et A-22 on suhteliselt lihtne ja odav, on see ka stabiilne ja lihtne lennata. Kõrgel asuv tiib ja avar kabiin annavad laskurile väga hea vaatenurga.

Sellise lihtsa lahendusega, mis nõuab siiski meeskonna suurt osavust, kavatsevad ukrainlased aeglasi droone püüdma hakata. Sihtmärk on näha otse armatuurlaua all aknast väljas.
Sellise lihtsa lahendusega, mis nõuab siiski meeskonna suurt osavust, kavatsevad ukrainlased aeglasi droone püüdma hakata. Sihtmärk on näha otse armatuurlaua all aknast väljas. Foto: kaader videost / Bochkala_War

Vene droonide vastu on selline lahendus eriti tõhus kaugel rindejoone taga, kuhu saadetaksegi peamiselt aeglasi Iraani päritolu Shahede. Relvastatud A-22 võiks nende vastu hästi kaitsta ka väärtuslikke Ukraina lennuvälju.

Sihtmärk peab siiski olema aeglane ja sirgelt ühes suunas liikuv, nii nagu on suitsiididroonid.

Probleemiks võib olla taolise lahenduse juures ka droonide piisavalt varajane avastamine, nende sihtmärgi tähtsuse määramine ja õhusõiduki meeskonna valmisolek õhku tõusta. See kõik võtab aega.

Kuid arvestades Vene droonide tegevuse ulatust Ukrainas ja nende levikut rindejoonest väga kaugele, pole see tõenäoliselt viimane kord, kui nähakse ebatraditsioonilisi uusi lahendusi. Eriti nüüd, kui Ukraina lennuväljad on suuremas ohus droonide juhitud Vene raketirünnakute tõttu, on relvastatud ultrakergest lennukist, mis võib kaitsta väärtuslikke sihtmärke, palju abi.

Tagasi üles