Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Koos F-16 lennukitega saabuvad Ukrainasse ka hävitajad, mis ootavad pihtasaamist (1)

Copy
Vaenlase hämmastuseks võivad F-16 hävitajad ilmuda peagi massiliselt igale poole Ukrainasse ja nende tabamine on igati oodatud.
Vaenlase hämmastuseks võivad F-16 hävitajad ilmuda peagi massiliselt igale poole Ukrainasse ja nende tabamine on igati oodatud. Foto: Inflatech

Kui Ukrainasse saabusid esimesed HIMARSid, algasid Tšehhi batuuditehases kibekiired tööpäevad: sealgi hakati valmistama HIMARSe. Nüüd, kui Ukrainas on teinud esimesed lennud F-16 hävitajad, tuleb sõbralike naabrite tootmisliinidelt uusi tooteid: seekord täispuhutavaid lennukeid. Need peibutised peavadki pihta saama.

Ukraina saab Tšehhi riigilt ilmselt peagi täienduseks täispuhutavaid F-16 hävituslennukite makette, mis on mõeldud Venemaa sõjalennukite ja droonide eksitamiseks. Tšehhi ettevõte Inflatech esitles neid hiljuti Taani kaitsetööstuse näitusel Industry Days, kirjutab War Zone.

Pärast seda, kui Ukraina sai esimesed F-16 hävituslennukid NATO liitlastelt, on Inflatech täiendanud oma täispuhutavaid tooteid, mis kannavad nüüd kaugelt silmatavaid Ukraina õhuvägede tunnusmärke. Kuna Inflatech on varemgi varustanud Ukrainat mitmesuguste pettemakettidega, on väga tõenäoline, et needki uued peibutised jõuavad peatselt Ukrainasse, et eksitada Vene sõjaväelasi ja päästa päris hävituslennukeid vaenlase rünnakutest.

On levinud kinnitamata teateid, et USA on samuti varustanud Ukrainat F-16 makettidega ning Ukraina toodab juba neid ise. Venemaa-Ukraina sõjas on varem nähtud mitmeid droonikaadreid õhurünnakutest, kus ilmselt hävitati päris sõjatehnika asemel just nimelt peibutisi, mis ei pruugi aga alati olla täispuhutavad koopiad. 

2023. aasta augustis teatas Ukraina oligarhile Rinat Ahmetovile kuuluv Metinvest Group üle 250 radarisüsteemide ja haubitsate D-20/D-30/M777 täispuhutavate makettide tootmisest sõjaväe jaoks. Samuti väitis ettevõte, et Venemaa hävitas edukalt Ukraina Malakhiti radari maketi.

Kümned miljonid õhupallide peale

Venemaa olevat HIMARSi kasutuselevõtu esimestel nädalatel peibutusvahenditele raisanud vähemalt kümme Kalibri tiibraketti hinnaga 6 miljonit eurot tükk, kuid sai see-eest propagandakaadreid, nagu oleks USA sõjatehnikat hävitatud.

F-16 hävituslennukite saabumist Kiievisse on peetud oluliseks tõukeks Ukraina vastupanu- ja pealetungioperatsioonidele, kuid neid ei peeta siiski päris imerelvadeks. Esimene teade lennukite saabumisest avaldati 2024. aasta juulis, millele järgnes Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi avaldus, milles ta tänas NATO liitlasi abi eest.

Need on ehtsad F-16 hävitajad Ukraina eraldusmärkidega, mida näidati avalikkusele esimest korda 4. augustil. Samal ajal peaks aga mitmesse kohta ilmuma nende täispuhutavad ja puidust koopiad, et peibutada venelasi kalleid rakette raiskama.
Need on ehtsad F-16 hävitajad Ukraina eraldusmärkidega, mida näidati avalikkusele esimest korda 4. augustil. Samal ajal peaks aga mitmesse kohta ilmuma nende täispuhutavad ja puidust koopiad, et peibutada venelasi kalleid rakette raiskama. Foto: Ukraina õhujõud / Scanpix

Zelenskõi kõne ajal olid tema selja taha pargitud kaks Ukraina eraldusmärkidega F-16 hävituslennukit, samal ajal kui kaks teist lennukit lendasid formatsioonis taeva all.

Zelenskõi kinnitas 4. augusti kõnes, et Ukraina piloodid õpivad hävituslennukite juhtimist ja on peagi valmis neid lahingus kasutama. Kuigi ei ole täpselt teada, kui palju F-16 lennukeid Ukraina hetkel omab, on NATO liitlased lubanud tarnida riigile üle 60 hävitaja. Arvatakse, et umbes kümme on juba saabunud.

Lennuk seljakotti: peibutis on kokkupakitult umbes selline.
Lennuk seljakotti: peibutis on kokkupakitult umbes selline. Foto: Inflatech

Inflatech aitab «lennukiparki» suurendada

Tšehhi firma Inflatech on pikka aega tootnud täispuhutavaid sõjalisi makette, sealhulgas tanke, raketiheitjaid, radarisüsteeme, hävituslennukeid, sõjaväeautosid ja isegi mereväe ujuvaid sihtmärke. Need maketid saab üles seada mõne minutiga ning see nõuab vaid paari inimest.

Ettevõtte sõnul on nende toodetavad maketid täismõõdus ja väga täpse kujuga ning  kerged. Lisaks sisaldavad need radarijäljendi generaatorit ja soojushalduse süsteemi, mis jätab termokaameratesse ehtsa sõjatehnika jälje ning aitab eksitada veel tõhusamalt, kaitstes tegelikke sihtmärke vaenlase rünnakute eest. Mõned tankimaketid on isegi liikuvad.

Selliste pettevahendite kasutamine sõjapidamises on dokumenteeritud juba ammustest aegadest ning droonide ja kaugrünnakuteks võimeliste täppisrelvade ajastul muutuvad need nipid veelgi olulisemaks.

Natuke tühi: selline näeb välja Inflatechi M1 Abramsi tank, mis täispuhutuna ning lisaseadmega varustatult jätab õige kuju ja soojusjälje ka termokaamerasse.
Natuke tühi: selline näeb välja Inflatechi M1 Abramsi tank, mis täispuhutuna ning lisaseadmega varustatult jätab õige kuju ja soojusjälje ka termokaamerasse. Foto: Michal Cizek / AFP / Scanpix
Tagasi üles