Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Sõjaväelased said mobiiliäpi, mis aitab aru saada, mis sõjaväljal toimub

Copy
MEGA-Army on nagu sõjaväelase «linnumääraja»: tuvastab kaugelt vaenlase tehnikat ja ütleb, millega tegu.
MEGA-Army on nagu sõjaväelase «linnumääraja»: tuvastab kaugelt vaenlase tehnikat ja ütleb, millega tegu. Foto: IDDEA
  • Laadi ka endale - Google´i ja Apple´i äpipoodides on Mega-Army juba saadaval.
  • Sõjaväelased saavad tuvastamiseks ette anda mitmeid andmeallikaid LIDARist öönägemise seadmeni.

Ehkki lahingusse minnes kästakse mobiiltelefon koju jätta, on sellest siiski peagi sõjaväljal abi, selgub. Nimelt on valmimas tehisaruga juhitav mobiilirakendus, mis annab täpselt teada, mis sõjamasinad ja relvad ümbruses liiguvad.

Tehisintellekti (TI) integreerimine sõjalistesse operatsioonidesse on muutmas maismaa sõjapidamist, parandades võimekust keerulises keskkonnas. Kuna sõjalised kokkupõrked arenevad mitmedimensioonilisteks, kus on kaasatud nii küberrelvad kui kosmoseseadmed, on tehisintellekti roll muutunud üha olulisemaks.

Vaenlase maismaasõidukite kiire ja täpne tuvastamine ongi nüüd üks väga tähtis võime. Sellega tegelevad ka mitmed Eesti kaitsetööstusettevõtted: Threod Systemsi luuredroon näiteks oskab tarkvaraga tuvastada sihtmärgi tüübi, Vegvisiri soomusest läbi nägevad virtuaalprillid aga märgistavad samuti, millised objektid nii nähtavas kui kaugemas ümbruses on liikvel, kogudes andmeid teistest süsteemidest ning märkides ära, kas tegemist on oma või vaenlase sõidukitega.

Uus MEGA-Army rakendus kasutab samamoodi erinevaid allikaid ja tehisintellekti, et täiustada seda protsessi, analüüsides suures koguses andmeid. See võimekus on hindamatu lahinguväljal ning sama oluline seire- ja luuretegevustes (ISR), kus õigeaegne ja täpne teave on tõhusate sõjaliste operatsioonide jaoks hädavajalik, kirjutab Army Recognition.

Ajaloolised sõjapidamise kontseptsioonid, kus maismaalahingud olid rahvarohke personali ja lahingutehnikaga, on tehisaru võimekuse tõttu peagi ümber defineeritud. Masinjuhtimisest mõjutatud tulejõu kasvav domineerimine toob esile reaalajas lahinguvälja jälgimise ja täpsusrelvade tähtsuse. Võidab see, kellel on parem ülevaade.

Nii tuvastab äpp Saksa Leopardi tanki, kuid muidugi saab tehisaru hakkama ka kehvema pildivaatega.
Nii tuvastab äpp Saksa Leopardi tanki, kuid muidugi saab tehisaru hakkama ka kehvema pildivaatega. Foto: IDDEA

USA merejalavägi näiteks rõhutab, et tõhusate vastumeetmete rakendamiseks on vaja signatuuride haldamist, et vältida avastamist ja vaenlase poolt sihtimist, samas hõlbustab täiustatud sensorväljade, pilvandmetöötluse ja ühendatud sensorite kasutamine vaenlase enda tehnika ja elavjõu avastamist, luues reaalajas digitaalseid mudeleid lahinguväljast.

MEGA-Army ongi selline mobiilirakendus, mis on loodud otseajas sõjalise varustuse tuvastamiseks ja identifitseerimiseks, kasutades TI-toega pildituvastust. Tööriist toetab laia valikut kaitseoperatsioone ning sellel on pidevalt uuendatav andmebaas enam kui 1200 erinevat tüüpi sõjavarustusest kogu maailmas.

Äpi on välja töötanud Belgia ettevõte IDDEA ehk International Digital Defence Equipment Agency, mis on teinud olulisi arendusi militaarkasutuses tehisintellekti valdkonnas luure- ja identifitseerimise sõjaliste rakenduste loomisel.

See rakendus on murranguline edusamm sõjalistes operatsioonides, võimendades tehisintellekti piltide analüüsimiseks ja tõlgendamiseks, mis on luure ja strateegilise planeerimise jaoks ülioluline.

MEGA-Army kasutab pildimääramist, et tuvastada maismaasõidukite spetsiifilisi omadusi, nagu kere kuju, suurus, relvastus ja andurid. Viimased võivad kiirata nii soojust kui raadiolaineid, mida saab tuvastada ning samuti tehisarule ette sööta.

Treenides tehisintellekti tohutute andmekogumitega, sealhulgas erinevate sõidukimudelite piltidega, õpib süsteem neid visuaalsete omaduste põhjal tuvastama. See meetod parandab suutlikkust andmeid töödelda ja analüüsida, aidates sõjaväelastel tuvastada ja mõista sõidukite omadusi ja andmeid otse lahinguväljal.

Sõjaväe rakendustes täiustab MEGA-Army rakendus andmeanalüüsi erinevatest allikatest, olgu need siis sõdurid maapinnal, mehitamata õhu- või maismaasõidukid või eraldi maakaamerad. See toetab paremat olukorrateadlikkust, aitab otsuste tegemisel ja parandab reageerimisaega. 

Tehisaru kasutamise üks peamisi eeliseid maasõidukite tuvastamisel ongi võime kasutada mitmeid andmeallikaid. Sellised tehnoloogiad, nagu LIDAR ja infrapunapildistamine, saab ühendada, et parandada algoritmi täpsust. Nii võib sõidukeid tuvastada isegi kehvades ilmaoludes ning näiteks öösel pilkases pimeduses, kui termokaamera siiski sõiduki kuju näitab.

MEGA-Army rakenduse võimekuse uurimiseks saab selle igaüks endale nutitelefoni alla laadida kas Google Play või App Store'i äpipoodidest.

Belgia firma on tootest teinud ka tutvustusvideo:

Tagasi üles