Üleeuroopaline elektrooniline ID võib peagi saada tegelikkuseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart ja SIM-kaart.
ID-kaart ja SIM-kaart. Foto: Elmo Riig / Sakala
Kui praegu käimasolev üleeuroopaline projekt STORK (Secure identity across borders linked) õnnestub, saavad Eesti elektroonilise isikutunnistuse omanikud varsti kasutada ka välismaiseid e-teenuseid.

Praegu on mõeldamatu, et Eesti isikutunnistusega saaks välismaistesse e-teenustesse sisse logida, samuti kipuvad meie kohalikud e-teenused tundma ainult kodumaiseid autentimisvahendeid, rääkis STORKi üheks oluliseks mutriks nimetatud ASi Sertifitseerimiskeskus sertifitseerimise valdkonna juht Tarvi Martens Eesti Ekspressi väljaandele Homme.

Martensi sõnul unistavad nii mitmedki Eesti e-teenused võõramaalaste identifitseerimisest, näiteks võiksid ülikoolid olla üsna õnnelikud, kui välismaa tudengihakatised saaksid sisseastumisel kasutada oma elektroonilist isikutunnistust. Just sisseastumistaotluste esitamine on üks e-teenus, mis STORKi käigus välismaalaste ka avatakse, lisaks lubatakse portaalis www.eesti.ee välismaalastel oma aadressi registreerida.

Eesti elektroonilise isikutunnistuse omanikule peaks StORKi lõppedes 2011. aastal samuti rida teenuseid avanema, kuid Martensi sõnul on pilt selles osas väga kirju ja praegu pole nimekiri veel lõplik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles